Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak bastı ve 4 yıl kadar sürecek olan Kurtuluş Savaşı'nın zeminini hazırladı. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak da her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak basarak, bugünün de temellerinin atılmasını sağlamış oldu. 1918 Mondros Mütarekesi sonrasında ülkemizin birçok bölgesi düşman işgaline uğramış vaziyetteydi. Anadolu’ya düşman kuvvetleri henüz girememişti. Memleketin dört bir yanında bu işgallere karşı halk direniş göstermekteydi.
Mustafa Kemal Paşa, 9.Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gönderilmişti. Emrinde iki kolordu bulunmaktaydı. Bu görev Mustafa Kemal Paşa’ya gayet geniş yetkiler sağlıyordu.Paşanın Samsun’a yollanmasının gerekçesi, bölgedeki tedbirsizlik ve güvensizlik olaylarını yerinde gözlemleyip gerekli önlemleri almaktı. Mustafa Kemal Paşa ise ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız ve bağımsız yeni bir Türk devleti kurmanın gerekli olduğunu düşünüyordu.
Nitekim, Atatürk Samsun'a çıkıp Milli Mücadeleyi başlatması üzerine İngilizlerle işbirliği yapan Saray tarafından engellenmek istendi. Padişah Vahdettin İstanbul'a geri gelmesi çağrısında bulundu ve Atatürk'ü görevden aldı. Vahdettin'in Sadrazamı Damat Ferit Paşa da, İngiliz Yüksek Komiserliği'ne giderek, atatürk'e karşı İngilizler'den yardım istedi. Şeyhülislam Dürrizade Abdullah ise, Atatürk ve Milli Mücadeleye katılanların öldürülmesini isteyen bir fetva verdi. Ayrıca Vahdettin tarafından Atatürk hakkında verilen idam kararını onayladı.
Ancak Padişah Vahdettin'in başında bulunduğu Saray ve işgalci güçler ile onların yerli işbirlikçilerinin güçleri, Atatürk'ü durdurmaya yetmedi. 19 Mayıs 1919 tarihi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolun temel taşı oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.