• BIST 10647.91
  • Altın 2450.255
  • Dolar 32.6226
  • Euro 34.9882
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 16 °C

Bayram denetimleri hayat kurtarıyor

Bayram denetimleri hayat kurtarıyor
Trafik kazalarına karşı yıl boyu önlem alınmalı!...

2023 yılında trafik kazalarında her gün 17 kişinin öldüğünü kaydeden Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, geçtiğimiz bayram tatili süresince trafikte alınan önlemlerin etkisine işaret ederek, “Trafik kazalarına karşı yıl boyu önlem alınmalı.” uyarısında bulundu. 

Tatil dönüşlerinde yola çıkmadan önce en az 8 saatlik bir uykuyla dinlenmenin önemine vurgu yapan Özgür Şener, yolculuk sırasında sürücülerin 2’şer saat arayla mola verilmeleri ile ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, trafik kazalarına karşı alınacak önlemler ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında önemli bilgiler verdi. 

Bayram süresince trafikte alınan önlemlerin etkisi…

Özgür Şener, trafik kazalarının bayram tatillerinde artış gösterdiğine ilişkin algıya dikkat çekerek, geçen Kurban Bayramı öncesinde ve bayram süresince trafikte alınan önlemlerin önemine vurgu yaptı. 

Bayram süresince herkesin trafik kazalarını konuştuğunu, 9 günlük bayram tatilinin ilk 5 gününde 36 ölüm olduğunu dile getiren Özgür Şener, şunları kaydetti:

Ortalama olarak bir günde 7 kişi kaybetmişiz. Ama biz 2023 yılında trafik kazalarında her gün 17 kişiyi kaybettik. Aslına bakarsanız bayramda yapılan denetimlerin etkisi gözüküyor. Neredeyse 10 kişinin hayatını kurtarmışız, çünkü polislerimiz, jandarmalarımız hepsi görev başında, herkesin ilgisi, algısı yoğun bir halde trafikte. Demek istediğim aslında, bütün bir yıl boyunca bu çalışmaları sürdürsek ve ‘trafik çok önemli bir konu, kayıplar yaşamak istemiyoruz’ dersek kazaları önlemek büyük ölçüde mümkün. Trafik kazalarına karşı yıl boyu önlem alınmalı.”

Yola çıkmadan önce en az 8 saatlik bir uykuyla dinlenmek önemli…

Özgür Şener, uzun tatil dönüşlerinde olası kazaların önlenebileceğini dile getirerek, tatil yörelerine gidenlerin genellikle gece aktiviteleri ve eğlenceler nedeniyle uyku değişiklikleri yaşadığını, bunun normal günlük yaşam ritmini bozduğunu ve tatil boyunca dinlenmek yerine daha fazla yorulmalara neden olduğunu söyledi.

Bu nedenle tatil dönüşlerinde uykusuzluğun ve yorgunluğun farkında olunması gerektiğini kaydeden Şener, “Eğer ertesi gün seyahat edecekseniz yorgun veya uykusuz bir halde trafiğe çıkmaktan kaçınılmalı. Özellikle son gün yola çıkmadan önce en az 8 saatlik bir uykuyla dinlenmeye özen göstermek önemli. Çünkü araç kontrolünü kaybetme vakalarının büyük bir kısmının yorgunluk ve uykusuzluktan çıkıyor.” diye konuştu.

2’şer saat arayla mola verilmeli!

Özgür Şener, seyahat planlaması yapılması gerektiğini de kaydederek, şu uyarı ve önerilerde bulundu:

“Literatürde 2 saat ve 200 km'yi geçen bütün sürüşler uzun mesafeli sürüşler diye geçiyor. Eğer bir sürücünün 8 saatlik bir yolculuğu varsa mutlaka sürüşü 2’şer saatlik dilimlere bölsün. Kendisine 2’şer saatlik hedefler koysun ve 2 saatin sonunda mutlaka ama mutlaka bir mola versin. Arabasının etrafında dolaşabilir, yüzünü yıkayabilir. Kan akışını değiştirsin. Çünkü sürüş monoton bir şey. Mutlaka bu molayı vermesini istiyoruz. Uykusu gelmişse de mutlaka uyuması gerektiğini söylemek istiyorum. 20 dakikalık bir güçlenme uykusu diyelim buna. Eğer uykunuz geldi ise lütfen uykuyla mücadele etmeyin.” 

Hem ön hem arka koltukta emniyet kemeri takılmalı!

Emniyet kemerinin hayat kurtarıcı olduğunu hatırlatan Özgür Şener, sözlerini şöyle tamamladı:

“Araçtaki en önemli emniyet ekipmanı, emniyet kemeri. Bizi ne zaman koruyor? Aslına bakarsanız bir kazaya karıştığımız zaman koruyor. Zaten bir kere lazım bize o emniyet kemeri. O da bir kaza olduğu zaman… O yüzden aracın ön koltuğunda ve arka koltuğunda ama her sürüşte, eğer aracınıza biniyorsanız standart olarak emniyet kemerinizi takmak durumundasınız. Çünkü bir kaza olduğunda sizi aracın içinde koruyacak başka hiçbir ekipman yok. Sert bir cisme çarptığınızda ya da kafa kafaya çarpışmalarda aracın içinde hareket edersiniz. Araçlarda ön ve arka koltuklarda, toplu taşıma araçlarında, otobüslerde uçaklarda olduğu gibi emniyet kemerlerinizi takmalısınız. Çünkü aracın içerisinde sizi güvenli bir halde koltuğunuzda tutacak başka bir ekipman yok.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • TEMA Vakfı’ndan birlik olma çağrısı14 Haziran 2024 Cuma 14:30
  • Bayramda yola çıkacaklara öneriler14 Haziran 2024 Cuma 14:26
  • Su gündeminde şaşırtan sonuçlar12 Haziran 2024 Çarşamba 12:51
  • Kızılay 156 yaşında12 Haziran 2024 Çarşamba 11:55
  • Motosiklet bakımı nasıl yapılır07 Haziran 2024 Cuma 13:56
  • Ayasofya müzesi öğrencilere ücretsiz06 Haziran 2024 Perşembe 13:56
  • PTT'den Ekolojik Ayak İzi anma pulu05 Haziran 2024 Çarşamba 12:34
  • Gençlerin tercihi devlet üniversiteleri04 Haziran 2024 Salı 15:57
  • İzmaritler heykele dönüştürüldü03 Haziran 2024 Pazartesi 14:55
  • Deprem Uzmanından önemli açıklamalar03 Haziran 2024 Pazartesi 11:04
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78