Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 19 Haziran 2020’de basın toplantısı düzenlemiş, Bursa'nın beklediği 7 önemli proje konusunda tarih vererek adım attıklarını açıklamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Başkan Alinur Aktaş’ın açıkladığı projelerin durumunu ve verdiği iş tarihlerini araştırınca, ortaya kocaman bir hiç çıktı. Karaca bu durumu, “Kaç kez söyledik, Bursa yönetilemiyor. Kendi belirlediği projeler ve iddiasını kamuoyu önünde ortaya koyduğu tarihler konusunda bile böylesine yanılan, ayakları yerden kesilmiş, gerçek dünyayla hiçbir ilgisi kalmamış bir büyükşehir belediye başkanı, Bursa için çok büyük talihsizliktir” dedi.
Alinur Aktaş’ın Millet Bahçesi, Hanlar Bölgesi, T2 hattı, Gökdere, Çelik Palas, Doğanbey ve Orduevinin taşınması konusunda projeler açıkladığını hatırlatan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, yaptığı yazılı açıklamada bu projelerin önemlice bir bölümünde o günden sonra bir hareket görülmediğinin altını çizdi.
“AKP ZİHNİYETİ YA YIKIYOR YA DA SATIYOR. TEK MAHARETLERİ MÜTEAHHİTLİK İŞLERİ”
CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Alinur Aktaş ilk sırada Atatürk Stadı yıkılarak yerine yapılan Millet Bahçesi'nin, Atatürk Spor Salonu ve Yüzme Havuzu'nun yıkılmasıyla büyütüleceğini söylemişti. Yıkım işlerinde büyük başarı gösterdiler ve bütün Bursa’nın itirazlarına rağmen yıktıkları Atatürk Stadı’nın ardından Atatürk Spor Salonu’nu da ortadan kaldırdılar. 340 dönümlük devasa Kültürpark’ın bitişiğine yaptıkları 42 dönümlük Millet Bahçesi’ne hiçbir şekilde ihtiyaç olmadığını, bu yapılanların israftan başka bir şey olmadığını kaç yıldır anlatamadık. Sırada Atatürk Lisesi de var ama bir program dahilinde yıkacaklarmış, şimdilik bir şey demiyorlar. AKP zihniyeti, Cumhuriyet kazanımı eserleri yıkma ya da satma konusundaki maharetini sadece bir tek noktada gösterebiliyor, müteahhitlik işleri. Rant var, tabii ki başarılı olacaklar. Örneğin Doğanbey’deki AKP’nin şehircilik anlayışının ürünü dünyaca ünlü Toki konutlarının yanı başına bir Millet Bahçesi ve otopark inşa etmeye karar verdiler ve o hızla Doğanbey’deki arazide hafriyat faaliyetlerine başladılar.”
“GÖKDERE MİLLET PARKI’NI KİM YAPIYOR, HANİ YIL SONUNA KADAR İHALE EDİLECEKTİ”
“Gökdere Millet Parkı için de çok hızlı adımlar atılacaktı. Gökdere Millet Parkı’nın ihalesi yılsonuna kadar yapılacaktı. Projesi hazırdı. Gökdere Millet Bahçesi Yıldırım ve Osmangazi olmak üzere iki ilçemize de hizmet verecekti, böyle diyordu Alinur Aktaş. Peki ne oldu bu park, 2020 sonuna kadar ihalesi yapıldı mı? Tabii ki hayır! Yıldırım Belediye Başkanı da sahip çıktı bu projeye, 10 Ocak’ta bir açıklama yaptı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaatı yapacağını duyurdu. Projeyi yapan, parasını veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir yandan Yıldırım Belediye Başkanı sahip çıkıyor, bir yandan Büyükşehir Belediye Başkanı, paylaşamıyorlar. Bari iş yürüsün diyeceksiniz ama işin yürüdüğü de yok. Bunlar sadece daldan dala müjde uçuruyorlar.”
“HANLAR BÖLGESİ CİVARINDA SADECE KAMU BİNALARI YIKILDI”
“Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması, yıllardır tartışılan ve Bursa’nın geleceği açısından önemli bir proje. Bu projeye olsun özen gösterilmesini beklemek her Bursalının hakkıdır. Başkan Aktaş, bizzat kendisi tarih vererek 31 Ağustos tarihine kadar 7-8 binanın yıkımının yapılacağını, bunun için tören bile düşünüldüğünü ifade etti. 3 tane kamu binasından başka adım atılamadı orada. Üstelik parayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veriyor. 3 bina yıkıldı, o iş orada tıkandı maalesef. Özel binalarla ilgili ilerleme yok henüz. İlk etapta Zafer Plaza'nın devamı olan altında otoparkı da olan bina da yıkım gündeminde yok.”
“BEY SARAYI ORTAYA ÇIKACAKTI, ORDU EVİ TAŞINACAKTI, ÇELİK PALAS EK BİNASI YIKILACAKTI”
“Bir kentin belediye başkanı, görevi kendisine emanet eden hemşerilerine gerçeğe aykırı bilgi vermez, veremez. Yaptığı açıklamada Osmanlı'nın ilk sarayı olarak bilinen Bey Sarayı’nın şimdiki Ordu Evi'nin olduğu alanda bulunduğunu hatırlatıp, orduevinin de yeni bir yere taşınacağını söyledi. Hanlar bölgesi, Osmangazi Orhangazi türbeleri, Bey Sarayı ve Hisar bölgesi’nin bir tarih adası oluşturacaktı. Henüz atılan tek adım yok.
Asıl sorun, özelleştirilmeden çok önce Çelik Palas'ın arkasındaki 39 dönümlük alanda yarım bırakılmış olan 32 yıllık devasa binayla ilişkili gelişmelerde. Özelleştirme İdaresi'nde olan ve ticari rantı bulunan bu binanın 30 Eylül 2020 tarihine kadar yıkılacağını açıklamıştı Alinur Aktaş. Takvimler şubat 2021’i gösteriyor. Peki yıkıldı mı o bina? Cumhurbaşkanı’nın büyük hassasiyet gösterdiği ifade edilen o alan Millet bahçesine dönüştürüldü mü? Elbette ki hayır! Alinur Aktaş, Çelik Palas’ın ilave binası olarak yapılan o binanın yıkılarak Bursa'nın yeşil hüviyetine kavuşması için çalışacaklarından söz ediyor ama ortada garip bir çelişki var. 1.400 dönümlük muhteşem bir yeşil alan durumundaki Yunuseli Havaalanı’nı betona boğmak için uğraşan da Alinur Aktaş değil mi?”
“BANKALAR KREDİ VERMEK İÇİN SIRAYA GİRMİŞTİ HANİ, T2 NEDEN DURUYOR?”
“Kent Meydanı -Terminal arasındaki 8,1 kilometrelik T2 hattının da ihalesinin 31 Ağustos'a kadar yapılacağı açıklanmıştı. Bir ihale yapıldığı duyuruldu. İhalenin yapıldığı günlerde kredi bulunduğu da açıklandı. Başkan gereken krediyi bulduk diye bizzat kendisi ve Büyükşehir Meclisi’nde söyledi. Tek çivi çakılamıyor. Tek hareket yok. Neden böyle? Çünkü kasada beş kuruş yok. Kredi veren de yok ama Alinur Aktaş mikrofon buldu mu masal anlatıyor, T2'nin 170-180 milyona mal olacak ikmal ihalesi için bizzat kendisi 5 yıllığına çok rahat para bulabilirmiş. Elinizi tutan mı var? Madem bir özel banka yetkilisi gelmiş, 200 milyon lira çatı kredisi açmak istemiş! Bursa’nın sırtında kambur haline dönüşen bu projenin tamamlanması için gereken adımlar neden atılmıyor?”
“SORUYORUZ: 600 MİLYON LİRALIK İHALE NASIL OLDU DA 1.6 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ?”
“Alinur Aktaş’a kaç kez sorduk, cevap vermedi. Biz bizzat Alinur Aktaş’ın 600 milyon lira ihale bedeliyle yola çıkılacağını söylediği Emek-Şehir Hastanesi Bursaray hattının yatırım bedelinin, kısa bir süre sonra, 19 Haziran 2020’de bizzat Alinur Aktaş tarafından bu kez 1 milyar lira olarak dile getirildiğini hatırlatıyoruz. Alinur Aktaş’ın önce 600 milyon lira, ardından 1 milyar lira dediği bu hattın yatırım bedeli nasıl oldu da 1.6 milyar liraya yükseldi? 1.6 milyarlık ihale Alinur Aktaş’ın içine sindi mi? Soruyoruz, soruyoruz, cevap alamıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.