Birleşmiş Milletler, çeşitli nedenlerden dolayı evlerini terketmek zorunda kalan kişi sayısına ilişkin acı gerçeği açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), geçen yıl 5 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve zorla yerlerinden edilenlerin sayısının her yıl arttığını açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayınının 65,3 milyona ulaştığını duyurdu.
BMMYK, Dünya Mülteciler Günü'nde yayımlanan Küresel Eğilimler Raporunda savaşlar, çatışma, zulüm, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 2015 yılında dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının en yüksek seviyelere ulaştığına dikkati çekti. Raporda yer alan bilgilere göre, 2015 yılında evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5,8 milyon kişi arttı ve dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı 65,3 milyona ulaştı. Bunun yarısını ise çocuklar oluşturuyor. Dünya genelinde yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu.
DAKİKADA 24 KİŞİ EVİNİ TERK EDİYOR
Dakikada ortalama 24 kişi evini terk etmek zorunda kalıyor. Dünya genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan 65 milyondan fazla kişinin üçte ikisini (40,8 milyon kişi) ülke içinde yerinden edilenler oluşturuyor, 21,3 milyon kişi mülteci konumunda. 3,2 milyon kişi de gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda bulundu. Dakikada ise ortalama 24 kişi evini terk etmek zorunda kalıyor.
3 ÜLKE MÜLTECİ ÜRETİYOR
Suriye, Afganistan, Somali dünyanın en fazla mülteci üreten 3 ülkesi... Dünya genelinde en fazla mülteciye kaynaklık eden ülkeler sırasıyla Suriye, Afganistan ve Somali ve mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor.Suriye'de 2011 yılından beri 4,9 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Suriye'yi 2,7 milyon mülteci ile Afganistan ve 1,1 milyon ile Somali izliyor. Mülteci kaynağı diğer ülkeler ise Güney Sudan, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Myanmar, Eritre ve Kolombiya olarak sıralanıyor.
TÜRKİYE EV SAHİPLİĞİ YAPAN TEK ÜLKE
Türkiye, dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapmaya devam ediyor. Raporda ayrıca 2015 yılında 1 milyon mülteci ve göçmenin ulaştığı Avrupa'ya kapılarını kapattığı eleştirisinde bulunulurken, dünyanın mülteci yükünü gelişmekte olan ülkelerin taşıdığına vurgu yapıldı. Dünyadaki mülteci nüfusunun yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler evsahipliği yapıyor, 4,2 milyon milyon mülteci ise en az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Türkiye ise dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapmaya devam ediyor. Rapora göre, Türkiye, 2,5 milyon Suriyeli sığınmacıya evsahipliği yapıyor. Türkiye'yi 1,6 milyon sığınmacıyla Pakistan takip ediyor. Lübnan'da 1,1 milyon, İran'da 976 bin 400, Etiyopya'da 736 bin 100 ve Ürdün'de 664 bin 100 mülteci bulunuyor.
EN FAZLA İLTİCA BAŞVURUSU ALMANYA'YA YAPILDI
Öte yandan geçen yıl en fazla iltica başvurusu yapılan ülke Almanya oldu. 441 bin 900 iltica başvurusun yapıldığı Almanya'yı, 172 bin 700 başvuru ile ABD ve 156 bin 400 başvuru ile İsveç izledi. Geçen yıl 201 bin 400 mülteci ise ülkeleri olan Afganistan, Sudan, Somali ve Orta Afrika'ya geri döndü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.