• BIST 9317.24
  • Altın 4074.566
  • Dolar 37.9464
  • Euro 43.137
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

Antakya’nın Doğal Bitkileri Kitabı tanıtıldı

Antakya’nın Doğal Bitkileri Kitabı tanıtıldı
Antakya’nın zengin biyolojik çeşitliliğini gözler önüne sermek amacıyla, Prof. Dr. Atilla Ocak, Dr. Samim Kayıkçı ve Yrd. Doç. Dr. Yelda Güzel tarafından hazırlanan, ‘Antakya’nın Doğal Bitkileri’ kitabı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçe

HATAY (CİHAN)- Antakya’nın zengin biyolojik çeşitliliğini gözler önüne sermek amacıyla, Prof. Dr. Atilla Ocak, Dr. Samim Kayıkçı ve Yrd. Doç. Dr. Yelda Güzel tarafından hazırlanan, ‘Antakya’nın Doğal Bitkileri’ kitabı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Prof. Dr. Atilla Ocak, Dr. Samim Kayıkçı, Yrd. Doç. Dr. Yelda Güzel ve öğretim üyeleri katıldı.

Belediye Başkanı Savaş, “Kitabı hazırlamak için memleketimizi karış karış gezen hocalarımıza 5 yıldır çalışmalarında maddi destek sağladık. Bu kitabı Hatay’a hediye ettikleri için onlara teşekkür ediyorum. Antakya’da yetişen bu kitapta da adı geçen çok sayıda endemik bitkiyi Hatay halkıyla paylaşmak için bir botanik bahçesi kurmayı planlıyoruz.” açıklaması yaptı.

Kitabın tanıtımı için söz alan Prof. Dr. Ocak, Antakya’nın eşsiz florasının ve biyolojik çeşitliliğinin kitap haline getirilerek, geniş halk kitlelerine ulaşmasını sağladıklarını söyledi. Ocak, “Avrupa’daki tüm ülkelerin florasının, biyolojik çeşitlilikleri bir şekilde kayıt altına alınmıştır. Bu sayede yeni nesiller doğa sevgisiyle yetiştiriliyor. Biz de bu kitabı oluştururken hem bize ait bitki türlerinin kayıt altında tutulmasını hem de yeni nesillerin doğa sevgisiyle ve ekosistem bilgisiyle yetişmesini amaçladık. İçerisinde 1000 türünün olduğu bu kitap, kendi alanında ve ilçe bazında yazılmış en büyük kitaptır. Antakya’nın dünyada yalnızca tarihi ve kültürel güzellikleriyle değil doğal güzellikleriyle de tanınmasını istediğimiz için kitabı İngilizce ve Türkçe yazdık. Yakın zamanda da Avrupa’daki örneklerini aratmayan bir botanik bahçesini Hatay ilimize kazandırmak için Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle çalışma yürütmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kitabın yazarlarından Yrd. Doç. Dr. Yelda Güzel ise “Tıbbi bitkiler son yıllarda giderek popülerlik kazanan bir konu ve medyada da çok yer alıyor. Bitkiler medya aracılığıyla sağlam bir bilimsel dayanağa başvurmaksızın kullanılabiliyor. Bu durum çok tehlikelidir. Bitkilerin tümü masum değildir. Bu nedenle biz bu konunun bilimsel olarak ele alınmasını istiyoruz. Bitkilerin içerisinde bulunan etken maddeler ve bu maddelerin nelere iyi geldiği ancak yapılacak bilimsel çalışmalarla mümkündür. Biz 2010 yılından bu yana 182 kişiyle görüşerek 202 tıbbi bitki derledik. Bu bitkileri bir makale haline getirerek uluslararası bir dergide yayınlanmasını sağladık. Hazırladığımız bu kitapta makalede yazdığımız bütün bitkiler yer almaktadır. Memleketimize bu kitabı kazandırmış olmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43