KPMG, "Küresel İnovasyon Merkezleri 2017" araştırmasıyla 800'den fazla küresel teknoloji lideri ve girişimciyle görüştü, inovasyonda önemli adımlar atan 15 ülkeyi inceledi. Konuyla ilgili olarak KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin, pazarların ve sermayenin Doğu'ya kaymasıyla birlikte Çin'in önlenemez bir yükseliş içine girdiğini belirtti.
KPMG, beş yıldır düzenli olarak yayınladığı "Küresel İnovasyon Merkezleri 2017" araştırmasının 2017 sayısını hazırladı. 15 farklı ülkeden 800'den fazla küresel teknoloji liderinin ve girişimcinin görüş bildirdiği araştırmada inovasyonda önemli adımlar atan ülkeler incelendi. İnovasyonda daha başarılı olmak için çalışan ülkelerin Silikon Vadisi'ni zorladığını dile getiren KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin, "İnovasyon artık tüm endüstrileri etkiliyor. Her sektörden liderler artık teknolojik yeniliklere kayıtsız kalamıyor. Ortaya çıkan yeni girişimler, kuluçka merkezleri ve girişim sermayesi ekosistemleri, devlet teşviklerinin de katkısıyla inovasyon haritasını değiştiriyor" dedi. Raporda pazarların ve sermayenin Doğu'ya kaymasıyla Çin'in önlenemez bir yükseliş içerisine girdiği vurgulandı. Çin'in yanı sıra Japonya'nın da yenilikçi teknolojilerde önde olduğu ayrıca Hindistan'ın yükselişinin sürdüğüne dikkat çekildi.
KPMG'nin "Küresel İnovasyon Merkezleri 2017" araştırmasından çıkan sonuçlar şöyle:
- Katılımcıların yüzde 26'sı Amerika Birleşik Devletleri'ni 'teknoloji gücünde' ilk sıraya yerleştirdi. Büyük yükselişteki Çin ise yüzde 25'le ikinci sırada ve ABD'yi zorluyor.
- Katılımcılara, "Önümüzdeki 4 yıl içinde San Francisco/Silikon Vadisi'ne ek olarak hangi şehirler inovasyonda ön plana çıkacak?" sorusu yöneltildi. Şangay ilk sırayı alırken, New York ikinci oldu. Tokyo ve Pekin üçüncü sırayı paylaştı. Londra, Berlin ve Tel Aviv büyük yükseliş göstererek ilk 10'a girmeyi başardı.
- "Küresel teknoloji ekosisteminde vizyonuyla öne çıkan kişi kim?" sorusuna büyük bir çoğunluk Elon Musk yanıtını verdi. İkinci sırayı Apple'dan Tim Cook aldı. Üçüncü basamak Alibaba'dan Jack Ma, Alphabet CEO'su Larry Page ve Google CEO'su Sundar Pichai arasında paylaşıldı.
- "İnovasyonda lider şirket hangisidir?" sorusunun yanıtı ise Google oldu. Google'ı sırasıyla Apple ve Microsoft izledi. IBM dördüncü sırayı aldı. Amazon ile Tesla Motors beşinci basamağı paylaştı.
Araştırmadan öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:
Teknoloji haritasında yeni kentler var: Ercin, "Amerika Birleşik Devletleri; New York, Washington, Chigaco ve Boston'la teknoloji haritasında hala sağlam bir noktada bulunuyor. Haritada Asya'dan Şangay, Tokyo, Pekin ve Hong Kong'un komşusu Şencen kentleri var. Avrupa'nın inovasyon merkezleri olarak Berlin ile Londra ön plana çıkıyor." dedi.
Teknoloji endüstrisi liderliği Elon Musk'ta: Lider isimler konusunda zirveyi ABD'liler almış durumda. Elon Musk, Larry Page, Tim Cook ve Bill Gates en yüksek puanlı liderler olarak görülüyor. Ancak listede Asya'dan daha fazla lider bulunuyor. Sıralamada Asya'dan Ali Baba'nın girişimci lideri Jack Ma ön plana çıkıyor.
Lider şirketlerin egemenliği devam ediyor: Teknoloji liderlerine göre Silikon Vadisi'nin tahtı yeni inovasyon merkezleri ile sarsılsa da Google, Apple, Facebook ve Tesla gibi Silikon Vadisi'nden doğan şirketlerin küresel inovasyon ekosistemindeki egemenliği devam ediyor. Google'ın tüm yenilikçi hamlelerine rağmen, Tim Cook önderliğindeki Apple sektördeki ağırlığını sürdürüyor. Sosyal medya alışkanlıkları hızla değişse de Facebook bu noktada yenilikçi kimliğiyle var olmaya devam ediyor. Doğu'ya bakıldığında ise Güney Koreli Samsung güçlü bir lider olarak değerlendiriliyor. Çin'den Huawei de araştırma katılımcılarından yüksek not alıyor.
Yenilikleri yönetmek zorlaşıyor: Teknoloji liderleri, şirket ölçeğinden bağımsız olarak yeniliklerin zorluklarla birlikte geldiğini düşünüyor. En az CEO'lar kadar kritik bir konumda bulunan inovasyon liderlerinin geleceğe yönelik stratejilerin oluşturulması ve hayata geçirilmesi için yoğun mesai harcamak zorunda kaldığına inanılıyor. Araştırmaya katılan yöneticiler, inovasyon liderliği yarışında hızla alınan patentlerin yeni fikirlerden ve düşüncelerden daha kıymetli olduğu görüşünde. Yöneticiler inovasyonda somut sonuçları önemsiyor.
İnovasyonu "prim" tetikliyor: Yöneticiler şirket içinde sürdürülebilir bir inovasyon kültürü yaratmak için çalışanlar üzerinde en etkili motivasyon kaynağını, prim ve zam gibi doğrudan finansal teşvikler olarak belirtiyor. Geçtiğimiz yıl kariyer gelişimi ve terfi ilk sırada yer alıyordu.
Esnek yönetici kazanıyor: Sektörde hakim olan düşünce; küreselleşen ortamda statükoyu korumak yerine, müşteriye hızla ulaşmak ve en iyi fikirleri sunmak adına yöneticilerin esnek olması gerektiği yönünde... Her ölçekte şirketler ayakta kalabilmek ve rekabeti sürdürmek için yeni teknolojileri benimsemeli; aynı anda hem yetenek, hem sermaye, hem de girişim avcısı olarak yönetilmeli.
İnovasyon yeteneğin olduğu yerde:Yöneticiler inovasyonda öne çıkan şehirlerin, yeni yetenekler açısından zengin, teknolojik altyapı açısından da lider olduğunu belirtiyor. Teknolojik altyapıya yatırım yapan ve yeni yetenekleri çekmeyi başaran şehirler, rekabette öne geçiyor.
Gelecek hayal gücünde saklı: Ankete katılan yöneticiler, yeniliklerin her zamankinden daha hızlı hayata geçebileceğinin farkında... Bu nedenle yarının teknolojilerini hayal etmek ve bu projeleri ticarileştirmek için fütüristik bir bakış açısı gerekiyor.
KPMG Hakkında
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 152 ülkede, 189 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekmünikasyon, kimya gibi pekçok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanısıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.000'den fazla çalışanıyla her sektörden 4.000'in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.