Kış aylarında artan yağışlar, zorlaşan yol koşulları, hava kirliliği ve nem oranlarının artması araçların yıpranmasına ve performansının düşmesine neden oluyor. Bu durum bahar aylarında araçların birtakım bakım, onarım ve kontrollerini beraberinde getiriyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, araçları hem bahara hazırlayacak hem de performanslarını artıracak önerileri paylaştı.
Kış lastiklerini değiştirin
Uzmanlara göre 10 derece ve üzeri hava sıcaklıklarında kış lastiklerinin değiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde lastiklerde olağandışı ısınmalar meydana geliyor ve bu durum araçta fren mesafesinin uzaması, dönüş kabiliyetinin azalması ve yol tutuşunun zayıflaması gibi sorunları ortaya çıkararak, aracın performansını olumsuz yönde etkiliyor. Öte yandan bahar aylarında kış lastiklerinin kullanılması yakıt maliyetlerini de artırıyor.
Klima bakımını ihmal etmeyin
Periyodik olarak bakımı yapılmayan araç klimaları araç performansını ve sürüş standartlarını önemli ölçüde düşürüyor. Bunun yanı sıra nemli ve soğuk havalarda hayatta kalma yetisine sahip olan bakteriler aracın klimasına yerleşerek sık sık sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınmasına neden olabiliyor. Uzmanlar bu gibi sorunların önüne geçmek için bahar aylarında klima bakımının yaptırılması, polen filtrelerinin temizlenmesi ve klima gazının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Motor yağını değiştirin
Motor yağı, motor içindeki sürtünmeleri azaltarak aracınızın ömrünü ve performansını ciddi anlamda etkiliyor. Ayrıca bahar aylarında artan sıcaklıklar motor yağının ısınarak kaynamasına yol açabiliyor ve bu durum aracın arızalanmasına ve yolda kalma gibi problemlere zemin hazırlıyor. Bu nedenle uzmanlar aracını bahar aylarına hazırlayan sürücülerin motor yağını kontrol etmesi gerektiğini vurguluyor.
Hidrolik yağı kontrol edin
Bahar aylarında artan sıcaklıklar ve kış aylarından fren hortumlarında oluşabilecek kaçaklar hidrolik yağının azalmasına neden oluyor. Hidrolik yağ seviyesi azalan araçlarda direksiyonunun sertleştiği ve kontrolünün zorlaştığı görülüyor. Bu nedenle bahar başlangıcında hidrolik yağının kontrol edilmesi gerekiyor.
Akü bakımını yaptırın
Kış aylarında özellikle soğuk havaların da etkisiyle araç aküleri daha fazla enerji tüketiyor ve bu durum araçların performansının düşmesine neden oluyor. Öte yandan kış aylarında meydana gelen hava kirliliği ve sağanak yağışlardan kaynaklanan nem oranının artması, hava ile temas eden akünün paslanmasını ve elektronik sistemlerde arızalar oluşmasını beraberinde getiriyor. Uzmanlar bahar başlangıcında akü kontrolünün elzem olduğunu vurguluyor.
Araç altının bakımını ihmal etmeyin
Kış şartlarında araçların uzun süre hareketsiz kalması ya da hareket halinde iken bolca su ve çamur birikintilerine maruz kalınması, araç altı bakımını da gerekli kılıyor. Uzmanlar ayrıca; yürür mekanik aksamlarının gıcırdama kontrolü ve yağlanmasının yanı sıra yine kış etkenleri sebebi ile boya tabakasının üzerinde kireç tabakası ve çamur nedeniyle kılcal çiziklerin oluşmasına bağlı solgunlaşmış olan boyanın bakımı ve boya koruması yaptırılmasını da öneriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.