• BIST 9438.17
  • Altın 3919.589
  • Dolar 38.0536
  • Euro 43.0825
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Bursa'da ilk 'Endoskopik Omurga Ameliyatı' yapıldı

Bursa'da ilk 'Endoskopik Omurga Ameliyatı' yapıldı
Bursa'daki ilk "Endoskopik Omurga Ameliyatı" gerçekleştirildi. 30 yaşındaki bel fıtığı ...

Bursa'daki ilk "Endoskopik Omurga Ameliyatı" gerçekleştirildi. 30 yaşındaki bel fıtığı hastası E.D., tamamen kapalı ameliyat yöntemi ile 30 dakikalık bir operasyon sonrası sağlığına kavuşarak ameliyathaneden yürüyerek çıktı.

Erzurum'dan Bursa'ya gelen E.D'ın ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hayati Aygün, "Tamamen kapalı bir şekilde full endoskopik bir ameliyat gerçekleştirdik. Hastamız şehir dışından geldi, genç bir hasta. Sol bacağında uyuşma ve ağrılara neden olan oldukça büyük bir bel fıtığı vardı. Bu fıtığı Bursa'da bir ilk olarak tamamen kapalı ameliyat yöntemi ile aldık. Yaklaşık yarım saat süren operasyonumuz gayet başarılı bir şekilde sonuçlandı. Hastanın sinirini sıkıştıran dokular temizlendi." dedi.

Doç. Dr. Aygün, son 5 yıldır yurt dışındaki omurga cerrahisi operasyonlarında sıklıkla kullanılan, herhangi bir kas ve kemik kesisi uygulanmadan kemik yapıların görülmesini sağlayan "skopi" teknolojisi ve diskleri gösteren "endoskopi" teknolojisinin birleşimi yöntemiyle yapılan ameliyatın Bursa'da ilk kez uygulandığını, bu yöntemle hastanın genel anestezi almadan ameliyat edildiğini ve böylece hastanın yatış süresinin minimuma indirildiğini, hatta eğer hasta ağır bir işte çalışmıyorsa ameliyattan 2 gün sonra işine dönebileceğini söyledi.

Cerrahi operasyon sırasında bilinci tamamen açık olan ve konuşarak ameliyat olan E.D. isimli hastanın tıbbi müdahalesinde hazır bulunan Özel Medicabil Hastanesi Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Aysun Yılmazlar da "Günümüzde genel anestezinin kullanımı giderek azalıyor. Bu hastamızda da düşük doz epidural anestezi uyguladık. Ayrıca sakinleştirici olarak sedo analjezi uyguladık. Hastamız tamamen uyanıktı ve oldukça sakindi. Cerrahımızın sorduğu sorulara cevap verebiliyordu. En önemlisi ise operasyon sırasında olağan dışı bir durum gerçekleşirse hasta bunu eş zamanlı olarak cerrahına söyleyebiliyor. Böyle bir ameliyat sürecinden sonra hastanın eve gitmesi çok kolay. Yani modern tıp teknikleri sayesinde artık günübirlik cerrahiler gündemde. Bu sayede hastalar erkenden taburcu oluyor, hastanede kalış süresi kısalınca sağlık maliyeti de büyük oranlarda düşüyor. Bu yöntemleri kullanarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Ameliyat sonrası gayet sağlıklı gözüken E.D." de "Ameliyatım gayet iyiydi, ağrı ve acı hissetmedim. Ameliyat öncesinde ayağımda yoğun bir ağrı vardı. Bu ağrının ameliyat esnasında bile azaldığını hissettim. Şu an gayet iyi durumdayım. Doktoruma çok güveniyorum. Onun için Erzurum'dan Bursa'ya geldim. Bu ameliyat yöntemini de bütün hastalara tavsiye ederim. Çünkü iyileşme süresi oldukça kısa, ağrı hissetmiyorsunuz ve pansumana gerek olmuyor. Hiç ameliyattan çıkmış gibi bir halim yok, çok iyiyim." şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursa'da feci kaza! Bariyerler yine can aldı14 Nisan 2025 Pazartesi 09:33
  • Bursa'da kafa kafaya çarpıştılar! 1’i ağır 2 yaralı14 Nisan 2025 Pazartesi 09:31
  • Bursa'yı don vurdu: Kayıp yüzde 80!14 Nisan 2025 Pazartesi 09:07
  • Motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi14 Nisan 2025 Pazartesi 08:43
  • Zirai dona karşı tarlaları ateşe verdiler12 Nisan 2025 Cumartesi 12:42
  • "Daha şimdi içtim ne çabuk çıktı"12 Nisan 2025 Cumartesi 12:14
  • İki kardeşin can verdiği yangın gizemini koruyor12 Nisan 2025 Cumartesi 12:12
  • 'Bozbey Burada’nın son durağı Piremir oldu12 Nisan 2025 Cumartesi 12:06
  • Bursa'da 5 bin kişiye narko eğitim12 Nisan 2025 Cumartesi 12:03
  • Yangında can pazarı12 Nisan 2025 Cumartesi 11:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43