TMMOB üyesi odaların temsilcileriyle “Nilüfer’de Sürdürülebilir Kentsel Gelişim” toplantısında bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yenilenebilir enerji kaynaklarını artık kentte her alanda görmek istediklerini belirterek “Akademik odalarla birlikte alacağımız kararlar doğrultusunda Türkiye’de bir model oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
Nilüfer’de eko-sistemin korunması, karbon salımının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırması için çalışmalar yapan Nilüfer Belediyesi, bu hedefle hazırlanan plan notlarını Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) temsilcileri ile birlikte ele aldı.
“Nilüfer’de Sürdürülebilir Kentsel Gelişim İçin Plan Notları” başlığı altında düzenlenen toplantı, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde bulunan Nilüfer ‘Barış Meclisi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Nazlı Yazgan, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu’ndan temsilcilerin yanı sıra Nilüfer Belediye Meclisi’nin ilgili komisyon üyeleri ile ilgili müdürlüklerin temsilcileri katıldı.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Yenilenebilir enerji kaynaklarını artık kentimizde her alanda görmek istiyoruz” dedi. Nilüfer’de 2020 yılına kadar 200 bin ton karbon salımının azaltılması gerektiğini vurgulayan Başkan Bozbey, “Uygulamaları etkin biçimde takip ederek bunu sağlamamız gerekiyor. Nilüfer’de akademik odalarla birlikte alacağımız kararlar doğrultusunda Türkiye’de bir model oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.
Nilüfer Belediyesi’nin öncülüğünde herkesin taşın altına elini koyması gerektiğinin altını çizen Bozbey, Bursa’da yaşanan hava kirliliği sorununa da dikkat çekti. Başkan Bozbey, “Nilüfer’den Kestel’e doğru arabanızın camı açık bir şekilde gitmeyi deneyin. O zaman alacağımız bu kararların çok daha önemli olduğunu anlayacaksınız. Havanın giderek kirlendiğini, kükürt oranının ne kadar yükseldiğini göreceksiniz. Böyle bir kentte mi yaşamak istiyoruz? Yoksa gerçekten bazı kararlar alarak daha temiz havayı soluyabileceğimiz, geleceğe daha güvenle bakabileceğimiz kentlerde mi yaşamak istiyoruz? En kolayı ‘Ben buna karşıyım’ demek ama önemli olan birlikte çözüm üretmek. Çözümün bu kuruldan tüm odalarımızın desteği ve katkılarıyla çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.
Toplantının ilk bölümünde tüm yapı alanlarında kentsel tasarım ve mimari projelerin konu alındığı Nilüfer’de Sürdürülebilir Kentsel Gelişim İçin Plan Notları, TMMOB temsilcilerinin görüşüne sunuldu. 10 madde halinde hazırlanan plan notlarını, akademik odaların temsilcileri değerlendirilerek görüş bildirdi.
Toplantının ikinci bölümünde de Nilüfer genelinde yapılaşma sürecinde peyzaj projelerinin hazırlanma zorunluluğu ve Peyzaj Mimarları Odası ile yapılan protokolün uygulanması değerlendirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.