KBB uzmanı Opr. Dr. Erdem Özdemir, sık sık tekrarlayan boğaz ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Özdemir, yaptığı açıklamada, "Özellikle soğuk havalarda geçmeyen boğaz ağrıları hafife alınırsa birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Boğazda yanma ve hassasiyet olarak da ifade edilen ve yutkunmakla şiddetlenen bu şikayetin en sık sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar, çoğunlukla virüs kökenlidir; soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyöz mononükleoz virüsleri gibi. Yine kızamık, suçiçeği gibi virüs hastalıklarının da döküntülerin yanısıra boğaz ağrısı yapabilecekleri unutulmamalıdır." dedi.
Nadir olarak bakteri kökenli enfeksiyonların boğaz ağrısına yol açtığını belirten Opr. Dr. Özdemir, "Bunların arasında da özellikle bademcik iltihaplarında streptokoklar öne çıkar. Ayrıca aşılamayla büyük oranda sıklığı azalmış olan difteri ve boğmaca bakterileri de sebepler arasında sayılabilir." diye konuştu. Virüs enfeksiyonlarının spesifik bir tedavisi olmadığını ve antibiyotiklerden etkilenmediğini vurgulayarak, "Bu durumda tedavi, semptomların giderilmesine yöneliktir; dinlenme, bol sıvı alımı, ağrı kesiciler. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi ek bulgular varsa buna yönelik tedaviler kullanılabilir. Virüs kökenli enfeksiyonların olağan seyrinde, bağışıklık sisteminin etkisiyle bulgularda hafifleme ve yaklaşık bir haftalık sürede tam düzelme beklenir." dedi.
'ÇOCUKLARDAKİ BOĞAZ AĞRILARINA DİKKAT'
Bakteriyel boğaz enfeksiyonlarının, daha nadir görülmesine rağmen daha ağır seyrettiğini belirten Erdem Özdemir, "Boğaz ağrıları, özellikle kış aylarında ve çocuklarda komplikasyon oluşturabilecek durumdadır. Bu durumda yine destekleyici tedavinin yanısıra uygun antibiyotikler de tedavide yer almalıdır. Bakteri ve virüs kökenli enfeksiyonları ayırmada kesin kriterler olmamakla birlikte, antibiyotik kullanımına karar verirken bu ayrımı yapabilmek önemlidir. Genel durum daha belirgin olarak bozulmuştur, ateş genellikle 38.3 derecenin üzerinde ve dirençlidir. Boğazdaki kızarıklık, mukoza düzensizliği, farenks bantlarında şişlik gibi muayene bulguları daha belirgindir. Eğer bademcikler tutulduysa şişmenin yanısıra üzerlerinde beyaz iltihabi döküntüler görülebilir. Boyun lenf bezlerinde, ağrılı büyümeler görülebilir. Bakteriyel boğaz ağrılarında hapşırık, öksürük, burun akıntısı gibi diğer bulgular daha siliktir veya hiç yoktur. Doktorun uygulayacağı çeşitli kan tetkikleri, hızlı streptokok testi ve boğaz kültürü gibi testler de antibiyotik kararı vermede yardımcı olur." şeklinde konuştu.
Boğaz ağrılarının enfeksiyon dışı sebeplerden de kaynaklanabileceğine de dikkat çeken Opr. Dr. Özdemir, şunları kaydetti: "Boğaz ağrısının, daha nadir görülmekle birlikte enfeksiyon dışı sebepleri de olabilir. Alerjiler, sağlıklı burun solunumu olmaması, ağızdan nefes almaya bağlı boğaz kuruluğu, kirli havaya ve sigaraya maruz kalmanın yol açtığı kronik tahriş, aşırı bağırma ve sesin kötü kullanımına bağlı gırtlak ve adale ağrıları, reflüye bağlı ağrılar ve bazı tümörler, bu sebepler arasında sayılabilir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.