Türkiye'nin ilk bulaşık ve çamaşır makinası fabrikasına ev sahipliği yapan Bursa, bu tarihi ve sivil mimari örneği olan binayı kaybetti.
1950 yılında Kamil Tolon tarafından kurulan ve uzun yıllar ülkemize hizmet eden tarihi ve sivil mimari özelliği olan fabrika, sıcak su kentsel dönüşüm alanında kaldığı gerekçesiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldı.
Bursa'da büyük tepki çeken bu yıkımın sinyali, Başkan Recep Altepe tarafından aylar öncesinden verilmişti. Ancak Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca daha evvel sivil mimarlık örneği yapı olarak tescillendiği için söz konusu bina yıkılamamıştı Altepe, bu engelin kaldırılması için hemen B planı'nı devreye koydu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tolon Fabrikası'nın dayanıklılık (statik) durumunun araştırılması için girişim başlattı. Ne tesadüftür ki, bina depreme dayanıksız çıktı ve hemen yıkımına başlandı!
Bu tarihi binanın yok edilmesine Bursa halkı ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra akademik odalar da karşı çıktı. Mimarlar Odası, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisler Odası,
Mimar İşadamları Derneği yıkıma tepki gösterdi.
Tepki koyan odaların ortak görüşü şu şekilde:
"Statik açıdan inşaat mühendislerine örnek teşkil edebilecek fabrikanın bir sivil mimarlık örneği olarak tescillenmesi ve korunması gerekirdi. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılmaya çalışılan yapıya gerekli değerin gösterilmemesi bizi derinden üzmüştür. Kentsel dönüşüm kapsamına giren, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen her binanın yıkılması diye bir kural yoktur. Güçlendirme de bir seçenektir. Binalarımızı güçlendirerek de depreme ve afetlere karşı koruyabiliriz. Özellikle böyle bir tarihi değere sahip sivil mimarlık örneğinin yıkılması en son tercih olmalıydı. Mühendislik bilgi ve teknolojileri önemli bir gelişme gösterdiğini günümüzde özel uygulamalarla tarihi değere sahip binalarımızı gelecek nesillere taşıyabiliriz." .
Büyükşehir Belediyesi bu alelacele yıkım kararı ile kente karşı büyük bir suç işlemiştir. Yapım tekniği ve mimari kalitesiyle Bursa için çok özel yapılardan biri olan binayı yok edenleri Bursa halkı affetmeyecektir.
Kenti her geçen gün daha da yaşanmaz hale getiren Recep Altepe, Bursa halkı ve kent dinamiklerinin itirazına rağmen yine bildiğini okumuştur. Türkiye'nin ilk çamaşır ve bulaşık makinası fabrikasını müze yapıp, kente değer katmak yerine, yok etmeyi tercih etmiştir.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta "Dünya beşten büyüktür" derken, Recep Altepe kendini Bursa'dan daha büyük mü görmektedir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.