İYİ Parti Bursa İl örgütü, Bursa'daki hava kirliliğini gaz maskeleriyle protesto etti. İYİ Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Yusuf Özgan, Bursa'da son 3 yılda 7503 kişinin hava kirliliği kaynaklı hastalıklardan öldüğünü söyledi.
Bursa haber...
,
İYİ Parti'nin Şehreküstü Meydanı'nda gerçekleştirdiği protesto eyleminde, Bursa'daki hava kirliliğinin ölümcül boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Yapılan basın açıklamasında; Bursa'nın havası en kirli 10 İl arasında ve ilk sıralarda olduğunun vurgulanırken, "Bursalılar her yılın en az 250 gününü kirli hava soluyarak geçiriyor" denildi.
İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Yusuf Özgan, hava kirliliğinin tetiklediği solunum yolları hastalıklarından hayatını kaybedenlerin sayısının çok ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Gerekli önlem alınmazsa tablonun daha da ağırlaşacağını kaydeden Özgan, "Bursa 2019 verilerine göre ne yazık ki, geçmiş yıllarda olduğu gibi düzenli olarak son 4 yıldır, havası en kirli 10 ilden biri. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kirli havanın tarifini şöyle yapıyor.Diyor ki, 'Soluduğumuz havada kalan partiküler madde olarak tanımlanan (PM10), 20µg/m3 sınır değerinin üzerindeyse 'Kirli Hava Soluyoruz' demektir.Bursa, son 4 yıldır bir yılın %68'ini, yani en az 250 gününü kirli hava soluyarak geçiriyor. Az önce açıkladığım, kalın partiküler madde PM10 değerleri de, Ulusal Sınır değer olan 50µ/m3'ün çok üzerindedir. Dünyada her yıl 7 milyon kişi hava kirliliğin sebep olduğu hastalıklar nedeni ile ölüyor. Türkiye'de ise 2017 yılında 51.784 kişi, 2018 yılında 45.398 kişi, 2019 yılında ise 31.746 kişi hayatını kaybetti." diye konuştu.
Bursa'daki yöneticilere, bir an önce harekete geçmeleri çağrısında bulunan Özgan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şehrimizde de 2017 yılında 3.098 kişi, 2018 yılında 2.821 kişi, 2019 yılında da 1.584 kişi hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi.Durum bu denli acildir ve bu şehri yönetenleri derhal acil eylem planı uygulamaya çağırıyorum, Koskoca Bursa'da sadece 6 tane olan ölçüm istasyonlarının sayısını ve bunların veri kalitesini arttırın.Hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan kömüre dayalı enerji üretiminin teşvik edilmesine son verin.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi olan elektrik üretimi için teşvikleri arttırın. Endüstriyel yatırımcılardan istenen 'Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nun yanı sıra, 'Sağlık Etki Değerlendirme Raporu' da isteyin.Toplu taşımayı ucuzlatıp, cazip hale getirin, motorlu araç trafiğine kapalı alanlar yaratın, araçlardan kaynaklanan kirletici emisyonları azaltacak yasal değişiklikler yapın. Evsel ısınma için kömür gibi fosil yakıtlar yerine alternatif kaynakları yaygınlaştırın. Sosyal yardım amaçlı kömür dağıtımı yerine, doğalgaz kullanımını teşvik edin. İmar planlamalarında kat yüksekliklerini, bir dağa asla, Doğanbey garabetinde olduğu gibi, bölgedeki hava akımını engelleyecek şekilde yapmayın."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.