“Çocuk Ürünleri için Ambalaj Tasarımı” araştırmasının sonuçları, çocukların ve ebeveynlerinin çocuk ürünlerine yönelik ambalaj tercihlerinin en çok renk ve malzemeden etkilendiğini gösteriyor. Özellikle ebeveynlerin ürünlerin malzeme kullanımlarına ve güvenliklerine göre seçim yaptıklarını ortaya koyan araştırma dair Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Çocuk ürünlerinin ambalaj tasarımlarında hem çocukların hem ebeveynlerin fikirlerini aynı anda dikkate almak ve ona uygun çalışmak gerekiyor.” yorumunda bulunuyor.
Çocuklar için ürünlerin ve ambalajların görsel olarak dikkat çekiciliği önemliyken ebeveynler için güvenlik ve çocuğun gelişimine katkısı daha önemli görülüyor. Büyük veri ve makine öğrenimi teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen Çocuk Ürünleri için Ambalaj Tasarımı araştırmasına göre ebeveynler, çocuklar için ürün seçerken ağırlıklı olarak ambalaj malzemesine ve çocuk gelişimine faydasına odaklanıyor. Çocuklar ise en çok ambalaj renklerine ilgi duyarken, yaş aralıklarına göre farklı renkte ürün ambalajlarından farklı şekilde etkileniyor. Dolayısıyla çocuk ürünleri için ambalaj tasarımı yaparken hem ebeveynlerin hem çocukların odağını yakalamanın önemine vurgu yapan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “İster mağazada ister odalarının raflarında olsun ambalajlarda kullanılan parlak renk ve tasarımlar çocuklarda her zaman karşılık görür. Onları sadece ürüne ilgi duymaktan sahip olma arzusuna götüren, ürün ambalajının görsel çekiciliğidir. Oysa çocuk ürünleri ambalajlarındaki temel zıtlık örneğin minimalizm gibi her ne kadar çağın trendlerinden olsa da çocuklarda geçerli değildir. Bu nedenle çocuk ürünleri ambalajları, hem ebeveynler için almaya değer bulacak kadar çekici ve havalı hem de çocukların raftan ilgisini çekecek kadar canlı olmalıdır.” ifadelerinde bulunuyor.
“Çocukların Ürün İçin Can Atmasını Sağlayın”
Tüm ürün ve ambalaj tasarımlarında olduğu gibi önce her zaman hedef kitleyi daraltmak gerekiyor. 3 yaşındaki bir çocuğa hitap eden bir gıda ürününün ambalaj tasarımı, 8 yaşındaki bir çocuğa hitap etmeyebilir. Hedef kitle doğru belirlendikten sonra hayal gücünün mutlaka devreye girmesi gerektiğini belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Hayal gücünü serbest bırakırsak ve çocuklar için bir ambalaj tasarlarken neyi beğeneceklerini düşünmekten öte gerçekten eğlenceye odaklanır ve biz de eğlenebilirsek çocukların da ambalajı gördüğünde benzer tepkiyi vermesini sağlayabiliriz. Standartlarınızı bir kenara bırakarak yaratıcı olun ve tasarımın parlamasını sağlarken içine biraz neşe katın.” açıklamalarında bulunuyor. Ürünle bağ kurmanın her daim önemli olduğu gerçeği ışığında çocuklar için de ambalajda güler yüzlü bir maskotun bu bağı kuvvetlendireceğini vurgulayan Çelik, maskot seçmek için hayranı oldukları karakterlerden yeni bir karakter yaratmaya kadar büyük bir seçenek havuzu olduğunu belirtiyor.
Önce Ebeveyn Onayı Sonra Çocuğun İlgisi
Çocuklar için ürün ve ambalaj tasarlamakta yetişkinlere kıyasla bazı farklı incelikler bulunuyor. Gelişim düzeyinde olan çocuklar için mümkün olan en fazla hassasiyeti göstermek isteyen ebeveynler için ambalaj malzemeleri ve güvenliğinin ön planda olduğunu belirten Musa Çelik, “Çocuklar satın alma kararlarına dahil olduklarında ebeveynler, değerlendirme aşamasının ilk adımlarını devralır. Hijyenik ve güvenli olduğundan emin olduktan sonra çocuğun ilgisine odaklanılabilir. Dolayısıyla ambalaj malzemelerinde, sürdürülebilirlik gibi biyoçözünür ürünlere yönelmek önemli. Diğer taraftan ambalaj tasarımı, çocuğun eline almak isteyeceği çekicilikte olduğunda raftan eve gitmesi hızlanacaktır. Yetişkinler bile dokunma istekleri canlı olduğunda ürünü kutusundan çıkarmak için kökleşmiş dürtülere sahip oluyor. Geniş bir çerçeveden baktığımızda çocuklarla ebeveynlerin ürün ambalajından beklentilerinin birbirinden çok da uzakta olmadığını görebiliriz.” diyerek çocuk ürünleri için ambalaj tasarımın inceliklerini açıklıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.