Öğrencilik hayatı devam eden ve yakın zamanda üniversite sınavına girecek ya da çoktan girmiş olan öğrencilerin akıllarındaki en önemli konu meslek seçimidir.
Gelecek yaşamlarına şekil verecek ve başarılı bir kariyere sahip olmaları yolunda onları doğru yola yönlendirecek olan bu seçim, birçok farklı kritere göre verilmesi gereken bir karardır. Çocukların yeteneklerinden ve kişisel özelliklerinden başlayarak gelecekte ulaşmak istedikleri hedefleri kapsayan meslek seçimi içinse en büyük görevlerden biri ebeveynlere düşer.
Ebeveynler kendi hayal ve isteklerini çocuklara empoze etmemeli, aksine onlara kendilerini geliştirmeleri ve keşfetmeleri adına araçlar ve olanaklar sağlayarak gelecekte keyif alacakları bir meslek seçmeleri için destek olmalıdır. Çocukların kariyerlerini planlama ve geliştirme açısından da önemli olan bu süreçte atılacak her doğru adım, çocuğun mutlu ve başarılı bir hayat sürmesinde onu destekleyecektir. Generali Sigorta, üniversite sınav sonuçlarıyla birlikte meslek seçiminde büyük bir adım atacak öğrencilere yol gösterecek önerileri paylaştı.
Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedebilirsiniz
Meslek seçimi konusunda destek olmanız gereken ilk konu, çocuğunuza meslek seçiminde rehberlik etmek, hangi konulara ilgi duyduğunu ve hangi etkinliklerden hoşlandığını gözlemlemek olmalıdır. Çocuğunuzun belirli bir yeteneği veya ilgisi varsa, onu desteklemeli ve daha fazlasını keşfetmesine yardımcı olmalısınız. Bu noktada anne babalara düşen büyük görev ve sorumluluk çocuklara yol göstermek ve rehber olmaktır. Hayatının ilk yıllarında bunları ortaya çıkarmak ve bu alanların gelişimini desteklemek için sürekli izlenmeli ve iletişim halinde olmalıdır.
Becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz
Çocuğunuzun bir alanda yetenekli olduğunu fark ederseniz ona bu becerilerini geliştirmesi için fırsatlar vermelisiniz. Örneğin bilgisayar programcılığına ilgi duyuyorsa programlama kurslarına gitmesi konusunda ona destek olabilirsiniz. Müzikle ilgileniyorsa onu müzik dersi alması için teşvik edebilirsiniz. Daha fazla matematiksel zekası varsa, onu mühendislik veya robotik gibi alanlara yönlendirebilirsiniz. Her çocuğun farklı yetenekleri ve ilgi alanları vardır. Onu küçük yaşlardan itibaren bu alanda destekleyerek ileride hobisi ve sevdiği bir meslek olarak geliştirmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için profesyonellerden, öğretmenlerden veya bu alanda iyi olan tanıdığınız kişilerden destek alabilirsiniz.
Farklı deneyimler sunabilirsiniz
Çocuğunuzun farklı meslekleri öğrenmesine yardımcı olmak için çeşitli deneyimler sunabilirsiniz. Mesleği tanıtıcı kitaplar okuyabilir, müze, sergi veya iş yerlerini gezebilirsiniz. Ayrıca kariyer günleri veya iş fuarları gibi etkinliklere katılmalarına da teşvik edebilirsiniz. Zaman zaman onu çeşitli meslek temsilcileriyle tanıştırabilir, gün içerisinde onlarla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede ilgili konudaki bilgi ve tecrübesi artar ve kendi liderliğini geliştirir. Çocuğunuz bir alan hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsa, staj veya deneyim fırsatlarını da arayabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun gerçek bir çalışma ortamında deneyim kazanmasına ve mesleğin gerekliliklerini karşılamasına yardımcı olabilirsiniz.
Destekleyici bir ortam yaratabilir ve rol model olabilirsiniz
Çocuğunuzun kariyer seçenekleri ile ilgili düşünce, fikir ve hayallerini rahatlıkla paylaşabileceği bir ortam oluşturmalısınız. Onunla sürekli konuşmalı ve iletişim kurmalısınız. Düşüncelerini önemsemeli ve desteklemelisiniz. Çocuğa kendi hedeflerini belirleme ve kendi kararlarını verme fırsatı da vermelisiniz. Bu şekilde, ona daha kolay karar vermesi için gereken özgürlüğü sunabilirsiniz. Ayrıca iş deneyimlerinizi çocuğunuzla paylaşmalı ve belki de ona ilham vermelisiniz. Çocuğunuza sizi rol model alarak farklı meslekler hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı verebilirsiniz. Çocuğunuza, size işlemleri öğreten kitaplar, videolar veya çevrimiçi kaynaklar sağlayabilirsiniz. Çevrimiçi iş arama siteleri veya kariyer rehberleri, farklı meslekler hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.