AK Parti hükümetinin meclise sevk ettiği özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama sistemi ve kısa bir süre içinde Meclise geleceği açıklanan kıdem tazminatı konusunda işçiler Bursa'da eylem yaptı.
Birleşik Metal-İş Sendikası öncülüğünde başlatılan ve başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere, sendikanın örgütlü olduğu fabrikaların bulunduğu bölgelerde eylemler devam ediyor. Bu kapsamda Bursa'da düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması ile kiralık işçi sistemi ve kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkıldı.
Bursa Demirtaş Organize sanayi bölgesi cami önünde Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun da katılımı ile basın açıklaması yapıldı.
"KIDEM TAZMİNATI 80 YILLIK BİR KAZANIM"
Bazı fabrikalar önünde toplanan işçiler yürüyerek cami önüne geldi. Burada basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası olarak emeğin hakkını savunmaya çalıştıklarını belirterek, "Burada toplanmamızın temel nedenlerinden biri olan kıdem tazminatımız 1936 yılında o gün işçilerin çıkan veya çıkartılan hiçbir şekilde fark etmeden alıp, işten ayrıldıktan sonra hiç değilse kısa bir dönem o sıkıntıyı yaşamasın diye verilmiş bir haktır. 1936'dan 2016, 80 yıllık bir kazanım." dedi.
Kıdem tazminatın son süreçte de "ulusal istihdam stratejisi" adı altında yeniden ellerinden alınmaya çalışıldığını anlatan Serdaroğlu, şunları ifade etti: "Onun içindir ki biz dört yıl önce Antalya'da TOBB'un, yani sermaye örgütlerinin hazırladığı ulusal istihdam stratejisinin içindeki hak kayıplarına karşı kararlı ve onurlu bir duruş önümüze koymuş durumdayız. Bu şunu ifade ediyor ki bizler kıdem tazminatımıza uzanan o ellerin boş gönderilmesi için tarihsel ve sınıfsal sorumluluğumuzu yerine getirmek durumundayız."
"DEMEK Kİ SEN İŞİNİ YAPAMIYORSUN"
Kıdem tazminatı ile işçiye bir şey bağışlanmadığının altını çizen başkan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı, "Eğer sen işçiyi düşünüyorsan ey hükümet "yüzde 86'sı bunu alamıyor" deme hakkın yok. Onu almak için gereken yasal düzenlemeleri yapmak zorundasın. İşçiyi düşünüyorsanız yasal düzenlemenizi yapın. Bunları yapmıyorsunuz ne yapıyorsunuz? Yüzde 86'sı alamıyor. Bu senin ayıbın, yasayı işletemiyorsan demek ki sen işini yapamıyorsun." şeklinde tepki gösterdi.
İşsizlik sigortası gibi kıdem tazminatı fonunun da bireysel emeklilik hesabı üzerinden bir düzenleme yapılarak birilerine peşkeş çekilmek istendiğini anlatan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Yağma yok, bu tazminatı size yedirmeyeceğiz, ne pahasına olursa olsun bu hakkımıza sonuna kadar sahip çıkacağız." dedi.
"KİRALIK İŞÇİ DAYIBAŞILIKTIR"
Serdaroğlu, ayrıca özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama sistemini de eleştirirken, "Nedir Bu biliyor muzsunuz? Kiralık işçi nedir, dayıbaşılık sistemidir. Hani o madenlerde köylerden bulup getirdikleri işçileri içeri, yerin yedi kat dibine sokup, ölüme sokup üzerinden para sağlayan, kar eden dayıbaşılık sistemi bu gün özel istihdam bürolarının kiralık işçilik sistemi ile aynıdır." şeklinde konuştu.
2011'de de hükümetin özel istihdam bürolarıyla ilgili kiralık işçiliği meclisten geçirerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiğini hatırlatan Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, ancak Gül'ün ise insan onuruna yakışmayan sonuçlar ortaya çıkabilir" gerekçesi ile bunu reddettiğini vurguladı.
Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, kıdem tazminatı yasasının mayıs ayında gündeme geleceğini hatırlatarak bu durumda bütün fabrikalarda işi durduracaklarını sözlerine ekledi.
Eyleme katılan işçiler ise "Ölmek var dönmek yok, tazminatı vermek yok', "Yaşasın onurlu mücadelemiz', "Direne direne kazanacağız', "Kıdeme uzanan eller kırılsın', "Tazminat hakkımız gasp edilemez', "Patronların kölesi olmayacağız" "Genel grev, genel direniş" şeklinde sloganlar attı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.