Ülkemizde kayak merkezlerinin sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte kış sporlarıyla uğraşanların sayısında da ciddi bir artış kaydedildi. Kayak mevsiminde en fazla karşılaşılan sorunların başında çarpma ve travmaya bağlı olarak diş kayıpları geliyor
"Kış aylarında kayak yaparken acil yardım ve tedavi gerektiren yaralanmaya maruz kalanlar içerisinde diş kayıpları yaşayanlar önemli bir yer tutuyor" diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, kayak sporu yapılırken gelişen diş kayıplarının nasıl önüne geçilebileceğini anlattı...
ÇENE KEMİĞİ KIRILABİLİYOR
"Öncelikle soğuk havalar diş sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu sebeple diş etlerini korumak gerekir. Kaşkol ya da cildimizi de saran koruyucu bir bere ile yüzümüzü korumalıyız. Kış aylarında özellikle çocukların tatil yerlerinde kayak ve kızakla ilgili problemler yaşadığını biliyoruz. Biz geldiklerinde ön dişlerinde kırıklar, çatlaklar veya diş kayıpları meydana geldiğini görüyoruz. Zaman zaman çene kemiği kırıkları da söz konusu olabiliyor. Bu sebeple özellikle kayak ve kızak yapacak dişleri yeni çıkmış çocukların, gençlerin dikkat etmesi gerekir. Burada ailelere de önemli görevler düşüyor, çocuklarına asla kontrolsüz kayak ya da kızak yaptırmamaları şart. Kontrolsüz ve düzensiz kayakta; düşmeler, travmalar, diş kırıkları, ön diş kayıpları meydana gelir."
DİŞLERİ STERİL BİR TERMOS İÇERİSİNDE HEKİME ULAŞTIRIN!
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, "Diş kayıplarında nelere dikkat etmeliyiz?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:
Diş kırılmadıysa, kökü içerde kaldı veya kalmadıysa, giriş yerinden fırladıysa; ilk iş olarak dişi ya da dişleri bulup steril bir termos içerisinde fazla vakit geçirmeden mutlaka diş kliniğine başvurmak gerekir.
Ya da kırılmış ve kökleri kalmışsa, yine aynı şekilde acilen kliniğe başvurarak dişlerin köklerini çekmeden kopan kırık bölgelerin tedavisinin yapılması gerekiyor.
Dişler çene kemiği ile birlikte kırılmışsa, olay bir kademe yukarı çıkıyor, o zaman derhal kırık olan parçaların tedavi edilmesi gerekir.
Bu tür komplikasyonlarda erken müdahale edilirse; 8 ile 16 yaşındaki çocuk ve gençlerdeki kemik yapısı ile 18 yaş sonrası kemik yapısı aynı olmadığı için başarı şansı yüksek oluyor. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olup kazadan hemen sonra dişleri bulup en kısa sürede kliniğe başvurmaları önemli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.