Karacabey Belediye Başkanı Mustafa Özkan Bursa Teknik Üniversitesine (BTÜ) ziyarette bulundu.
Bursa haber...
Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’in ev sahipliğinde rektörlük toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette Başkan Özkan ayrıca Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmazla bir araya geldi. Rektör Karademir ve Orman Fakültesi Dekanı Yılmaz’ın yanı sıra Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Murat Ertaş, Bursa Teknoloji Transfer Ofisi (BURSATTO) Müdürü Doç. Dr. Nadir Yıldırım ve İş İnsanı Adem Rondu’nun da yer aldığı ziyarette, BTÜ’nün tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki mentörlüğünde Karacabey’in doğal kaynaklarının değerlendirilmesi hususunda görüşmelerde bulunuldu.
BTÜ’nün ve Orman Fakültesinin özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili uzmanlığından faydalanmak istediklerini dile getiren Karacabey Belediye Başkanı Özkan, Karacabeyde nitelikli ürünlerin yetiştirilmesi, işlenmesi ve katma değerlerinin artırılması için değerli kurumlarla fikir alış-verişinde bulunduklarını ifade etti. İlçenin önemli değerlerinden olan ıhlamur ve defne gibi aromatik bitki türleri için yapılan projeleri değerlendirmek amacıyla BTÜ’de olduklarını sözlerine ekleyen Özkan, Karacabey ıhlamurunun tesislerde işleneceğini bu nedenle bu alanda daha fazla istihdam yaratılması gerektiğinin altını çizdi.
BTÜ’nün Tecrübelerine İhtiyacımız Var
Bilindiği üzere BTÜ’nün proje yürütücülüğünü yaptığı BEBKA’nın desteklediği 2018 Yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında “Bursa Tıbbi-Aromatik Bitkilerden Uçucu Yağ Üretimi” projesi Bursa ve çevresinde önemli ölçüde hammadde potansiyeline sahip olan tıbbi ve aromatik bitkilerden (defne, ıhlamur, kekik, adaçayı, lavanta vb.) katma değeri daha yüksek endüstriyel bir ürün olan uçucu yağ üretimini hedefliyor. Bu proje kapsamında BTÜ’nün ve Orman Fakültesinin hatırı sayılır bilgilere sahip olduğunu ifade eden Özkan, “Karacabey ormanları başta ıhlamur ve defne olmak üzere büyük zenginliklere sahip. Ormanlarımızda bu konunun daha fazla dikkate alınarak daha yüksek katma değer ve istihdam üreten bir ortam oluşturmak için sayın Rektörümüz Prof. Dr. Arif Karademir başkanlığında Orman Fakültesi’nin değerli öğretim üyeleri ile istişarelerde bulunduk. Karacabey ilçemize en modern defne işleme tesislerinden biri kuruluyor, bu konu hakkında Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Karademir ve Orman Fakültesi Dekanı Sayın Yılmaz ile istişarelerde bulunduk. Ihlamur ağaçlarını rehabilite edip daha bodur türlerle çalışmalar yapacağız ve bu büyük ıhlamur ormanlarında daha büyük ürün hasadı yapılması noktasında da bilinç oluşturacağız” şeklinde konuştu.
Rektör Karademir: BTÜ Destek Vermeye Hazır
BTÜ’nün gerek yürüttüğü projeler, gerekse Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri nezdinde ve ihtisasları doğrultusunda gerekli destekleri sağlayacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Arif Karademir “ Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli Bey Bursamıza yakın zamanda yaptıkları ziyaretlerinde, Bursa Orman Bölge Müdürlüğümüz ile yürüttüğümüz proje tanıtımlarını yaptılar. Modern teknoloji olarak fonksiyonel drone kullanımı, eğitimi, başta kayın ve kestane ağaçlarımıza musallat olmuş orman zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemi olarak predatör böcek ve parazit üretim laboratuvar çalışmalarında Orman Fakültemizin değerli hocaları aktif yer almaktadırlar. Bakanlıklarımızın odun dışı ürünler, tıbbi ve aromatik bitkiler konularında da eylem planları mevcuttur. Bu noktada ülkemizin Dünyadaki defnenin %90’ına sahip olduğunu biliyoruz ve kesinlikle nitelikli işletme aşamasına geçilmesi gerekiyor. Sayın Başkanımıza ve sanayicimize ziyaretlerinden dolayı çok teşekkür ederim. Bizler Karacabeyimizde defne ve ıhlamurdan başlamak üzere, katkı koyacağımız her alanda paydaş olmaktan onur duyarız, tüm imkânlarımızla çalışmaya hazırız. Sanayi ve tarım işbirlikleri kapsamında Üniversitemiz bünyesinde başta Bursa olmak üzere bölgemize ve ülkemize katma değerler üretmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.