• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 12 °C

Bursa'nın 'Yaşam Kültürü' geleceğe taşınıyor

Bursa'nın 'Yaşam Kültürü' geleceğe taşınıyor
Bursa'nın 'Yaşam Kültürü' geleceğe taşınıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Bursa Yaşam Kültürü Müzesi’ ile şehrin köklü değerlerinin ve özel geleneklerinin özgün kimliğiyle geleceğe taşınacağını söyledi.

Müzeleriyle gözde kent Bursa, yeni bir müzeye daha kavuştu. Bursa’nın kültürel zenginliklerini orijinal kimliğiyle geleceğe taşıyacak olan ‘Bursa Yaşam Kültürü Müzesi’, törenle ziyarete açıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin sosyal ve kültürel yaşamına kazandırılan ‘Bursa Yaşam Kültürü Müzesi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan’ın da katıldığı törenle hizmete sunuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, pek çok güzelliği bir arada bulunduran Bursa’nın müzeleriyle de ünlü bir şehir olduğunu söyleyerek, “Tarihi birikiminden kültürel zenginliğine, turizminden ticaretine, tarımından sanayisine dek Bursa, çok özellikli bir şehir. Bu bakımdan, ne kadar şükretsek azdır ama bize düşen bu değerleri tanımak, tanıtmak, tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyurmaktır” dedi.

Başkan Aktaş, kentin birikimine dikkati çekerek, “Bursa, müzecilik konusunda çok zengin. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren 16 müzemiz var. Her biri farklı konseptlerle tarihimize, kültürümüze, gelenek ve göreneklerimize, bilgi birikimimize ışık tutuyor. Müzelerimiz sanayi tarihimizden köy kültürüne, arkeolojik bulgulardan Karagöz değerimize, tekstilden bilim ve teknolojiye kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor” diye konuştu.

Müzede geleneksel kültür yansıtılacak

Bursa’ya yeni bir müzeyi daha kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Başkan Aktaş, “Müzemiz 18. yüzyıl olarak tarihlendiriliyor. Tarihi Bursa mahallelerinden biri olan Alipaşa Mahallesi’nde kaderine terkedilmiş özel mülkiyetteki bir yapıydı. Kamulaştırılarak belediyemize kazandırıldı. Restorasyon projeleri doğrultusunda özgün yapısına sadık kalınarak ilk günkü haliyle Bursa’ya kazandırıldı. Yapı, restorasyon sonrası Prof. Dr. Ayten Sürür ve Ahmet Erdönmez danışmanlığında ‘yaşayan müze’ konseptine uygun olarak düzenlendi” dedi.

‘Bursa Yaşam Kültürü Müzesi’nde geleneksel yaşama dair önemli detayların ve değerli koleksiyonların sergileneceğini de hatırlatan Başkan Aktaş, “Çeyiz geleneğinden sünnet adetlerine, misafir ağırlamadan hacı tehniyelerine kadar geleneksel kültürümüzün yansımalarını müzemizde görmek mümkün olacak” şeklinde konuştu. Aktaş, yapıdaki sofa ve odaların etkinlik alanı olarak da kullanılabileceğini ve mahalle halkının buluşma yeri olacağını ifade etti.

Üç yeni müze daha

Haftanın belirli günlerinde geleneksel el işi kurslarının planlandığını da açıklayan Başkan Aktaş, “Bursa Yaşam Kültürü Müzesi, kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara aktaracak. Bursa bir payitaht şehridir. Bu zenginliğimizi gelecek kuşaklara aktarmamıza bu mekanlar aracı olacak. Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. 3 yeni müzeyi daha Bursa’ya kazandıracağız. Mart ayı içinde Sağlık Tarihi Müzemizi açacağız. Kur’an ve El Yazmaları Müzesi de kısa süre içinde hizmete açılacak” diyerek Bursa’nın turizm anlamında daha fazla değer kazanacağını kaydetti.

“Belediyecilik güçlü yanımızdır”

Bursa programı kapsamında önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı Büyükşehir Belediyesi’ndeki makamında ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, daha sonra da müzenin açılış törenine katıldı. Kan, törende yaptığı konuşmada, Bursa’nın Osmanlı tarihinin kadim şehirlerinden biri olduğunu söyleyerek, “Eskiden belediyecilik hizmeti altyapı, su, hava kirliliği gibi temel ihtiyaçların karşılanmasıydı. Artık belediyelerimiz temel ihtiyaçların da ötesinde ruhumuza da hitap ediyor. Belediyecilik bu açıdan güçlü yanımızdır. Kültür ve sanat toplumumuz için önemli. Elbette hayatın olmadığı yerde kültür ve sanat bahsedilemez” dedi.

Törende konuşan Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise Bursa’nın sanat, turizm ve kültür şehri olduğunu hatırlatarak, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Bursa’da Zaman’ isimli şiirini okudu. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa’nın tarihi yüzünün öne çıkarılması hedefiyle yapılan çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, Bursa’nın eski güzelliklerinin ve tarihi dokusunun geleceğe taşınması ile kentin tanıtımına da katkı sağlanacağını kaydetti. Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibinin gösterisiyle renklenen törende, konuşmaların ardından kurdele kesimiyle ‘Bursa Yaşam Kültürü Müzesi’ ziyarete açıldı. AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman’ın da katıldığı açılışta, müzeyi gezen ziyaretçiler için bir de drama sahnelendi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özel: "1 metrekare bile yer satmayacağız"09 Kasım 2024 Cumartesi 12:51
  • Huzur evi sakinleri moral buldu09 Kasım 2024 Cumartesi 12:42
  • Bursa'nın kıyı ilçeleri masaya yatırıldı08 Kasım 2024 Cuma 12:48
  • Yenişehir’e uluslararası fuar alanı planlanıyor07 Kasım 2024 Perşembe 11:03
  • Mete Yarar : Üreten her zaman dünya lideri olur05 Kasım 2024 Salı 17:55
  • Başkan Karabatı: "Yüzde 30 tasarruf ettik”05 Kasım 2024 Salı 17:40
  • TEKSİDER Erkan Aydın'ı ziyaret etti05 Kasım 2024 Salı 12:20
  • ZEYDER’e yeni başkan05 Kasım 2024 Salı 10:24
  • Kuraş Şampiyonası’nda büyük gurur04 Kasım 2024 Pazartesi 18:02
  • Yıldırım'da Cumhuriyet Kupası30 Ekim 2024 Çarşamba 18:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43