• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 11 °C

'Çin'den gelecek yatırımlara yöneldik'

'Çin'den gelecek yatırımlara yöneldik'
HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, ekonomi zirvesine katıldı
Ekonomi Zirvesi’nin ‘Bankacılık: Gelecek Nasıl Olacak?’ isimli oturumunda Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, Citibank CEO’su Serra Akçaoğlu, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze gibi bankacılık sektörünün önemli isimleri hazır bulundu. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici’nin yönettiği panelde konuşmacılar Türkiye’de bankacılığın geleceği üzerinde önemli açıklamalarda bulundu.
 
Panelde konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, gelişmekte olan ülkelerde finans sektörünün GSYH’ye oranının yaklaşık 5.5 kat, gelişmekte olan ülkelerde 2.5 kat, Türkiye’de ise 1.5 kat olduğunu ifade etti. Türkiye’nin finans sektöründe gelişmekte olan ülkelerin bile gerisinde olduğunu belirten Aydın şunları söyledi:
 
“Gelişmiş olan ülkelere baktığımızda sektörün daha gidecek uzun bir yolu var. Türkiye gelişmekte olan ülkelerin yarısı kadar, gelişmiş ülkelerin de 5’te biri kadar faaliyet gösteriyor. Sermaye piyasalarında, hisse senedi piyasasında son derece sığ piyasayız. Menkul kıymetlerde de sığ bir piyasayız. Daha uzun vadeli kaynak temin etmenin yolu, menkul kıymetli sermaye piyasalarından yararlanmaktır”
 
Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ise 2016 yılının göreceli oranda iyi bir sene olduğunu belirterek, sektörün karlılığını yüzde 14 arttırdığını söyledi. 2017 yılından ümitli olduklarını ifade eden Erbil, “Biz bankacıların önceliği büyüme. Seneye büyümede iyi başladık ve ilk 3 ayda sektör olarak yüzde 15 büyüme bekliyoruz” dedi. Faizin artmasının büyümeyi olumsuz etkilediğini kaydeden Erbil, “Buna rağmen beklentilerimiz 3-4 ay öncesine göre çok daha iyi. Bizim karlılığımızda, sorunlu kredilerde etkili. Bu alanda da ilk yarı problemsiz geçecek görünüyor” dedi.
 
Citibank CEO’su Serra Akçaoğlu ise önümüzdeki dönemde Türkiye’nin katma değer oluşturabileceği sektörlerde potansiyel gördüğünü söyledi. Özellikle otomotiv, inşaat, sağlık, telekom gibi sektörlerde Türk firmalarının dünya markası haline geldiğini ifade eden Akçaoğlu, “Ülkemizin katma değer oluşturduğu sektörler daha da öne çıkacak. Önümüzdeki dönemde çok değişim var. Dünyadaki dış ticarette de değişim var. Bizim ülke risklerini değerlendirip doğru pazarlara girmemiz gerekir” dedi.
 
Çok uluslu bankaların Türkiye’deki firmalara katma değer oluşturduğu kadar değer kazanabileceğini vurgulayan Akçaoğlu, “Citibank olarak ihracatçıları karşı ülkedeki muhatabıyla bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin de dünyadaki tedarik zincirinden daha fazla pay alması için çalışıyoruz” dedi.
 
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze ise sektörün büyümeye yönelik gayretli olduğunu söyledi. Her şubenin şube ağına göre farklı stratejileri olduğunu belirten Taze, “Bazı bankalar yatırım projelerine, bazıları ihracata, bazıları KOBİ’lere yönelir. Büyümeyi motorize edecek şekilde sürdürülebilir şekilde planlıyoruz” dedi. 2013 yılından beri tüketicilerden gelen büyümenin 2013’ten sonra üretici sektöründen gelen büyümeye kaydığını kaydeden Taze, Türkiye’deki istihdamın yüzde 99’unun KOBİ ve alt sektörlerde olduğunu dile getirdi.
 
"ÇİN’DEN GELECEK YATIRIMLARA YÖNELDİK"
 
HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı ise 2016’nın çok enteresan geçtiğini söyledi. 2017’nin de aynı şekilde devam ettiğini belirten Kervancı, pozitif olunması gerektiğini belirterek, “Moralimizi bozmamamız gerekiyor. 20 yıldır HSBC’de çalışıyorum. Önceden yurt dışından arayıp bize lütfen gelip şu sektörü anlatır mısınız? Şu şirket hakkında bilgi verir misiniz? derlerdi. Son zamanlarda böyle telefonlar almıyoruz” dedi. Türkiye’yi her platformda anlatmaya devam ettiklerini ifade eden Kervancı, “Biz HSBC olarak Türkiye’de iyi olduğumuz alanlarda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ekonomide çarkların döndüğünü anlatıyoruz. Birçok Türk şirketi yabancılar tarafından satın alınıyor. Bugüne kadar Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin yüzde 70’i Avrupa’dandı. İleriye bakınca daha çok doğudan para geleceğini görüyoruz. Çin’den gelen yatırımlar için çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Altın düşüşe geçti08 Kasım 2024 Cuma 08:36
  • En çok taze sebzeler pahalandı04 Kasım 2024 Pazartesi 12:05
  • Şimşek'ten enflasyon vurgusu04 Kasım 2024 Pazartesi 11:55
  • ihracatçılar Çin seferine çıkıyor04 Kasım 2024 Pazartesi 10:31
  • Ticaret Bakanı: “AB ile görüşmelere hazırız”01 Kasım 2024 Cuma 11:53
  • Türk müteahhitler Suudi Arabistan'da31 Ekim 2024 Perşembe 18:48
  • Makarnada hedef 1 milyar dolar26 Ekim 2024 Cumartesi 18:31
  • BRICS zirvesi sürüyor23 Ekim 2024 Çarşamba 19:03
  • Altın yine rekor tazeledi21 Ekim 2024 Pazartesi 10:47
  • Sarsılmaz üç ürünü o fuarda sergileyecek20 Ekim 2024 Pazar 13:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43