Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte doğada yeşeren yabani otlardan bazıları hayati tehlikelere yol açabiliyor. Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Seher Çakır, piknik alanlarına ve araziye giden aileleri, çocuklarda yabani ot zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Özellikle boş tarlalar, harabeler, hendek ve yol kenarlarında yetişen yabani otların bilerek ya da bilmeden toplanması ve yenmesinin zehirlenmelere neden olabileceğini belirten Dr.Seher Çakır, "Ülkemiz aslında gerçekten zengin bir bitki örtüsüne sahip. Ancak bazı yabani bitkileri tanımadığımızdan dolayı yararından çok zararını görebiliriz." dedi.
Bitkilerin bazılarında içeriğinde bulunan L-hiyosiyamin, atropin ve skopolamin maddelerin zehirlenmelere neden olacağını söyleyen Çakır, zehirlenen kişide; gözbebeği büyümesi, kuru-kızarmış deri, halüsinasyonlar, ajitasyon, ateş yüksekliği, idrar yapamama, barsak hareketlerinde azalma, havale, şuur değişikliği, konuşma bozukluğu, tansiyon yüksekliği, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma, göğüs ağrısı, vücudda istemsiz harekeler, titreme gibi belirtiler olacağını, fazla miktarda tüketildiğinde ise komaya kadar ilerleyebilen sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Bu gibi zehirlenme vakalarında gelen hastalara bitkinin ne olduğu bilinmeden tedavi yapıldığını ifade eden Çakır, şüpheli bitkilerin hastaneye getirilmesinin faydalı olacağınınu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.