• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Bursa'da Oto Galericiler isyan etti

Bursa'da Oto Galericiler isyan etti
Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Yanık: Bizi günah keçisi seçtiler..

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, sıfır araç fiyatlarının galericiler tarafından yükseltiliyormuş gibi gösterilmesini kabul etmediklerini söyledi.  

Bursa haber...     

Yanık, "Türkiye’de sıfır araba var mı? Geliyor mu? Gelmiyor mu? Bunun açıklanması gerekiyor. Bayi, sıfır gelen arabaları galerilere neden satıyor? Neden vatandaşa satmıyor? Acaba galeriye mi veriyor? Yoksa bir alt şirketi olan galeriye verip de sıfır araba almaya gidene, ‘Bizde sıfır yok ama plakalı sıfırlar var. Alırsanız da şu fiyat eğer üç ay beklerseniz de şu fiyat olacak’ deyip de satış mı yapıyorlar? Bunları incelemek, irdelemek lazım. Burada vergisini ödeyen bir esnaf grubunun günah keçisi olarak gösteriliyor" dedi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini kimileri olumlu karşılarken kimileri ise eksikliklerin olduğu dile getirildi. İkinci el kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023’ten önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak olmasının eksikliklerini açıklayan Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Bakanlığı ve yetkilileri göreve davet etti. Yanık, eksiklikleri şu cümlelerle dile getirdi: 
  “6 ay ve 6 bin kilometre ile ilgili yönetmelik, sıfır oto alım satımlarında fiyatların önüne geçmek için çıkartılmış bir yönetmelik olarak açıklandı. Ancak, birtakım gruplar tarafından, sanki Türkiye’de sıfır araçların fiyatlarını yükseltenler galericiler, sıfır aracın alım satımını yapan galericiler pozisyonuna dönüştürülerek, birtakım hedef alınan gruplar tarafından bizler neden hedef gösterildik. Sanki sıfır araçların fiyatlarının yükselmesinin tek sebebi galericilermiş gibi gösteriliyor. Oysa bu yönetmelikte vergi levhasında oto alım satım kodu eklenen bütün firmalar, şahıslar, şirketler buna dahildir. Sırf galericiler olarak biz dahil değiliz. Bir diğer konu, maalesef burada bir yönlendirme, bir günah keçisi aranmaktadır. Burada da biz galericiler hedef gösterilmiştir. Biz sıfır araba satmıyoruz. Tabii ki bayilerden gidip sıfır araba alıp satan belli bir grup vardır. Ancak bunu da yüzdeye vurduğumuzda, yüzde 1 veya 2 oranındadır. 6 ay 6 bin kilometreyle fiyatların düşmesine sebep olacağına biz inanmıyoruz.” 

Bu yönetmelikte değişikliğe gidilmeden önce bazı verilere bakılması gerektiğini belirten Yanık, “Türkiye’de sıfır araba var mı? Geliyor mu? Gelmiyor mu? Bunun açıklanması gerekiyor. Bayi, sıfır gelen arabaları galerilere neden satıyor? Neden vatandaşa satmıyor? Acaba galeriye mi veriyor? Yoksa bir alt şirketi olan galeriye verip de, sıfır araba almaya gidene ‘Bizde sıfır yok ama plakalı sıfırlar var. Alırsanız da şu fiyat eğer üç ay beklerseniz de şu fiyat olacak’ deyip de satış mı yapıyorlar? Bunları incelemek, irdelemek lazım. Burada vergisini ödeyen bir esnaf grubunun günah keçisi olarak gösteriliyor. Nedense yurt dışından sıfır araba getiren bayiler masum, hiçbir suçları yokmuş gibi kenarda duruyor. Son zamanlarda arabaların fiyatların artışının tek sebebi biz galericiler gösteriliyor. Daha düne kadar dövizden dolayı sıfırlara yapılan zamlar unutuldu. Sanki zammı biz yapıyoruz devamlı ve biz hedef alınıyoruz. Bu sebepten dolayı bu yönetmeliğe tepkimiz var. Yönetmelik çıkartılırken grupları, tarafları çağırıp ilk önce sıfır arabanın neden pahalı satıldığını karşılıklı bir istişare yapsaydık hiç buna gerek kalmadan bu iş çözülürdü. En basit çözüm, Bakanlık ‘Vergi levhası olup vergi levhasında oto alım satım yapan galericilere sıfır araba satmayın’ dediği zaman iş çözülmüştü. Çok enteresan, vergi levhasında oto alım satım olan şirketler kiralamalar, galericiler araba satamıyor. Ama kayıt dışı herkes araba satabiliyor. Geçen sene 9 milyona yakın Türkiye’de ikinci el araç piyasada el değiştirdi. Buradaki oranlara ilanlara satanlara bakın. Kimin arabaların fiyatlarını nasıl artırdığını görülecektir. Şimdi ben söylüyorum bir galerici olarak. Biz sıfır araba satmayalım. Bayiler ikinci el araba satmasın. İkinci el arabanın fiyatlarının artışını nasıl durduracağız? Ortada bir fiyat artışı, bir yükseliş varsa bu şekilde yönetmeliklerle fiyat artışlarının önüne geçmediği gibi bana göre, Bursa esnafına göre birtakım büyük firmaların ekmeklerini yağ sürüldü bu yönetmelikle. Buna inanıyorum, buradan hükümetimizi yanlış yönlendirme ve bilgilendirme var” dedi. 

Tarafların bir araya getirilerek bu fiyatların önüne geçilebileceğini belirten Yanık, “Bayileri açıklasın, ‘yurt dışından araba gelmiyor’ diyen bayiler. Kaç tane sipariş vermiş? Bugüne kadar kaç tane sipariş gelmiş? Ay ay bakalım veya gün gün bakalım, kestikleri sıfır arabaların faturalarını, fiyat artışlarının nasıl bu aşamaya geldiğinin önü gözükür. İkinci el piyasasına dahi giren bayiler hem ikinci el satabiliyor hem sıfır satabiliyor. Ama galeriye gelince de satamazsınız. Galerici hiç kimseye zorla sıfır araba satmıyor. Şunu da iddia ediyorum. Galericiler topladığınız zaman Türkiye genelindeki galericileri öyle 100, 200, 300 tane stok yapabilecek galeri sayısı, bir elin parmaklarını geçmez. Çünkü bizim sermayemiz de küçüldü. Fiyat artışlarının en büyük muzdarip olan, darda kalan biziz. 1 trilyon sermayesi olan arkadaşım 10 tane 100 binlik bandını araba alırken, bugün 1 trilyona 2 tane araba alır hale geldik. Fiyat artışından en çok şikayet eden biziz” şeklinde konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gastronomi tırı Karacabey’de06 Eylül 2024 Cuma 09:10
  • Diksiyon Atölyesi'nde sertifika heyecanı05 Eylül 2024 Perşembe 13:36
  • Bursa'da toplu Sünnet Şöleni05 Eylül 2024 Perşembe 12:37
  • Başkan Aydın esnafı ziyareti etti04 Eylül 2024 Çarşamba 14:31
  • Altın Biber Festivali'nde folklor şöleni04 Eylül 2024 Çarşamba 14:27
  • Türkiye'nin ilk engelli kadın ralli pilotu04 Eylül 2024 Çarşamba 11:53
  • Bursa'da zumba kayıpları başladı03 Eylül 2024 Salı 11:54
  • Festivalde sünnet şöleni03 Eylül 2024 Salı 11:43
  • Kırtasiyelerde okul alışverişi başladı03 Eylül 2024 Salı 11:37
  • Dalgıç’tan av yasağı sonrası çağrı03 Eylül 2024 Salı 11:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78