Okulların açıldığı bu dönemde, çocuklarının okulda sağlıklı beslenmesi ailelerin kaygılarından biri haline geliyor. Sağlıklı gelişimin devamı ve okuldaki başarı için çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin önemine dikkat çeken Diyetisyen Sibel Mumcu, "Bu yaş grubundaki çocuklarda karşımıza çıkan en önemli sorun sabah kahvaltısının atlamasıdır" dedi.
Ders zili yeni eğitim ve öğretim yılı için çalmak üzereyken uzmanlar aileleri, çocukların beslenme düzeni konusunda uyarıyor. Beslenme her yaşta ve dönemde sağlık, gelişim ve başarı için büyük önem taşırken çocukluk çağı hem fiziksel hem de zihinsel gelişimin en hızlı dönem olduğu için beslenme iki kat daha önem arz ediyor. Özellikle büyük şehirlerde çocukların okula gitmek için güne erken saatlerde başladığını ve uzun süre trafikte kaldığını söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Çocuklar erken saatte uyanmakta zorluk çekiyor ve uyandıktan hemen sonra da kahvaltı yapmak istemiyor. Eğer anne çalışıyorsa ikinci bir vakit problemi daha ortaya çıkıyor. Böyle olunca kahvaltı atlanan ya da önemsizce geçiştirilen bir öğün haline geliyor. Oysa kahvaltı gün için ihtiyaç duyulan enerjiyi almak ve zindelik kazanmak için çok önemli. Yeterli ve dengeli seçeneklerden oluşan bir kahvaltı; gün boyu süren faaliyetlerde ve derslerde; anlama, algılama, daha iyi problem çözme, hatırlama ve verimli çalışma becerisini gösterebilme, daha iyi odaklanma ve güçlü bir konsantrasyon için büyük önem taşıyor" dedi.
Çocukların gelecekteki beslenme alışkanlıklarına yön vermeye okul çağından itibaren başlamak gerektiğini vurgulayan Mumcu, "Okul çağı, çocuklar için geleceğe dönük birçok alışkanlığın kazanıldığı altın değerinde bir dönemdir. Bu nedenle bu yaşlardaki çocuklara düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırarak kahvaltı öğününü sevdirmek, sağlıklı gelecek için çok önemli bir adımdır" dedi.
Mumcu, önerilerini şu şekilde sıraladı:
İçerdiği lif miktarıyla sağlık için vazgeçilmez besinlerden biri olan tam buğday unu ile yapacağınız az yağlı ev poğaçasını sabah ısıtarak, bir bardak ılık süt ve beyaz peynir eşliğinde sunabilirsiniz. Tam buğday ununda bulunan zengin lifler çocuğunuzun sindirimine yardımcı olurken, peynir ve süt ihtiyacı olan kalsiyumu sağlayacaktır.
Tam buğday unu kullanarak yapacağınız keklere ekleyeceğiniz meyve ve kuruyemişlerle keklerin besin değerini yükseltebilirsiniz. Şeker yerine bal ya da pekmezle tatlandırabileceğiniz keki ılık bir sütle sunabilirsiniz.
Kullanacağınız malzemeleri önceden hazırlayarak sabahları hızlıca sağlıklı sandviçler yapabilirsiniz. Şarküteri ürünlerinden uzak durarak, tam tahıllı ekmeğe; peynir, domates, kapya biber ve maydanoz koyarak doyurucu ve besleyici sandviçler hazırlayabilir, yine aynı malzemelerle yağsız ve sağlıklı tostlar yapabilirsiniz.
Yumurta ve peynir gibi protein yönünden zengin olan besinler kan şekerini düzenleyerek yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak pek çok çocuk, kokusu nedeniyle haşlanmış yumurtadan hoşlanmıyor. Oysa haşlanmış yumurtayı maydanoz ve dereotu gibi taze yeşilliklerle tatlandırabilir ya da çocukların sevdiği malzemelerden az yağlı omlet yaparak yumurtayı daha cazip hale getirebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.