Kalkınma Bakanı Elvan, Çok Amaçlı Toplum Merkezlerine (ÇATOM) ilişkin, "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Kilis'teki ÇATOM gibi 44 farklı merkezimiz var. Her bir merkezimiz arı gibi çalışıyor" dedi.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çok Amaçlı Toplum Merkezlerinin (ÇATOM)ağırlıklı olarak gençlere ve kadınlara hizmet verdiğini söyledi.
Sadece Kilis'teki merkezde yılda 6 bin kişiye ulaşıldığını anlatan Elvan, katılımcıların yüzde 90'ının da kadınlardan oluştuğunu vurguladı.
Elvan, merkezde uygulanan eğitim programları çerçevesinde katılımcılara mesleki beceri kazandırıldığına dikkati çekerek, son dönemde merkeze okul öncesi grupta yer alan Suriyeli çocukların da kabul edilerek dil sorununun önüne geçildiğini kaydetti.
Kadınların becerilerinin ÇATOM sayesinde ekonomik birer ürün haline geldiğini ifade eden Elvan, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Kilis'teki ÇATOM gibi 44 farklı merkezimiz var. Her bir merkezimiz arı gibi çalışıyor. Suriyeli kadınlarımız da bu merkezlerden yararlanıyor. Bu merkezler, Suriyeli kardeşlerimizin aynı zamanda toplumla bütünleşip kaynaşması açısından da son derece önemli." diye konuştu.
Kilis'ten dünya markalarına
Kilis ÇATOM El Sanatları öğretmeni Belkıs Püsküller ise kadınların ekonomide yer alabilmeleri için çaba gösterdiklerini söyledi.
Bu kapsamda önemli mesafe katettiklerini anlatan Püsküller, "Kadınlarımız burada meslek edinmekle kalmıyor aynı zamanda ek gelir de elde ediyor. Bazı ünlü markalarla anlaşmalar yaptık. Onlar bize kıyafetleri gönderiyor, merkezimizdeki kadınlarımız da onları boncuklarla süslüyor. Elde edilen parayı da kadınlarımıza teslim ediyoruz." dedi.
Püsküller, kıyafet işleme konusunda merkezde 40 kadının görev aldığını ve bunlardan 20'sinin Suriyeli olduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.