Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili talepleri ele aldıklarını bildirdi. Ağbal, "İnşaallah böyle genel yapılandırma taleplerini ortadan kaldıracak şekilde gerçekten iyi gününde vergisini ödeyen mükellefimize zor durumda ve zor gününde verginin kendisinde, faizinde, ödeme süresinde birtakım kolaylıklar getirmeyi düşünüyoruz." dedi.
Ağbal, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katıldı. Toplantıda dolaylı vergiler ile ilgili açıklamalarda bulunan Ağbal, şunları kaydetti:
"Dolaylı vergi ler çok fazla, dolaysız vergiler toplamalıyız. Ben de aynı kanaatiyim. Dolaylı vergi toplamak maliyecilik açısından bakıldığında kolaydır. ÖTV toplamak çok kolaydır. Kabaca karşınızda 3-4 bin mükellef vardır. Onları izlersiniz, kolay toplarsınız parayı. Çok da iyi para toplarsınız. KDV toplamak kolaydır. Zor olan Gelir Vergisi'ni toplamaktır, Kurumlar Vergisi'ni toplamaktır. Hepimiz itiraf edelim, "mükellefler vergi ödemiyorsa kendimizde kabahati aramalıyız" diyoruz vergi idaresi olarak. Doğru arayalım. Ama bir yandan da şöyle düşünelim, dolaysız vergiler OECD ortalamasının yarısı ise hepimiz buradan bir ders çıkarmalıyız. Bu, doğru değil. Bizim daha fazla Gelir Vergisi, daha fazla Kurumlar Vergisi toplamamız lazım. Maliye idaresinin eksikleri var, yanlışları var, yapmadıkları var, yapacakları var. Tamam. Ama bizim de "vatandaş olarak, birey olarak, şirket olarak, sektör olarak, millet olarak yaptığımız işte ne kadar Gelir Vergisi, ne kadar Kurumlar Vergisi ödüyoruz" diye bakmamız lazım."
KDV iadelerine de değinen Ağbal, şöyle devam etti:
"Zamanımızın çoğunu bu KDV iadeleri ile geçiriyoruz. İster makzuben iade olsun, ister nakden iade olun devletin bir kaynağını veriyoruz. Burada 2015 yılında yapılan iade tutarı 32 milyar lira. Az bir para değil. Bütçenin içerisinden önemli bir kalem. Bu, bizim sizden aldığımız faizsiz bir kredidir. Bu, sizin bize verdiğiniz bir borçtur. Ama KDV'nin doğasında bu vardır. Yani Türkiye'ye özgü değildir, bütün ülkelerde KDV'nin böyle bir yapısı vardır. Dolayısıyla sizden aldığımız bu borcu size süratle iade etmemiz lazım. Ama bunun için ister istemez bir prosedür, bir yasal düzenleme, bir ikincil düzenleme yapıyoruz. Buralarda yoğun bir çalışmamız var. "KDV iadelerini nasıl hızlandırabiliriz, bürokrasiyi nazıl azaltabiliriz, sizden aldığımız borcu nasıl çabuk verebiliriz" böyle bir çabamız mutlaka var. "
Naci Ağbal, ayrıca Damga Vergisi'nde firmaların maliyetlerini indirme ve kayıt dışılığı önleme adına yenilikler yapacaklarını duyurdu.
Vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili temenniler olduğunu dile getiren Maliye Bakanı, bu konuda faaliyetlerinin bulunduğuna temas etti ve şu örneği verdi:
"Bir mükellef düşünün. İyi günü var ve o günde bütün vergisel yükümlülüklerini yerine getirmiş. Beyannameleri süresinde vermiş. Çıkan vergi borçlarını ödemiş. Geçmişe dönük inceleme yapılmış, tertemiz ve hiçbir sıkıntı yok. Kendisinden istenen bilgileri doğru vermiş. Ama bir gün gelmiş bu mükellef ekonomik sıkıntıya girmiş. İyi gününde ödediği vergiyi gerçekten içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle ödeyemez duruma gelmiş. Belki de cebinde beş kuruş para yok, ödeyecek durumda değil. Ya da para var ama o parayı o gün getirip verse zaten gidecek. Bir vadeye, zamana ihtiyacı var. Veya, "bir taksitlendirme yapalım ama şu kadar faiz isteriz " diyoruz. Zaten ekonomik olarak firma sıkıntıda. O konuda başka ülke uygulamalarını da gözen geçiriyoruz. İnşaallah böyle genel yapılandırma taleplerini ortadan kaldıracak şekilde gerçekten iyi gününde vergisini ödeyen mükellefimize zor durumda ve zor gününde verginin kendisinde, faizinde, ödeme süresinde birtakım kolaylıklar getirmeyi düşünüyoruz. Tecil müessesinden daha ileri bir adım."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.