Türkiye'de yaşanan darbe girişimi, insanlarda şaşkınlık, hayal kırıklığı, güvensizlik ve gelecekten umutsuz olma gibi duygulara hatta travmalara neden oldu.
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Selma Bozkurt Zincir, yaşanan darbe girişimi sürecinin insanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden uzak durmak için aile üyeleri ile daha sık vakit geçirilmesi gerektiğini tavsiye etti.
Fettullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz Cuma gecesi kalkıştığı darbe girişimi sonrası, toplum ciddi bir travmatik olay atlattı. İnsanlar mevcut olayların ruh sağlığına olan etkileriyle baş etmeye çalışırken, diğer yandan günlük yaşamlarını olağan şekilde sürdürmeye uğraşıyor.
"İNSANLARIN İÇ DÜNYASINI ETKİLEDİ"
Darbenin neden olduğu kaos ortamının, insanların iç dünyasına etkilerine değinen Zincir, savaş uçaklarına, tanklara, patlamalara ve ateşli silah seslerine aniden maruz kalınması sonucu bazı insanlarda "saldırıya uğrama ve ölüm korkusu" yaşandığına dikkati çekti.
Zincir, öfke patlamasının var olan toplum psikolojisiyle kolayca büyüyebileceğine ve öfkenin dışa vurumu ile istenmeyen olaylara sebep olabileceğine dikkati çekerek, "Toplumun birer üyesi olarak bizlere düşen, beraberlik duruşumuzu bozmadan demokratik kutlama ve yürüyüşler ile kendimizi ifade etmektir. Bunlara rağmen öfke kontrol zorluğu yaşayanların, ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerden yardım alması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
"GÜVEN VERİCİ AÇIKLAMALAR YAPILMALI"
Toplumun, darbe girişimi öncesindeki haftalarda da peş peşe canlı bomba ve terör eylemlerine maruz kaldığını da hatırlatan Doç. Dr. Zincir, şunları söyledi:
"Bu olayların hemen akabinde böyle ağır bir olaya maruz kalmak, psikolojik yükümüzü biraz daha artırdı. Çünkü şiddet içeren bu tip ağır olayların süresi uzadıkça veya insanların tekrarlayan travmatik durumlara maruziyeti söz konusu olduğunda, psikolojik zorlanma artmakta ve bireylerde daha yoğun belirtilerle seyreden travma sonrası stres bozukluğu gelişme olasılığı yükselmektedir. Bu olayların tekrar yaşanabileceği kaygısını duymak travma sonrasında oldukça sık görülür. Devlet ve hükümet yetkililerinin halkımıza bu konuda yapacakları güven verici ve destekleyici açıklamalar, insanların kaygılarını yatıştırmada çok önemlidir."
"AİLENİZLE DAHA SIK VAKİT GEÇİRİN"
Doç. Dr. Zincir, darbe sürecinden ruh sağlığının daha az olumsuz etkilenerek atlatılabilmesi için önerilerde bulundu. "Bu olayların genelleştirilmemesi, şiddet içeren paylaşımlardan ve olaylardan uzak durulması, tüm yaşamımıza mal edilmemesi ve mümkün olduğunca kısa sürede olağan günlük yaşama dönülmesi önemlidir" diye konuşan Zincir, özellikle ilk haftalarda aile üyeleri, arkadaş ve yakınlar ile daha sık vakit geçirilmesi gerektiğini, daha güven verici etkileşimlerde bulunulmasını tavsiye etti.
Zincir, "Tüm bu süreçte darbe girişiminin neden olduğu travmayla sağlıklı baş etme becerilerini artırabilmek için ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen belirtilere yönelik olarak, gerekirse psikiyatrik destek alınmalıdır" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.