Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programındaki konuşmasına Kut'ül Amare kahramanı merhum Halil Paşa'nın mektubundaki, "Allah'ın yardımıyla bugün Kut''ül Amare müstahkem mevki zaptedildi. 5'i general olmak üzere 500 subay ve 13 bin İngiliz askerin esir alındığını arz ve müjdelerim" bölümünü okuyarak başladı.
Anma dolayısıyla şehit ve gazi olan ecdadı bir kez daha hürmet ve minnetle yâdettiğini ifade eden Davutoğlu, "Güzel vatanımız, aziz milletimiz için kahramanca çarpışarak can veren bütün şehitlerimize, Allah'tan rahmet diliyorum. Buradan Kut'ül Amare Zaferimizin kumandanı Halil Paşa ve onun kahraman askerlerinin aziz ruhlarını ihtiramla, hürmetle selamlıyorum. Onlar İstiklal mevzu bahis olduğunda neler yapabileceğimizi, hangi fedakarlıkları gösterebileceğimizi Kut Zaferi ile tüm dünyaya gösterdi. Tarihimizde Çanakkale Destanı'nı, Sarıkamış hadisesi, Yemen acısını biliriz de maalesef Kut'ül Amare'yi fazlaca bilmeyiz" dedi.
Tarihi çalışmalar yapıldığında bu zaferin öneminin anlaşılacağını belirten Başbakan Davutoğlu, Kut'ül Amare'nin Osmanlı'nın hayat memat mücadelelerinden birisi olduğunu, Türk milletinin hayatına kasteden topyekun saldırıya karşı en esaslı başkaldırılardan, direnişlerden biri olduğunu dile getirdi.
"BU SAVAŞ ORTADOĞU HALKLARININ SÖMÜRGECİ GÜÇLERE KARŞI SON DİRENİŞİYDİ"
Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Oysa bu savaş bütün Ortadoğu halklarının Bağdat'a ilerleyen sömürgeci güçlere karşı son direnişiydi. Kut'ül Amare Zaferi, çöküşün başladığı, umutsuzluğun yaygınlaştığı bir zaman diliminde milletimiz için ve o coğrafyadaki bütün mazlum milletler için ab-ı hayat olmuştur. Çanakkale'den başlayan istiklalini koruma iradesinin bir benzeri Kut'ül Amare'de ortaya konmuştur. Çanakkale'de İstanbul, Kut'ül Amare'de Bağdat savunulmuştur. Kut'ül Amare şehitleri ve gazilerimizin o destansı mücadelesi istiklal mücadelemizle kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'ne ruh ve mana vermiştir. Kut'ül Amare ruhu, cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği değerlere bereketli bir zemin olmuştur. Geçen asrın zafer ve istiklalimize giden yolumuzun en önemli duraklarından birisidir Kut'ül Amare."
Başbakan Davutoğlu, Çanakkale'ye, Kut'ül Amare'ye gidilen süreçte tablonun çok olumsuz olduğunu, işgalcilerin dört bir yandan hasta adam diye tabir ettikleri Osmanlı'yı mezara koymaya geldiklerini ifade ederek, "Ama Kut'ül Amare ile hezimete uğrayınca bu milletin kolay lokma olmadığını fiilen tecrübe ettiler. Şüphesiz büyük bir zaferdir. Eğer işgalci güçler Kut'ta durdurulmamış olsaydı, Bağdat ve kuzeyine ilerleyebilir, kuzeydeki Rus tehdidiyle birlikte bu toprakların kaderine kasteden büyük bir felakete sebebiyet verebilirlerdi. Bu anlamda Kut'ül Amare çok büyük anlamlar ihtiva ediyor. Kut'ül Amare, unutulacak bir zafer değildir." diye konuştu.
"KÜT'ÜL AMARE TEKRAR MİLLETİMİZİN GÖNLÜNDE HAKETTİĞİ YERİ BULDU"
Eski Türkiye anlayışının uzun yıllar bu zaferi hatırlamak istemediğini, adeta sistemli bir şekilde unutturmaya çalıştığını aktaran Davutoğlu, her yıl Genelkurmay Başkanlığının sitesinde yapılan bir kutlama dışında Kut'ül Amare'nin hatırlanmadığını söyledi.
"Ama bugün Sayın Cumhurbaşkanımız sizin himayenizde Kut'ül Amare tekrar milletimizin hafızasında, gönlünde hak ettiği yeri buldu. Resmi tarih anlayışı bu anlamda tarih kitapları bu zafer üzerinde ne yazık ki yeterince durmadı ama artık Türkiye değişiyor." diyen Davutoğlu, "Unutturulan tarihimizi yeniden hatırlıyoruz, hafızamızı yeniden keşfediyoruz. Kut'ül Amare'yi yeniden hem de devlet töreniyle kutluyoruz. Aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir kez daha söz veriyoruz ki dün olduğu gibi bugün de vatandaşlarına zulüm eden, kan döken zalim diktatörlerin ve insan hayatını hiçe sayan terör örgütlerinin tam karşısında yer alarak Kut'ül Amare ruhunu yaşatacak ve şehit kanlarıyla yoğrulmuş vatan toprağımızın izzetine, şehitlerimizin hatırasına uygun davranacağız ve kıyamete kadar Kut'ül Amare bir daha unutturulmayacak." ifadelerini kullandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, milli egemenlik için verilen her mücadelenin kendileri için kutsal olduğunu ifade ederek, "Egemenlik mücadelesinde kazanılan her zafer bizimdir hem de bütün mazlum milletlerindir. Bugün aramızda bulunan Kut Valisi ve Kut'tan gelen değerli Iraklı kardeşlerimizin de zaferidir bu. Sadece 78 milyonun değil, bütün Ortadoğu halklarının zaferidir Kut'ül Amare." dedi.
"ZORBALIĞA, TEFRİKAYA KARŞI BİRLİĞİN ALTIN LEVHASI"
Bu zaferin daha başka pek çok açıdan da önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Kut'ül Amare'nin, zorbalığa, tefrikaya karşı birliğin altın levhası olduğunu vurguladı.
Davutoğlu, 100 yıl önce Osmanlı bakiyesi coğrafyanın bütün halklarının 1916 yılında Bağdat'a doğru ilerleyen sömürgeci güçlere karşı son büyük direnişlerini yaptığını, son büyük zaferi kazandıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"O orduda Araplar, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Keldaniler, Sünniler, Şiiler hep beraber savaştı. Omuz omuza savaştı. O günkü vahdet ruhu bize bugün çok şey anlatmaktadır. Aslında Irak halkının da hepimizin de keşfetmesi gereken ilk şey o günün birlik ruhudur. En zor zamanımızda biz, yani Türkler, yani Kürtler, yani Araplar, yani Sünniler, yani Şiiler, Müslümanlar, Hristiyanlar yani Mezopotamya'nın bu kadim coğrafyanın bütün halkları omuz omuza mücadele verdik Kut'ül Amare'de. Devrin zorbalarına yedi düveli yenebileceğimizi gösterdik. Kut'ül Amare bu zaferin adıdır. Bugün aradan tam 100 yıl geçtikten sonra bugünün zorbaları aynı topraklara musallat olmuş vaziyettedir. Bugün yine bir tarafta iyinin, doğrunun, hakkaniyetin, kardeşliğin etrafında kümelenenler, diğer tarafta ise parçalayıcı, kardeşi kardeşten ayırıcı fitneciler var. Bugün yine o iki anlayış, o iki ruh karşılaşıyor, yüzleşiyor, savaşıyor."
"SYKES-PICOT İLE BİRLEŞTİRİCİ RUHU YOK ETME PLANLARI YAPTILAR"
Davutoğlu, 1916'da çok önemli bir olay yaşandığını, bunun, sınırların çizildiği, şehirlerin bölündüğü, köylerin, aşiretlerin ve kardeşin kardeşten ayrıldığı Sykes-Picot Anlaşması olduğunu anlattı.
Kut'ül Amare'de yenilenlerin, kapıların arkasında başka başka hesapların içine girdiklerini belirten Davutoğlu, "Sykes-Picot'da "Osmanlı'yı nasıl parçalarız? Kadim halkları birbirine nasıl düşürürüz?" diye çalışma yürüttüler. O birleştirici ruhu, Alparslan'dan, Selahaddin Eyyubi'den, Sultan Selim'den beri gelen o birleştirici ruhu nasıl yok ederiz diye planlar yaptılar. Hakla, hakikatle ilgisi olmayan hesaplarla şehirleri, nehirleri,vadileri, dağları ve en önemlisi insanları birbirinden ayırdılar. Haritaya baktığımızda, o haritayı ortaya çıkaran zihniyetin kastını çok net görürsünüz. O kasıt, Anadolu'yu Mezopotamya'dan koparmaktı. O kasıt Dicle'yi, Fırat'ı, Sakarya'dan ayırmaktı. O kasıt, Mezopotamya'daki ruhu Rumeli'deki ruhtan, Kafkasya'daki ruhtan uzaklaştırmaktı" diye konuştu.
Bu anlaşmanın sıradan bir anlaşma olmadığını, parçalayan, kardeşi kardeşten ayıran bir anlaşma olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Biz 100 yıl sonra, şimdi geriye dönüp baktığımız vakit açıkça görüyoruz. Bundan sonra 100 yıl önceki tarih, 100 yıllık birikimle söylüyorum. Ya Kut'ül Amare kazanacak ya Sykes-Picot kazanacak. Biz, aziz şehitlerimizin huzurunda 100 yıl sonra diyoruz ki Kut'ül Amare ruhu mutlaka ve kıyamete kadar kazanacak, Sykes-Picot ise mutlaka hezimete uğratılacak." dedi.
"KUT'ÜL AMARE SADECE BİR MUHAREBENİN ADI DEĞİLDİR"
Davutoğlu, ya tevhid ruhuyla hareket edenlerin kazanacağını ya da kardeşi kardeşten ayıranların kazanacağını dile getirerek, Kut'ül Amare'nin sadece bir muharebenin adı olmadığını, sömürü ve işgale karşı tevhid ruhuyla ortaya koyulan bir savunmanın adı olduğunu söyledi.
"Kut'ül Amare tıpkı Çanakkale gibi, dili, etnik kimliği, memleketleri farklı olan binlerce kahramanın vatan ve istiklal uğruna cesurca mücadele ettikleri ve destan yazdıkları bir zaferin adıdır." diyen Başbakan Davutoğlu, İngiliz tarihçi James Morris'in, Kut'ül Amare'nin kaybına ilişkin "Kut'ül Amare, Britanya askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimdir" şeklindeki ifadelerini anımsattı.
Kut'ül Amare'nin istiklal uğruna aylarca süren bir mücadelenin neticesinde 29 Nisan 1916'da 13 binden fazla işgalci askerin esir alındığı kutlu bir zaferin adı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Halil Kut Paşa, Kut'ül Amare'de İngilizlere uygulanan muhasaranın kaldırılması karşılığında kendisine teklif edilen 1 milyon İngiliz sterlinini elinin tersiyle itmiştir. Ecdadımız yıllarca süren mücadelesini mutlak zaferle sonuçlandırmış ve Halil Kut Paşa'nın ifadesiyle "Türk sebatı, İngiliz inadını kırmıştır'. Nihayet 29 Nisan 1916'da Irak Cephesi'nde Kut'ül Amare'de muhasara altına alınan İngiliz birlikleri ordumuza teslim olmuşlardır. Ecdadımız orada sadece askeri bir başarı değil aynı zamanda insanlık, fazilet nişanelerini de ortaya koymuştur. Ecdadımızın fazileti öyle bir boyuttadır ki İngiliz kuvvetlerini kumanda eden General Townshend, Halil Kut Paşa ve askerlerinden bahsederken, "Türkler iyi asker ve necip insanlardır" demiştir.
Başbakan Davutoğlu, anma töreninde emeği geçenlere, tüm yetkililere ve sanatçılara teşekkür ederek, sözlerini, "Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin. Kut'ül Amare'yi kıyamete kadar unutmayanlardan, Sykes-Picot'u ise en kısa zamanda tarihin çöplüğüne atanlardan eylesin. Ortadoğu halklarının kardeşliği, birliği ve beraberliği için Kut'ül Amare bayramımız kutlu olsun. Tekrar tekrar şehitlerimize rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun" diye tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.