• BIST 9312.13
  • Altın 4118.74
  • Dolar 38.2817
  • Euro 43.6287
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 12 °C

5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Konferansı başladı

5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Konferansı başladı
5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Uzmanlar Konferansı Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde başladı. Konferans öncesinde Kapadokya bölgesindeki tarihi mirası fotoğraflarla anlatan bir sergi açıldı.

NEVŞEHİR (CİHAN)- 5. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Uzmanlar Konferansı, 18-22 Ekim 2015 tarihleri arasında Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün de katkılarıyla düzenlenen konferans Ürgüp’te bulunan Perissia Hotel’de gerçekleştiriliyor. Konferansa, Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Peru, Nijerya, Yunanistan, İsveç, Kore, Belçika, Romanya, Almanya, İskoçya, Meksika, İtalya ve Çin’den 60 uzman katılıyor.

Konferansın açılış törenine, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Kültür ve Turizm Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, Ürgüp ilçe Kaymakamı Alper Balcı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ve 14 ülkeden gelen uzmanlar katıldı. Konferans öncesinde Kapadokya bölgesindeki tarihi mirası fotoğraflarla anlatan bir sergi açıldı.

Açılışta konuşan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, kültürel mirasın iadesi konusunun ülke olarak yıllardır muzdarip oldukları önemli bir husus olduğunu söyledi. Burada konunun uzmanlarının dünya kültürel mirasının korunmasını bir kez daha nasıl, niçin ve ne şekilde çözümlenebileceği yönünde önemli görüşler ortaya atacağına inandığını kaydeden Ceylan “1985 yılında dünya tarihi mirası listesine giren Göreme Açık hava Müzesi, Kapadokya ve diğer doğal ve kültürel değerlerimizin hem bölgemizde hem ülkemizde bulunması önemlidir. Dünya mirasında en önemli değerlerinden olan bu çok önemli mirasın gelecek nesillere aktarılması için bizlerde idareciler olarak ve tabi ki bölgenin sahipleri olarak elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Bu mirasın gelecek nesillere ve bizden sonraki insanlara gerçekten hak ettiği şekilde bırakılmasının gerekli olduğu bilincinde hareket ediyoruz” dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Kültür ve Turizm Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz ise, yerlerinden edilmiş kültür varlıklarının kaynak ülkeye esas ana yurduna iadesi yönünde ülkemizle aynı dertlere muzdarip olan diğer ülkelerin uzmanlarıyla yaptıkları çalışmaların önemli olduğunu dile getirdi. Kültür Varlıklarının İadesi Uluslararası Uzmanlar Konferansının Ürgüp’ye beşincisini düzenlediklerini anlatan Yılmaz, bu çalışmayla ortak bir yol belirlemek, deneyimleri paylaşmak, bu konuda müşterek hareket etmek gayesini güttüklerini söyledi. Yılmaz, konunun akademik, hukuki ve diğer yönleriyle müşterek hareket ederek, bu konuda daha fazla birliktelik içerisinde yol almaya ihtiyaç duyduğunu da ifade etti.

Konferansta; kültür varlıklarının iadesinde arkeologların rolü, 1970 UNESCO Sözleşmesi’nin uygulanmasında yeni gelişmeler, kültür varlıklarının iadesinde kültürel miras hukuku ve diplomasi, suçun önlenmesi ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi gibi konular görüşülecek. Katılımcılar için konferansın son iki gününde Kapadokya gezisi düzenlenecek.

CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43