Sürdürülebilir üretimi ve ürünleri odağına alma kararlılığı ile çalışmalarını sürdüren Cargill, müşterilerine verdiği güveni bir kez daha tescilledi. Cargill’in Bursa Orhangazi’de dünya standartlarında üretim yapan fabrikası, Tedarik Zincirinde Güven Programı kapsamında ‘Güvenilir Tedarikçi’ sertifikası aldı. Cargill, uluslararası standartlarda denetim ehliyetine sahip, güçlü denetçi kadrosu bulunan kuruluşlarca yapılan denetimlerden geçerek gıda güvenliği, lojistiği ve depolaması alanındaki sağlam konumunu güçlendirdi.
Dünyanın güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir beslenmesinde lider olmayı hedefleyen Cargill, gıda güvenliğinde uluslararası standartlara uygun çalışmaları ile sektörde yine güven tazeledi. Cargill’in Balıkesir’deki Turyağ Yağ Üretim Tesisi’nin ardından Bursa Orhangazi’deki Mısır İşleme Tesisi de Tedarik Zincirinde Güven Programı çerçevesinde, uluslararası standartlarda denetim ehliyetine sahip, güçlü denetçi kadrosu bulunan yetkilendirilmiş kuruluşlarca gerçekleştirilen denetimlerden geçerek ‘Güvenilir Tedarikçi’ sertifikası almaya hak kazandı.
Tedarik Zincirinde Güven Programı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası’nın desteği ile Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği ve Gıda Güvenliği Derneği paydaşı 12 sivil toplum kuruluşu tarafından Mayıs 2021’de hayata geçirildi. ‘Güvenilir Tedarikçi’ sertifikası ise program kapsamında, gönüllük esasına göre gıda güvenliği, lojistiği ve depolaması konularında dünya standartlarını karşılayan üretici ve tedarikçilere veriliyor.
“Gıdada inovasyonu Orhangazi’de yapıyoruz”
Cargill Gıda Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Hindistan Operasyonlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Rıza Özkaya, Balıkesir’deki Turyağ Yağ Üretim Tesisi’nden sonra Orhangazi Mısır İşleme Tesisi’nin de ‘Güvenilir Tedarikçi’ sertifikası almasının her daim ön planda tuttukları kalite ve güven prensibinin somut göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Özkaya, “Bursa Orhangazi’de, dünya standartlarında çalışan tesisimize bugüne kadar 200 milyon doları aşkın yatırım yaptık. Burada tamamen doğal mısır bitkisinden nişasta, mısır lifi, endüstriyel nişasta ve tatlandırıcı üretiyoruz. Türkiye’de yerli kaynaklarla ürettiğimiz endüstriyel nişastayı, bağlayıcı ve yapıştırıcı işleviyle kâğıt, oluklu mukavva, tekstil ve inşaat sektörleri ağırlıklı olmak üzere birçok sektöre veriyoruz. Bugün Almanya, İtalya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi 20 ülkeye endüstriyel nişasta ihraç ediyoruz. Orhangazi’yi endüstriyel nişastanın ihracat merkezi yapma hedefimizin yanı sıra dünyanın en inovatif gıda şirketlerinden biri olarak sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımız da burada devam ediyor. Sağlıklı, besin değeri yüksek, şeker oranını azaltan, bitkisel kaynaklı inovatif gıda ürünlerimizi üreticilere sunuyoruz” dedi.
“Çevre duyarlılığımız en yüksek seviyede”
Özkaya, Orhangazi tesisinin bulunduğu bölgenin en ileri teknolojili ve etkin atık su arıtma ünitesine sahip olduğunu da hatırlattı: “Cargill olarak faaliyette olduğumuz tüm bölgelerde yüksek çevre bilinci ve hassasiyetiyle hareket ediyoruz. Bağımsız kuruluşlarla devam eden sürekli iyileştirme çalışmalarımız neticesinde, tesisimizin yıllık su tüketiminde son 10 yılda üçte bire varan oranda iyileşme sağladık. Sürdürülebilirliğe ilişkin taahhütlerimiz çerçevesinde su kullanımı ve karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik yatırımlarımızı ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya standartlarının üzerinde bir atık su arıtma sistemi kullanıyoruz. Çevreci özelliği sayesinde tesisimiz bugüne kadar BUSİAD Çevre Ödülü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı EVET (Enerji Verimli Endüstriyel Tesis) Ödülü, Bursa İl Tarım Müdürlüğü Beyaz Tabak Ödülü, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Düşük Karbon Kahramanı Ödülü, İTÜ Karbon Kahramanları Ödülü gibi pek çok ödüle layık görüldü.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.