· FİLYASYON EKİPLERİNCE TEMAS ZİNCİRLERİ TARANIYOR
BURSA- Bursa’da koronavirüs ile mücadelede vakaların etkin takibini sağlayabilmek için oluşturulan 502 kişilik filyasyon ekibi çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında çeşitli önlemler alınırken, Bursa’da sağlık çalışanlarından oluşturulan filyasyon ekipleri tıpkı bir dedektif gibi çalışıyor. İlk aşamada gerekli kişisel koruyucu önlemlerini alan sağlık ekipleri, önceden tespit edilen olası vakalara ulaşarak, kişilere adreslerinde sağlık taraması yapıyor. Ardından söz konusu kişilerin yakın temas kurduğu insanların listesini çıkartarak, izolasyonda kalmasını sağlıyor.
Filyasyonun, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemi olduğunu belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, filyasyon çalışmaları ile kesin veya olası COVID-19 enfeksiyonu olan bir kişi ile korunma önlemleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişilerin saptandığını belirtti. Bunun için kesin tanı konulmuş Covid-19 enfeksiyonu geçiren hasta ile hekimi aracılığıyla bağlantıya geçildiğini ya da yakınlarından bilgi alındığını ifade eden Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmede çok önemlidir. Hastanın şikayetlerinin ortaya çıkmasından 2 gün önceye kadar yakın temas ettiği kişiler belirlenmekte, bu kişiler 14 gün evde izole edilmesi sağlanmaktadır. Bu süreci nasıl geçirmeleri gerektiği, hangi durumlarda hangi yolla hastaneye gidecekleri, bu kurallara uymazlarsa karşılaşacakları yasal yaptırımları içeren ONAM formları kendilerine evlerinde imzalatılmaktadır. Bilgilerin Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ne kayıt edilmesinin ardından temaslı kişiler, 14 gün boyunca aile hekimlerince kişiler takip edilmektedir” dedi.
İzolasyonda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Bursa’da sağlık çalışanlarından oluşturulan 502 kişilik filyasyon ekibinin görev yaptığı bilgisini veren Uzm. Dr. Kaşıkcı, filyasyon ekiplerince takibi yapılan toplam 14 bin 145 kişi olduğunu söyledi. Evde takibi yapılan hastaların ev halkına bulaşma riskini önlemek için mümkünse farklı bir odada diğer kişilerden en az bir buçuk metre uzakta olması ve tıbbi maske takması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Kaşıkcı, sözlerin şu şekilde devam etti;
“Bunun dışından eve kesinlikle ziyaretçi kabul edilmemelidir. Temaslı kişiler eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı, giydiği kıyafetler ve çarşaf, nevresim gibi tekstil ürünleri 60-90 derece arasında normal deterjan ile yıkanmalıdır. Ayrıca varsa ayrı bir tuvalet kullanılmalı yoksa her tuvalet sonrası uygun bir temizlik ajanı İle temizlik yapılmalıdır.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.