ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, kurban etinin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tayyar, "Kurbanı kesip hemen etiyle kahvaltı yapmayın. Hijyenik şekilde kesilen etin hemen soğuk zincire alınması gerekiyor. Etin tüketilebilmesi için dinlenmesi ve olgunlaşması gerekir. Aksi halde olumsuz etkileri olabilir" dedi.
Veteriner Hekim ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, kurban kesecek vatandaşları, etin en az bir gün dinlendirilmesi ve sıcak havalara karşı tedbir alınması gerektiği konusunda uyardı. Prof. Dr. Tayyar, "Kurban Bayramı'nda yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi geliyor. Hijyenik şekilde kesilen etin hemen soğuk zincire alınması gerekiyor.
Bursa Haber...
Kurban etinin tüketebilinmesi için dinlenmesi ve olgunlaşması şart. Kesilecek hayvanın kesim öncesi dinlendirilmesi, huzurunu bozacak eylemlerden ve hareketlerden uzak tutulması önemli. Bu hem ibadetin bir gerekliliğidir hem de etin daha lezzetli olmasına sebep olur. Bu noktada kesim öncesi hayvanın bir gece önceden aç bırakılması da etin kalitesini olumlu yönde etkileyecektir" diye konuştu.
SICAK HAVALARA DİKKAT
Bu yıl Kurban Bayramı'nın çok sıcak günlere denk geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Tayyar, ''Bu hava şartları olası gıda zehirlenmesi yönünden bir tehlike oluşturuyor. Bu sebeple hayvan keserken hem hijyenik koşullara hem de soğuk zincire dikkat etmemiz gerekiyor. Kurban Bayramı sabahı hayvanı kesiyoruz hemen parçalayıp kahvaltıda tüketiyoruz. Bu, ete yapılabilecek en büyük kötülüktür. Evet, biz hayvanımızı keselim, kanını akıtalım ama etin dinlenmesi için bir süre tanımamız gerekiyor. Bu en az bir gece olmalıdır ne kadar dinlendirilirse bu etin kalitesi o kadar iyi olacaktır. Tabii bu dinlendirmeyi de soğuk bir ortamda yapmakta yarar vardır.
Bursa Haber...
Dinlenme esnasında etin üzerinü bir örtü ya da tülbent gibi bir malzeme ile örtmek de gereklidir. Bu sıcak havalarda ette bozulma yapan bakterilerin hızlı üremesi söz konusu olabilir. Dikkatli olunması gerekir'' dedi.
'BİR KIŞ BOYUNCA KURBAN ETİ İLE İDARE EDİLEBİLİR'
Kurban Bayramı'nda ülke genelinde 5 milyon kurbanlık hayvanın kesileceğini belirten Prof. Dr. Tayyar, ''Türkiye'de et tüketimi dünya standartlarının altındayken Kurban Bayramı döneminde biz bu standartları yakalarız. Bu, çok doğru ve güzel bir şeydir. Birkaç gün içinde kurbanlıkların kesildiği bir ülkeyi düşünürsek bu noktada çok ciddi bir protein kaynağı stoklamış oluyoruz.
Bursa Haber...
Eğer vatandaşlarımız etleri doğru koşullarda işleyebilir, doğru koşullarda muhafaza edebilirse önümüzdeki kış döneminde, zaten ısınma ve okul masrafları gibi pek çok harcama yapacakları var, ete yapacakları harcamaları kontrol altına almış olurlar. Doğru stoklama ile kurban eti ile vatandaşlarımız bir kış boyunca idare edebilirler'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.