Bursa Tabip Odası Sürekli Tıp Eğitimleri sürüyor. Doç. Dr. Pınar Şişman, dünyada gittikçe daha fazla insanın muzdarip olduğu Obezite konusunda bir sunum yaptı.
Bursa Akademik Odalar Birliği'nde bulunan Türkan Saylan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, BTO Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Doç. Dr. Pınar Şişman'a teşekkür plaketi takdim etti.
TÜM DÜNYADA HIZLI BİR ARTIŞ VAR
Tarihte aşırı kilolu olmanın toplumlarda sağlık ve zenginlik belirtisi olarak kabul edilirken, günümüzde ise açlık ve kıtlığın yerini büyük oranda aşırı beslenme ve aşırı kilonun getirdiği sağlık sorunlarının doldurduğunu belirten Doç. Dr. Şişman, Obezite'yi şöyle tarif etti: "Obezite vücut kompozisyonunda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek düzeyde yağ miktarının artışıdır." Obezite erişkinlerde, gençlerde ve hatta çocuklarda sıklığı giderek artan önemli bir sağlık sorunudur. Günümüzde tüm dünyayı etkileyen bir salgın haline ulaşmıştır.
TÜRKİYE'DE 3 KİŞİDEN 1'İ OBEZ
TTB Sürekli Tıp Eğitimi Kredilendirme Kurulu tarafından kredilendirilen etkinlikte bir sunum gerçekleştiren Dr. Şişman, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'de her 3 kişiden birinin obez olduğunu belirtti. Türkiye'nin dünyanın en 'obez' ülkeleri sıralamasında dördüncü, Avrupa'da ise birinci olduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Pınar Şişman, kadınlarda bu oranın daha fazla olduğunun altını çizdi.
TEŞHİSTE PEK ÇOK ETKEN VAR
Obezite gelişimine yol açan en önemli faktörler aşırı kalori tüketimi, sağlıksız beslenme ve hareketsizliktir. Bununla birlikte bazı hormonal ve genetik hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar da obeziteye neden olabilir.
Doç. Dr. Pınar Şişman, obeziteli bir birey değerlendirilirken obezitenin derecesinin belirlenmesi, obeziteye sebep olacak altta yatan bir hastalık olup olmadığının araştırılması ve obeziteye eşlik eden diyabet, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, karaciğer yağlanması, kalp damar hastalıkları, inme, uyku apne sendromu gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinin önemli olduğunu belirtti.
KİLO VERME HIZI DEĞİŞKENDİR
Tedavide kilo verme hızının kişiden kişiye değişebileceğini belirten Doç. Dr. Şişman, haftalık ortalama yarım ila 1 kilo arasında kilo kaybının beklendiğini, ilerleyen dönemlerde kilo kaybı hızının düşebileceğini sözlerine ekledi. Obezite tedavisinin kişi özelinde bireyselleştirilerek yapılmasının öneminden bahseden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pınar Şişman, gerekli durumlarda diyet ve fiziksel aktiviteye ilaveten ilaçların ve cerrahi yöntemlerin de obezite tedavisinde yeri olduğunu belirtti.
YAŞAM TARZININ DEĞİŞTİRİLMESİ ŞART
Kişinin damak tadına uymayan, yapımı zor, aşırı maliyetli diyet programlarının sürdürülebilir olmayacağını ifade eden Doç. Dr. Pınar Şişman, Obezite'nin ilk tedavisinin yaşam tarzı değişikliği olduğunu belirterek, "Beslenme alışkanlıkları değişmeden, hareketli bir hayat sürdürmeden Obezite'nin tedavi edilmesi çok zordur. Tedavi gerçekleşse bile bunun sürekli olarak kalması için hastanın yaşam tarzını değiştirmesi şarttır" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.