Manisa'daki asker zehirlenmeleri sonrası Bursa için korkutan açıklama geldi. Denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, zehirlenmelere karşı Bursalıları uyardı.
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, insanların beslenme ihtiyacını karşılayan gıdaların sağlıklı bir şekilde sofralara ulaşmasının, ancak tam işleyen bir kontrol mekanizmasıyla sağlanabileceğini söyledi. Sağlam, aksi halde ölümle sonuçlanabilecek gıda zehirlenmelerinin sık sık karşımıza çıkacağını vurguladı.
Veteriner hekimlerin sağlıklı gıda zincirinin en önemli halkası olduğunu vurgulayan
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, sağlıklı gıda temininde veteriner hekim rolünün ve gıda kontrolünün önemli olduğunu kaydetti. Askeriyedeki karavana geleneğinin terk edilerek yemek işinin şirketlere verilmesinin yanlış olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Başkan Sağlam, "İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için en önemli besin maddesini oluşturan hayvansal ve bitkisel gıdaların sağlıklı şekilde sofralara ulaştırılması, besin zincirinin tüm aşamalarında sıkı ve ciddi denetimleri gerektiriyor. Ucuz yemek için askeriyenin yemeklerinin dışarıdan sağlanması, gıda zehirlenmelerini de beraberinde getirdi. Vatan uğruna canlarını vermeye hazır evlatlarımızın, denetimsizlik ve sorumsuzluk nedeniyle ölmesi ya da ölüm tehlikesi yaşamaları kabul edilebilecek bir şey değildir." diye konuştu.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam, kamuoyunun gündemine oturan Manisa'daki asker zehirlenmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, TSK'nın yemek ihtiyacının dışarıdan ihaleyle sağlanmasının yanlış olduğunu savundu. Daha önce askerlerin yemeklerinin kışlada yapıldığını ve hiç bir zehirlenme vakasına rastlanmadığını hatırlatan Sağlam, son 15 yılda askeriyedeki bu uygulamanın terk edilmesinin üzücü sonuçları da beraberinde getirdiğini söyledi.
Sağlam, kışlarlarda daha vahim sonuçlarla karşılaşmamak için yeniden karavana geleneğine dönülmesi ve TSK'nın kendi iç denetim mekanizmasını işletmesinin daha doğru olacağını belirtti. TSK'daki gıda denetimlerinin geçmişte veteriner hekimlerce yapıldığını hatırlatan Başkan Sinan Sağlam, aynı uygulamaya yeniden dönülmesi gerektiğine savundu. Sağlam, şunları söyledi:
"Manisa'da bir ayda 4 kez zehirlenme olayının olması, yemek teminin hem sivil hem askeri ayağında yeterli denetim mekanizmasının kurulmadığını gösteriyor. 731 askerimiz ölümden döndü. Bu bize ders olmalı. Basında çıkan haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla Manisa'daki kışlalara yemek veren şirketin sözleşmesi iptal edilecek. Peki, A şirketinden alıp işi B şirketine vermekle sorun çözülebilecek mi? Burada önemli olan, denetim mekanizmasındaki zafiyetin giderilmesidir. Yemek işinin özelleştirilmesi öncesinde askeriyelerde gıda zehirlenmelerine rastlamak mümkün değildi. Yemek temininin dışarıdan sağlanmaya başlanmasıyla bu tür vakalar ortaya çıktı. Kışlaya yemek ister kendi içinden, ister dışarıdan temin edilsin, önemli olan denetim mekanizmasının sağlıklı işletilmesidir. Bunun için de, gıda kontrol zincirinde gerekli ve yeterli sayıda uzman kişilerin istihdam edilmesi gerekir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.