Yerleşik markalar için ambalaj tasarımlarındaki değişiklikler çoğu zaman bir risk faktörü olarak görülüyor. Pazarda güçlü bir rakip hareketliliği yaşanmadığı sürece konumlarını korumak isteyen markalar için mevcut konumlarının analizleri doğru tamamladığında yeniliğe gitmek büyük fırsatlar doğurabilir.
Her zaman mevcut konumun ötesine bakma isteğinin korunması gerektiğini savunan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Markalar olumsuzluklara odaklanarak iyi ve veri odaklı tasarımın gücünü göz ardı etmemeli. Veri odaklı tasarım yönetimiyle yeniden markalama sonrası satışlarını %300 artıran markalar görebilirsiniz.” ifadelerinde bulunuyor.
Tasarım değişikliği markalar tarafından çoğu zaman uzak durulması gereken bir yenilik olarak görülüyor. Yeni markalar tasarım değişikliklerinde daha cesur adımlar atarken bu değişiklikler, özellikle yerleşik markalar için tam bir risk faktörü olarak görülebiliyor. Kategorisinde güçlü bir rekabet konumunda olan markalar, güncel kalmak ya da değişime öncülük etmek yerine konumlarını korumaya odaklanırlar. Satışlarını artırmak ya da pazar payı elde etmek isteyen markalara seslenen Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, reklamlara milyonlar harcarken pazarda yaşanan dönüşümleri takip etmek yerine liderlik edebileceklerini, yalnızca tepki vermek yerine konumlarının da ötesine bakmaları gerektiğini vurguluyor. Çelik, “Yeniden markalama ya da tasarım değişikliği, özellikle uzun yıllardır pazarda konumlanmış markalar için büyük sıçramalar yaratabilir. Tasarist olarak marka hikayesinden ambalajına kadar yeniden tasarladığımız Kertil Çam kolonya markasının çalışmalarımız sonucu satışlarında %300 artış yaşandığını gözlemledik. Bu süreçlerde en önemli noktanın doğru tekniklerle analizler yapmak olduğunu söyleyebilirim.” yorumlarında bulunuyor.
Risk Değişimde Değil Kötü Kurgulanmış Tasarımda
Tasarım sürecinde ortak kabul gören beğeniler, dönem trendleri, markanın tasarıma aktaracağı kaynak miktarı gibi unsurlar tasarım çıktısını etkiliyor. Bazı ambalaj tasarımları, markasıyla bütünleşerek zamansız ve ikonik olurken bazı markaların hem satış verileri hem de tüketici tepkileri zaman zaman markalara ambalaj tasarımlarında değişiklik yapılması gerektiğinin sinyallerini verebiliyor. Tasarımlarında herhangi bir değişikliğin verebileceği zarardan korkan markaların birçoğu, değişime öncülük etmek yerine yükselen rakiplerinin ya da trendlerin zorlamasını bekler. Oysa ki kategorinin geri kalanının yetişmeye çalıştığı bir marka olarak konumlanmanın önemini aktaran Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Pazarlamada olduğu gibi tasarımda da rekabetten kaçınan, her zaman trendlere ayak uyduran, takip eden değil yenilikçi olabilen, ölçümlenebilen ambalajlarıyla rafa çıkan ve iyi tasarımıyla değişime giden markalar önemli bir büyümeye hazırlanırlar.” vurgusu yapıyor.
Ambalaj tasarımının değişerek marka ile bütünleşmesi, kendi vizyonunu ve misyonunu yansıtması için gereken yeniden tasarlanma süreci doğası gereği riskli değildir. Riskin taşıyıcısının kötü kurgulanmış yeniden tasarımlar olduğunun unutulmaması gerekiyor. Musa Çelik, “Bazen risk almamak en büyük risk olabilir. İyi tasarımın anahtarı net mesajlarla yaratılan tasarımlardan geçiyor. Dolayısıyla tüm bilgileri ambalajda anlatma kaygısından uzaklaşıp öncelikleri belirlemek de en önemli kriterlerden biri. Uzun zamandır markalarımız için kullandığımız yapay zeka teknolojilerindeki %95 doğruluk payıyla hem tüketiciyi hem de rakipleri analiz ederek markaları yeniden kurgulamada oldukça başarılı çıktılar elde ediyor ve marka kazaları riskinin önüne geçiyoruz.” yorumlarıyla riskten çekinen markaları ölçümlenebilir ambalaj tasarımına teşvik ediyor.
Satışlarda %300 Sıçrama Yaratan Yeniden Markalama
Son yıllarda özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılan ve satışlarda ciddi düşüşler yaşandığı görülen ambalaj değişiklikleri, markaların gözünü korkutuyor. Doğru analizler yapılmadan yenilenen tasarımların, değişimden bağımsız olarak başarısızlığa yol açabileceğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Yalnızca olumsuz örneklere odaklanmanın markaları ileriye gitmekten uzak tutacağını vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Kertil Çam markası ile tanıştığımızda ilk olarak problemi tespit edip tüketicinin fokus noktalarına ve rakip analizine göre şişe tasarımlarından marka hikayesine kadar markayı tamamıyla yeniden tasarladık. Eski ambalajının performansını yapay zeka ile ölçümlediğimiz ve yeni tasarımını yapay zeka çıktıları üzerine oluşturduğumuz markanın satışlarında %300 ile ciddi bir sıçrama yaşandı. Yeniden tasarımla ilgili bir risk varsa bunun bir fırsatı da olabilir. Bunu görmezden gelen markalar büyük bir fırsatı kaçırıyor ancak farkında olan Kertil Çam gibi markalar gizlenmiş önemli fırsatların kilidini açarak büyümeye hazırlanıyor. Olumsuz onlarca örneğin yanında başarılı çalışmaların daha görünür olması gerektiğine inanıyorum. Bazen olumsuzluklara odaklanmadan ve korkmadan değişimin size neler getireceğini izlemeniz gerekiyor olabilir.” yorumlarını yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.