Havaların ısınmasıyla birlikte balkon kapıları ve pencereler sık sık açılmaya başlandı bile. Türkiye'de her yıl özellikle 5 yaş altında onlarca çocuk, ya balkon ve pencereden düşerek hayatını kaybediyor ya da ağır yaralanabiliyor. Uzmanlar olumsuzluklara karşı aileleri uyararak önceden çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Yapıların çoğunda güvenlik sorunları bulunduğunu vurgulayan Mimar Funda Varlık ile İç Mimar Oya Çavdar, çocuk ölümlerinin birçoğunun konut projelerindeki güvenlik açıklarından kaynaklandığına dikkati çekti. Varlık ve Çavdar, günümüzde estetik kaygısının birçok alanda güvenliğin önüne geçtiğini ancak estetik olanın güvenli olmayacağı anlamına gelmeyeceğini ifade etti.
Varlık ve Çavdar, çocuk ölümlerinin önüne geçmenin büyük oranda mümkün olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: "Apartmanlarda balkonlar çocukların boya, oyun hamuru gibi kirleten, dağınıklık yapan şeylerle oynayabileceği bir arka bahçe gibidir. Fakat bir kaç saniyeliğine de olsa balkonda gözetimsiz kalmaları çocuklar için çok büyük tehlike doğurabilir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar çok meraklı aynı zamanda da çok hızlıdırlar.
Balkonlar bir çok tehlike barındırır. En ciddileri çocuğunuzun kayıp korkulukların üstünden düşmesi ya da parmaklıklar arasında sıkışıp boğulmasıdır. Aslında biraz gözetim ve birkaç ufak önlemle bu kazalar engellenebilir.
BALKON KORKULUĞUNUN MONTAJI GÜVENLİ Mİ?
Her balkon korkuluğu çocukların güvenliği için uygun olmayabilir. Çocukların balkondan düşmesi çok kolaydır. Çocuğunuzun balkonda oynamasına izin verecekseniz balkonun ve balkon korkuluklarınızın güvenli olduğundan emin olun.
Yeni bir eve taşındığınızda ilk yapmanız gereken işlerden biri balkon korkuluğunuzun sağlam olup olmadığını kontrol etmek olmalı. Balkon korkuluğu manto malzemesinin üzerine sabitlenmişse güvenli değildir. Balkonunuzun çocuklar için güvenli olmasını istiyorsanız ikinci yapmanız gereken parmaklıkların sağlam olup olmadığını kontrol etmektir. Sallamaya kalktığınızda ya da yaslandığınızda yerinden oynamamalıdır.
CAM BALKONLAR
Eğer balkon korkuluğu büyük oranda camdan oluşuyorsa cam kırıldığında dağılıp aşağıya düşmemeli. Temperli cam kullanılmasına dikkat edilmelidir. Filmli çift camlar da düşünülebilir ama daha çok dekoratif amaçlıdır. Balkon camı darbelere dayanıklı değilse mutlaka ahşap ya da metalden kısa aralıklarla dikey parmaklıklar yaptırmalısınız.
PARMAKLIKLARIN ARASI 15 SANTİMDEN GENİŞ OLMAMALI
Çocuğun parmaklıklar arasından geçmemesi için dikmelerin arasının 15 santimden fazla olmaması gerekmektedir. Geniş ise çocuğunuzun sıkışmasını önlemek için parmaklıkları hasır, bahçe çiti, gölgelik kumaş, şeffaf plastik levha veya pleksiglass malzeme ile kapatabilirsiniz. Bu malzemelerden her hangi birini vidalayarak veya metal tel ile parmaklıklarınıza uygulayabilirsiniz. Zımba kullanmaktan uzak durunuz.
Balkon parmaklıklarınızın aralıklarını daraltmak için ek dikmeler de koyabilirsiniz. Bu uygulamayı yaparken kullanılabilecek malzemeler balkonunuza farklı bir görsellik de kazandırabilir.
PARMAKLIKLARIN YÜKSEKLİĞİ 92 SANTİMDEN AZ OLMAMALI
Batı ülkelerinde parmaklıkların yasal olarak yüksekliği 92 cm. Ne yazık ki ülkemizde böyle bir standarda dikkat edilmemektedir. Eğer bu boyda değiller ise bunları çocuklarınızın güvenliği için yenilemeniz gerekmektedir.
ÜZERİNE ÇIKABİLECEĞİ EŞYALARI UZAKLAŞTIRIN
Balkon ve teras mobilyalarınızı, saksılarınızı parmaklıklardan uzak tutmayı alışkanlık edinin. Çocuğunuza bunlara tırmanma ve üzerinden atlama imkanı sağlamayın.
TIRMANMASINI ENGELLEYİN
Eğer korkuluğunuzun merdiven gibi yatay sıraları, çubukları varsa bunların tırmanma aracı olarak kullanılma olasılığını göz ardı etmeyin.
BALKON KAPISININ MANDALI ULAŞAMAYACAĞI MESAFEDE OLMALI
Parmaklıklarınızı çocuk güvenliği için düzenlerken dış merdivenlerinizin de güvenli olmasını sağlayın. Eğer balkonunuzdan aşağıya doğru inen bir merdiven varsa, parmaklıklarınıza uygun bir kapı ile güvenliği sağlayabilirsiniz. Kapının mandalının çocuğunuzun ulaşamayacağı bir mesafede olmasına dikkat edin.
ŞEFFAF EMNİYET AĞI
Emniyet ağları evlerde çocukların, ev hayvanlarının ve bazı eşyaların balkondan düşmesini engellemek için balkon parmaklıklarında, pencerelerde, kapılarda, merdivenlerde ve havuzlarda kullanılabilir. Batı ülkelerinde çok kullanılan emniyet ağları düğümlerden oluştuğundan biri kopsa bile güvenli olmaya devam eder. Emniyet ağları güçlü, şeffaf veya renkli naylon ipten üretildikleri için dış görünüşü bozmadan apartmanlarda güvenliği sağlayabilir. Pencerelerde, bölmelerde ışıktan ve hava sirkülasyonundan feragat etmeden modern metal balkon parmaklıklarında da kullanılabilir. Bu ağlar çimento, seramik, metal ya da ahşap her türlü yüzeye monte edilebilir.
BİR OTELDE VEYA BİR BAŞKASININ EVİNDEYSENİZ...
Bu durumda parmaklıkların arasını daraltmaya veya kapılara mandal takmaya imkanınız olmaz. Eğer parmaklıklar arasından çocuğunuzun geçeceği kadar boşluk olduğunu görürseniz yapabileceğiniz en pratik önlem çocuğunuzu balkondan tamamen uzak tutmak olacaktır, sizin gözetiminizde olsa bile. Meraklı çocuklar çok hızlı olabilir ve çocuğun elinizden kayması için 1 saniye yeterli olacaktır.
PENCERELERE DİKKAT
- Mobilyalarınızı küçük çocukların tırmanabileceği şekilde pencereye yakın yerleştirmeyin. Evinizin dekorasyonu sırasında bu ayrıntıları gözden kaçırmayın.
- Pencerelerinizin her odada tam açılabilme özelliğinde olmaması gerekmektedir. Yüksekten düşme riskinin olduğu katlardaki pencerelerin tam olarak açılmasını engelleyecek aparatlar kullanın. Fakat eğer pencerenizde bu tür kısıtlayıcılar takılıysa pencerenin acil bir durumda açılabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmalısınız.
- Pencere camlarınızı da kırılmaya karşı korumalı hale getirin. Cam kırıldığında dağılmamalı, kesiklerle yaralanmalara ve düşmelere uygun hale gelmemelidir. Cam balkon korkuluklarında kullanılan temperli ve filmli camlar pencere camları için de kullanılabilir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.