Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde TÜBİTAK’ın desteği ile hazırlanan Devr-i Dinozor Sergisi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün de katılıyla ziyarete açıldı.
BTM’yi gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye genelinde yapmayı planladıkları Bilim ve Teknoloji Merkezleri için Bursa’nın önce olarak önemli bir katkı verebileceğini söyledi.
Bilimin Sultanları ve Mars’a Yolculuk gibi dünyaca ünlü gezici sergileri bilim meraklıları ile buluşturan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, şimdi de Devr-i Dinozor sergisi ile tarih boyunca en fazla merak edilen canlılardan olan dinozorları Bursalıların ayağına getirdi.
Bilimi genç kuşaklara sevdirmek ve analitik düşünce yapısına sahip geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlamak amacıyla bilimin uygulamalı ve eğlenceli yönünü vatandaşlarla buluşturan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi TÜBİTAK’ın desteği ile 150 milyon yıl önce dünya hayatına egemen olan dinozor replikalarını Bursalılarla buluşturdu.
TÜBİTAK’ın BTM için getirttiği ve birçok ülkede büyük ilgi gören “Devr-i Dinozor” sergisinde 3 farklı çağda yaşamış, 13 ayrı dinozorun birebir replikaları yer alıyor. Serginin senaryosu, bilimsel verilerin ışığında tanımlanmış dönemlere göre belirlenirken, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin içinde izlenime sunulan gezici sergi, 534 metrekareli dev bir alan üzerine kuruldu.
Açılışı Bakan Özlü yaptı
Çeşitli temaslarda bulunmak için Bursa’ya gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü beraberindeki Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ile birlikte BTM’yi gizdi. Tüm deney düzenekleri yakından inceleyen Bakan Özlü, girdap tünelinden geçti, Max Flight ile sanal pilotluk deneyimi yaşadı.
BTM’ye hayran kalan Bakan Özlü, “Mükemmel bir proje, güzel hazırlanmış. Biliyorsunuz TÜBİTAK Türkiye’de 81 ilde bilim merkezleri kurma yönünde bir proje başlatmıştı. Bu tabi maliyet olarak biraz sıkıntılı olduğu için şu anda 26 bölgede bunları yapacağız. En gelişmişi en ileri seviyede olan Bursa’daki. Belediye başkanımızı çalışanları tebrik ediyorum. Diğer bilim merkezlerinin gerçekleştirilmesinde Bursa öncü olarak bir katkı sağlayabilir. Çocuklarımızın gençlerimizin yetişmesi için bunların çok önemli olduğunu değerlendiriyorum” dedi. Bakan Özlü ve beraberindekiler daha sonra Devr-i Dinozor Sergisi’nin açılışını yaptı.
Dinozorların dünyasına keşif
Sergide, dinozorların yaşadığı çağ olan Mezozoik Zaman’a ait “Trias”, “Jura” ve “Kretase” dönemlerini barındıran 6 farklı sahnede, o döneme ait dinozor replikaları, özel efektler ve bitki örtüsünü içeren dekorlar halinde sunuluyor. “Büyük Patlama” ve Dünyanın oluşumundan günümüze kadar geçen Jeolojik zamanlar hakkında genel bilgilerin de yer aldığı sergide, 2. jeolojik zamanın (Mezozoik) hâkim canlıları olan dinozorların ortaya çıkmaları, yayılıp çeşitlenmeleri ve yok oluşları, bu zamanda dünyada meydana gelen iklimsel değişimler ve bitki örtüsü konularına ilişkin video gösterimleri de yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.