Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı Karacabey ilçesinde yapıldı.Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sezai Çelik ve ilçe ziraat odası başkanlarının katıldığı toplantıda sorunlar ele alındı.
Toplantının birnci maddesi, buğdayda gümrük vergisinin düşürülmesi oldu. İşte başkanların tepkileri:
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik: Gümrük vergilerinin yüzde yüz civarında düşürülmesi biz çiftçileri ve ziraat odalarını üzmüştür. Her yıl 18 milyon ile 22 milyon ton arasında buğday üreten ülkeyiz. 80 milyon nüfusa bakan, 30 milyon turiste bakan, ayni zamanda bunun ihracatını bile yapabilecek güçlü bir ülke iken yılda 4 milyon ton buğday ihracatının ne anlamı var?
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem: Tarım Bakanlığı olarak doğru veriyi alamadıklarını düşünüyoruz. Örnek verecek olursak, Karacabey'de 200 bin dekar buğday ekiliyor. Fakat kayıtlarda bu 50 bin dekar olarak görünüyor. Bu kayıt dışılıkta ülkenin belini büküyor.
Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner: Buğdayın maliyeti 1 lira 10 kuruş iken bugün 85 kuruştan satılmakta. Buğdayın akıbetinin ne olacağı da belli değil. TMO'nun bir an önce piyasaya girip fiyat dengesini kurması lazım. Aksi takdirde gelecek yıllarda buğday üretimimizin çok aşağıya düşeceğini ve buğdayın ekilemez hala geleceğini belirtmek istiyorum.
Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere: 22 tane havza bazlı üretimde ürün seçilmişti. Bize de bunlardan 5-6 tanesi çıktı. Bunlarda buğday, arpa, yulaf, mısır ve zeytinyağıydı. Bizim bölge de bunların üretimi çok az. Bununla ilgili devletin tekrar gündeme alması lazım. Eğer devlet havza bazlı üretimde yüzde elli mazot desteği verecek ise bunu bir kez düşünmesini istiyoruz.
Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya: Buğdayın hasat zamanı olmasına rağmen fiyat politikası daha oluşturulamadı. Her sene bu sorunu yaşıyoruz. Bugün buğdayda yaşadığımız sorunları yarın diğer ürünlerde de yaşayacağız.
Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey: Her şeyi üretebiliyoruz. Ama satmaya geldiğinde mağdur oluyoruz.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik: Tarımda eğitimli yetişmiş insan sıkıntısını çekiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.