16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak 18 maddelik Anayasa değişikliğinin neler getirdiği ve götürdüğü üzerine tartışmalar şiddetini artırıyor. AKP İktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cephesi, değişikliğe hayır oyu verecek olanları terörist ilan ederken, Bursa Barosu çeşitli platformlarda Anayasa değişikliğinin neler getireceğinden çok götüreceklerini anlatamaya hazırlanıyor.
Bursa Barosu bünyesinde oluşturulan, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Sayman Metin Öztosun ile TBMM 21. Dönem Anayasa Komisyonu Başkanı, eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, yine 21. dönemin Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Tayan, Bursa Barosu önceki başkanları eski milletvekilleri Ali Arabacı ve Yahya Şimşek ile Mehmet Küçükaşık, Asude Şenol, Ekrem Demiröz, avukatlar Mehmet Şişmangil, Halil Yeşilyurt, Umut Mısır, Aslı Evke Yetkin, Kemal Özgür Yetkin, Akın Özgüç ve Nezih Şeker'den oluşan Bursa Barosu Anayasa Komisyonu ilk toplantısını yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, mart ayında gerçekleştirecekleri ve popüler isimlerin katılacağı panel hazırlıklarından bahsetti. Altun, sandık güvenliği konusunda da Bursa Barosu olarak yapacakları çalışmaları anlattı.
YALÇINBAYIR: "SEÇİLMİŞLERİN SEÇİLMİŞLİĞİNE DARBE GİRİŞİMİ"
AKP kurucular kurulunda yer alan eski devlet bakanı ve başbakan yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır ise konuşmasına, yanında oturan Turhan Tayan ile birlikte TBMM 21. dönem Anayasa ve Adalet komisyonlarının başkanlıklarını yapmalarından ötürü, Bursa Barosu'nun zenginliğini diler getirdi.
Anayasaların uzlaşma metni olması gerektiğinin altını çizen Yalçınbayır, "Anayasa yapımıyla ilgili uzlaşma teamülü yaratılıyordu ancak AK Parti'nin 24. dönemdeki çalışmaları, uzlaşma komisyonunu tesirsiz hale getirdi" dedi.
Yalçınbayır şöyle konuştu:
"Bir anayasa nasıl yapılır, nasıl değiştirilir? Hangi süreçlerden geçmelidir? AK Parti'nin bütün metinlerini inceledim. Bazılarını bizzat yazdım. Olağanüstü halde anayasa yapılmayacaktı. Hazırlık, kanunlaşma, referandum ve sonrası üç aşamalı süreçte katılımcılık, şeffaflık gibi yönetişimin temel ilkeleri uygulanmalıydı. Oysa yasama, yürütme, yargı kuvvetleri arasındaki denklikten sarfınazar edip yürütmeye büyük bir güç vererek Cumhuriyetin içinin boşaltılması söz konusudur.
Bu değişikliği savunanların, daha önce neleri savunduklarını önceki açıklamalarından görmek lazım. Baronun görevi hukuk yoluyla siyaset yapmak ve demokrasiye ulaşmaktır. Gelecek tehlikeleri görüyoruz. Seçilmişlerin seçilmişliğine yönelik darbe girişimidir bu..."
Bu anayasa değişikliğinden sonra insanların artık avukat ya da hakim değil, siyasetçi arayacağını çünkü, 15 bine yakın kanun, 30 bine yakın düzenleyici işlem bulunduğunu, ayrıca Türkiye'de kayıt dışı ekonomi, siyaset ve din olduğunu öne sürdü.
ARABACI: "TOPLUMDA KORKU HAKİM"
Bursa Barosu geçen dönem başkanı Ekrem Demiröz, sadece halkı bilgilendirme amaçlı organizasyonlar yapılması gerektiğini kaydetti. Demiröz "Aşk ve nefret üzerinden yürüyen insanlarla işimiz olmamalı. Saha çalışmasıyla aydınlatıcı ve diğer barolara örnek olmalıyız" dedi.
Eski milletvekili ve Bursa Barosu önceki başkanlarından Ali Arabacı da, toplumda korku hakim olduğunu, STK'ların da tavırlarını açıkça ortaya koymaları gerektiğini belirtti. Arabacı, Bursa Barosu'nun, neden hayır dediğini "hayır" diyerek anlatması gerektiğine işaret ederek "Korkudan, hayır diyeceğini açıkça ifade edemeyenlerin sesi olunmalı. Baroların siyasi parti değildir. Yapacakları sınırlı. Ancak bu yapılabilir. Sandık güvenliği için de azami gayret gösterilmelidir" diye konuştu.
Yine eski milletvekili ve Bursa Barosu önceki başkanlarından Yahya Şimşek ise AKP'nin şu ana kadar başkanlık sistemini, insanları tatmin edecek şekilde savunamadığını ifade etti. Şimşek "Bu doğrultuda, AKP ve MHP'lileri tartışma ortamına çekersek, bu tartışmalarda olumlu sonuçlar elde edilebilir. Ne yazık ki bu tartışma Meclis'te yapılamadı" dedi.
Önceki milletvekillerinden Mehmet Küçükaşık da Baro'nun siyasi partilerden herhangi birine angaje olmaması gerektiği yolundaki uyarısına karşılık Bursa Barosu Başkanı Altun da, barolar ve akademik meslek odalarıyla birlikte hareket ettiklerini söyledi.
Halkoyuna sunulacak anayasa değişikliğinin, halifeliği geri getirme çabası olduğunu iddia eden Bursa Barosu önceki başkanlarından Asude Şenol da, "Hayırcıların teröristlikle suçlanması, sağduyulu vatandaşlarda 'o kadar da değil' düşüncesini yarattı. Bu umut verici bir durum aslında" diye konuştu.
TAYAN: "TAYYİP ERDOĞAN'IN UYKULARI KAÇIYOR"
Eski Milli Savunma ve Milli Eğitim bakanlarından Turhan Tayan da, 1980'den buyana yapılan anayasa değişikliklerinden söz etti ve "2010 Anayasa değişikliği ile Türkiye'nin beli kırıldı. Tüm kurumları bu değişiklikle berhava ettiler. Yetmez ama evet diyenler İran ve Afganistan'da olup bitenleri incelesinler. Demokrasimizin elde kalanlarını da kaybetmemek için son çıkıştayız" dedi.
Turhan Tayan şöyle konuştu:
"Toplumun büyük bölümü neyin oylanacağının farkında değil. Bir kısmı inanmış, katı bir şekilde biat etmekle meşgul. Bir kısmı olup bitenin farkında. Bir kısmı evetçi, bir kısmı hayırcı. Bizim hedef kitlemiz hiç bilmeyenler. Her ne pahasına olursa olsun Recep Tayyip Erdoğan'ın peşinden gidenler değil bizim hedef kitlemiz. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini somut ve net bir şekilde şapka değiştirerek anlatması, bir başkasının "Bu kadar yetkiyi evliyaya verirsen azıtır" demesinin yanında daha bilimsel, daha hukuki açıklamalara muhtaç seçmenler var. Bunu gözardı etmememiz lazım. Bugün iktidar da çok rahat değildir. Yaptıkları değişikliği savunmada güçlük çekiyorlar. Bu Recep Tayyip Erdoğan'ın kurtuluş reçetesidir. Hep hesap sorulacağından duyduğu endişe nedeniyle uykuları kaçıyor."
ALTUN: "HAYIR DİYENLERE HUKUKİ DESTEK"
Bursa Barosu Saymanı Metin Öztosun da, seçim ve referandumlara katılan seçmen sayısına dikkat çekerek, referanduma katılımı yüzde 90'la çıkartacak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, hukuksal çerçeve içinde hayır dediği için başına dert açılacağından endişe edenlere Bursa Barosu olarak hukuki yardımda bulunup yanlarında duracaklarını söyledi. Altun, "Anayasa değişikliği konusunda görüşüne başvurulan vatandaşların, neden evet, neden hayır diyeceklerini öğrenmek en temel haklarıdır. Bu kapsamda bilgilendirmeliyiz" dedi. Vatandaşların, referandum takvimi süresince halkın ayrıştırma politikalarından etkilenmeden birbirlerine sevgi ve hoşgörüyle yaklaşması gerektiğini kaydeden Altun, "Hiç kimse asla hukuk dışına çıkmamalı, herhangi bir kimse ya da düşünceye karşı hakaret içeren tutum ve tavır sergilememelidir" diye konuştu.
Toplantının sonunda Bursa Barosu Anayasa Komisyonu Yürütme Kurulu oluşturuldu. Başkanlığa Sayman Metin Öztosun'un getirildiği komisyonda başkan yardımcısı Halil Yeşilyurt, genel sekreter Aslı Evke Yetkin oldu. Kurul da Umut Mısır ile Mehmet Şişmangil de üye olarak yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.