• BIST 9312.13
  • Altın 4101.989
  • Dolar 38.2796
  • Euro 43.4659
  • Bursa 10 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 16 °C

Danıştay, valiliğin parkını büyükşehir belediyesine verdi

Danıştay, valiliğin parkını büyükşehir belediyesine verdi
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Kalıcı eserler kapsamında yer alan ve daha sonra Türk Dünyası Vakfı'na devir olan Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi inşaat çalışmalarında artık sona doğru gelinirken, Danıştay Sekizinci Dairesi parkın Büyükş

ESKİŞEHİR (CİHAN)- Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Kalıcı eserler kapsamında yer alan ve daha sonra Türk Dünyası Vakfı'na devir olan Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi inşaat çalışmalarında artık sona doğru gelinirken, Danıştay Sekizinci Dairesi parkın Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesini istedi.

Yerel seçimlerden önce çıkan yeni yerel yönetimler yasası ile Büyükşehir Belediyesi'nin bulunduğu illerde, Özel İdare kapatılarak bir kısım malları Büyükşehir Belediyeleri'ne devredildi. Eskişehir’de Sazova’daki 366 bin 406 metrekare büyüklükteki yeşil alan ise Eskişehir Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından 2013 Türk Dünyası Vakfı'na verildi. Danıştay 8. Dairesi, bu alanın Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin hakkı olduğuna karar verdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de bu alanın kendinse verilmesi gerektiğini belirterek, konuyu yargıya götürdü. Eskişehir 2. İdare Mahkemesi 18.02.2015 günü verdiği kararla alanın vilayet bünyesinde kalmasının uygun olduğunu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin kararını Danıştay 8. Dairesi'ne taşıdı. Kararın Büyükşehir Belediyesi lehine bozulmasını istedi. Danıştay da yerin Büyükşehir Beldiyesi'ne verilmesi kararını Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'ne gönderdi.

Danıştay Sekinci Dairesi, 2015’e 6449 sayılı kararında şu görüşleri yer vererek, Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin kararının bozulmasına neden oldu. Danıştay Sekizinci Dairesi Başkan Yüksel Öztürk başkanlığında toplanarak, başkan Yüksel Öztürk’ün karşı oyuna karşılık 4 üyenin Büyükşehir Belediyesi lehine oy çokluğu ile karara vardı. Danıştay’ın kararı şu şekildedir: "Dosyanın incelenmesinden Eskişehir Valiliği Devir ve Paylaştırma Komisyonu’nun il Özel İadresine ait taşınmazların devrine ilişkin 19 03 2014 gün ve 2014- 207 sayılı kararının 174. Sırasında bulunan Eskişehir ili Tepebaşı İlçesi, Sazova Mahallesi 2156 ada 31 parseldeki 366 Bin 409 metrekare büyüklüğünde arsa vasıflı taşınmazın hazineye devrine ilişkin kısmının ve bu kararın valilikçe onayına ilişkin işlemin iptali istemiyle davanın açıldığı anlaşılmaktadır. Devir ve Tasfiye Komisyonunun yasa ile kapatılan idarelere ait taşınmazların dağıtımını yaparken sınırsız bir takdir yetkisine sahip olmadığı, taşınmaz malların dağıtımının yaparken ile devir yapılan idare arasında ilgi bulunmasının gerekli olduğu görülmekte olup kurulan ilginin hukuken kabul edilebilir ve makul gerekçelerinin komisyonca ortaya koyulması gerektiği açıktır. Olayda davalı idarece taşınmazın hazine ile ne gibi bir ilgisinin bulunduğunun diğer bir değişle işlemin sebep ve amaç unsurlarının ortaya konulması gerektiği açıktır. Davada, dava konusu taşınmazın hukuki durumu incelendiğinde taşınmazın daha önce Eskişehir Fuar Birliğine ait olduğu ve bu birliğin tasfiyesi esnasında İl Özel İdaresine devredildiği, anılan birliğin üyelerinin yalnızca davacı Büyükşehir belediyesi ile İl Özel İdaresi olduğu ve taşınmazın İl Özel İdaresine devredilmekle birlikte büyük kısmının büyükşehir belediyesine tahsis edildiği ve bu durumun tapunun beyanlar hanesine de şerheldiği görülmektedir. Eskişehir Fuar Birliğine ait olan taşınmazın birliğin tüzel kişiliğini devam ettiren tek ortağı olan büyükşehir belediyesi ile açıkça ilgili olduğu görülmektedir. Dava konusu taşınmazın büyük kısmı davacı belediyeye tahsisli olup bir kısmının başka idari birimlere tahsisli bulunması hususunun, buranın büyükşehir belediyesine devrini engellemeyeceği gibi taşınmaz ile davacı arasında bulunan ilgiyi de ortadan kaldırmayacağı açıktır. Dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkemeye gönderilmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir”.

Öte yandan Eskişehir Milletvekili ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, park içinde yapımı devam eden yerleri inceledi. Bakan Avı, buranın adının ne olacağı soruları ile karşılaştığını belirterek, şunları söylemişti: “Burası gerçekten Türk ve İslam dünyasının medeniyete yaptığı katkıları çocukların elle tutulurcasına görebilecekleri bir alan. Burası büyük bir eğitim alanı. Dolayısıyla buraya çocuklarımız isim versin demiştik. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bir program yapıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren belli bir program dahilinde öğrencilerimiz buraya gelecekler, gezecekler, çocuklarımıza burayla ilgili bilgiler verilecek ve sonra çocuklardan buraya isim önermelerini isteyeceğiz. Her birine oy pusulası vereceğiz. Böylece bu önerileri toplayacağız. Sonra öğretmenlerimizden büyük bir jüri oluşturarak, öğretmenlerimiz öğrencilerin yaptıkları öneriler içerisinden uygun gördüklerini 10’a indirecekler. O 10 içerisinden de vakıf olarak bir tanesini belirlemiş olacağız. Bir aylık bir süreyi kapsayacağız. Adlandırmayı 10 Kasım’a yetiştireceğiz inşallah. Anneler ve babalar da çocuklarının adına katılabilirler. Böylece Eskişehir’de öğrencilerin isim verdiği büyük bir eğitim alanı oluşmuş olacak. Ekim ayı içinde oylamayı tamamlayıp, 7-8 Kasım gibi bitirmiş olarak ismini ilan ederiz”

CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43