657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sözleşmeli ve geçici personel uygulamasının kaldırılmasını içeren kanun teklifi CHP tarafından TBMM’ye sunuldu. Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil tarafından verilen 64 maddelik kanun teklifi devlet memurlarının haklarını iyileştirici düzenlemeler içeriyor.
Kamuda sözleşmeli ve geçici personel çalıştırılması uygulamasına son verilmesini, varolan sözleşmeli, geçici veya vekil olarak görev yapan personelin devlet memurluğu kadrolarına geçişini içeren kanun teklifinde; kamu personeli arasında ayrımcılık yapılmaması, mali ve sosyal haklar itibariyle aynı hizmeti görenlerin eşit olması da hükme bağlanıyor.
Kanun teklifinde ayrıca memurların müracaat ve şikayetlerini en yakın amirine bildirerek silsile yoluyla dava açma hakkını düzenleyen hüküm kaldırılıyor. Memurların haklarındaki ihbar, iftira ve şikayetler için de yetkili amirlerine ilettikleri durumun Cumhuriyet Savcılarına bildirilme zorunluluğu getirilerek mutlak surette dava açılması hükme bağlanıyor.
KADEME VE ÜST KADRO İLERLEMESİ
Söz konusu kanun teklifinde, sendika kurma hakkı bulunan devlet memurlarının toplu sözleşme ve grev hakkının da bulunması sağlanırken, sendikaların disiplin cezası vermeye yetkili kurullar içinde yer alması zorunlu hale getiriliyor.
Kanun teklifinde memurların atama ve kadrolarına ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Örneğin kalkınmada öncelikli illerde görevlendirilen personelin tamamı ve mecburi görevlendirme olup olmadığına bakılmaksızın anılan personelin ilave kademe ilerlemesinde iki yıldan az sürelerin dikkate alınmayacağı hükmü kaldırılarak belirlenen bölgelerde görev yapılan sürelerin tamamının kademe ilerlemesi teşvikine esas tutulması sağlanıyor. Ayrıca kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların kadro durumuna bakılmaksızın, öğrenim durumları itibarı ile yükselebilecekleri en üst kadro derecesine kadar gidebilmeleri öngörülüyor.
ÖDENEK VE YARDIMLARA İLİŞKİN
CHP’li İrgil’in verdiği kanun teklifi devlet memurlarına çeşitli ödenek ve yardımlara ilişkin düzenlemeler de getiriyor. Buna göre devlet memurlarının kiralık konut ihtiyacının karşılanması zorunlu hale getirilirken, komik miktarlardaki aile yardımı ödeneğinin yükseltilmesi ve ölüm yardım tutarının da en yüksek devlet memuru aylığının iki katından dört katına çıkarılması yer alıyor.
Evlenen memurlara da bir defaya mahsus olarak belirlenen miktarda evlenme ödeneği verilmesinin öngörüldüğü teklifte ayrıca yeni bir hükümle çocuğu yüksek öğrenim gören memurlara bu durumdaki her çocuğu için her ay eğitim ödeneği verilmesi de düzenleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.