Bursa’yı değerleriyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ‘Sağlık Tarihi Müzesi’, ‘14 Mart Tıp Bayramı’nda ziyarete açılıyor. Müzenin açılışı, 14 Mart Çarşamba günü saat 11.00’da gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Pınarbaşı Mahallesi’nde düzenlenen müzenin hazırlıkları son aşamaya geldi. Bursa’nın müzeleriyle de ünlü bir şehir olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa’nın yeni müzelerinden biri olan Sağlık Müzesi’nin açılışını 14 Mart Çarşamba günü yapacağız. Bursa, ‘Tıp Bayramı’ haftasında özellikli ve güzel bir müzeye kavuşacak” dedi.
Bursa’nın kültürel birikiminin önemine vurgu yapan Başkan Aktaş, Sağlık Tarihi Müzesi hakkında bilgiler vererek, “Burada çok büyük emek var. Binanın kamulaştırılıp restorasyonunun yapılmasının ardından, ihtisas gerektiren, sağlıkla alakalı bir konseptin ele alınmış olması çok değerli. Kendisi de hekim olan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in de özel gayretleriyle, Bursa sağlığı, çok ciddi şekilde araştırılmış. 7 yıllık bir çalışmayla, Bursa Sağlık Tarihi kitabı oluşturulmuş. Müzede de çok ciddi bir araştırma, birikim, emek ve çok sayıda bağışlanan sağlık materyali bulunuyor. Bursa, bu özel müzeyle sağlıkla ilgili pek çok bilgiye ulaşabilecek” diye konuştu. Başkan Aktaş, müzenin yaşayan bir mekan haline gelmesi için sağlık kuruluşlarıyla irtibat halinde sağlık odaklı farklı aktivitelerin, tarama ve bilgilendirmelerin yapılacağını da sözlerine ekledi.
“Anadolu’da açılan ilk sağlık müzesi olacak”
Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de müzenin oluşumuna destek veren Büyükşehir Belediyesi ile sağlıkla ilgili çeşitli eşyaları ve eserleri müzeye veren hekim ve yakınlarına teşekkür etti. İrgil, müzenin özelliğine değinerek, “Bursa Sağlık Müzesi, Anadolu’da açılan ilk sağlık müzesi olacak” dedi.
Trakya’da Edirne’de de bir sağlık müzesinin bulunduğunu ifade eden İrgil, “Aslında Türkiye’de ilk sağlık müzesi 1920’li yılların sonuna doğru Bursa Valiliği içerisinde bir odada Osman Şevki Uludağ tarafından açılmıştı. Maalesef o müze unutuldu, kayboldu. Burada o anıyı da tekrar canlandırmak ve onun hakkını teslim etmek istedik” şeklinde konuştu. Müzenin, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yakışan bir tavırla kente kazandırıldığını anlatan İrgil, “Bu müzenin yaşamasını diliyorum” diyerek Bursalılara müzeye sahip çıkmaları çağrısında bulundu.
Bursa’nın sağlığı mercek altında
Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, sağlığa meraklı ziyaretçilerini bekliyor. İnsana verilen değerin objeler, panolar ve mankenler kullanılarak yansıtıldığı müze, antik çağlardan Osmanlı’ya ve oradan da bugünün Bursa’sına ulaşan sağlık bilincine dair inceliklerin maddi ve manevi temellerini zengin görsellerden oluşan koleksiyonu ile sunuyor. Müzede, araştırmacıların faydalanabileceği bir kütüphane ve çalışma alanı da bulunuyor. Halkın sağlık alanında bilgilendirilmesi amacıyla, farkındalık sağlayacak güncel sergiler, etkinlikler ve eğitimlerin düzenlenmesi de amaçlanan müze, tüm Bursa halkının ortak eseri olma özelliği taşıyor. Çünkü müzedeki tüm obje ve belgeler, başta Dr. Ceyhun İrgil olmak üzere, Bursa’da yaşayan ve çalışan sağlıkçılar ve ailelerinin bağışı… Yıldırım Darüşşifası ile hak ettiği şöhreti Bursa Sağlık Tarihi Müzesi ile taçlandıran Büyükşehir Belediyesi, Tophane surları içindeki Yerkapı Konağı’nı restore ederek halkın hizmetine sundu.
Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, Edirne'deki Sağlık Müzesi’nden sonra Türkiye'nin ikinci sağlık müzesi, Anadolu’da kurumsal olarak kurulan ilk müze olarak dikkati çekiyor. Dr. Ceyhun İrgil koleksiyonu ağırlıklı olmak üzere hastaneler, eczacılar ve sağlık alanında çalışan kişilerin ve yakınlarının bağışladığı eşya ve belgelerle müzenin alt yapısı oluşturuldu. Binanın alt katı ağırlıklı olarak araştırma, etkinlik ve sergiler için tasarlanmış olup yaşayan müze mantığıyla halka hizmet veriyor. Yapının üst katı ise sağlık alanına dair eserlerle düzenlenmiş olup hem geçmiş zaman hem de bugüne dair envanterlerle müze formatına getirildi. Müzede eski zaman ilaç tedavilerinden eczacılığa, diş sağlığından şifalı kaplıcalara, kadın doğumdan kulak burun boğaza kadar birçok alanda malzeme bulunup laboratuvar ve müdahale ekipmanlarıyla birçok görsele de yer verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.