CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, en son Bursa, Gürsu’da 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve denetimsizlikten dolayı gerçekleşen patlamanın ardından özellikle sanayi kentlerindeki iş kazalarının azaltılması, gerekli önlemlerin alınması, yasal düzenlemelerin yapılabilmesiiçin Meclis araştırması açılmasını istedi.
Bursa, Gürsu’da iplik boyama fabrikasında meydana gelen patlamadapatlamada beş işçinin yaşamını yitirmesi ve çok sayıda işçininyaralanmasının sebebinin yapılan incelemede denetimsizlik ve kontrolsüzlükten kaynaklandığı belirlendi.Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi açılmasını talep eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, kazaların önüne geçilmesi, gereken tedbirlerin alınması için denetimlerim arttırılması gerektiğini söyledi.
Aydın, araştırma önergesinin gerekçesi olarak şunları söyledi:
“Bursa ile Gürsu ilçesinde bir iplik boyama fabrikasındaki patlamada 5 işçi yaşamanı yitirdi, çok sayıda işçi de yaralandı. Patlama sonrasında yapılan araştırmada fabrikada gerekli denetim ve kontrollerin yapılmadığı bir ihmaller zinciri sonucu meydana geldiği belirlendi. Yapılan incelemelerde yönetmelik gereği en az yılda bir yapılması gereken kazan denetim ve testlerinin yapılmadığı tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluğunda, 2013 yılında yayımlanan ve 2016 yılında yürürlüğe girmesi gereken ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’ AKP tarafından önce 2017’ye daha sonra da 2019 yılına ertelenerek boya vb. tehlikeli kimyasallarla çalışan işletmelerin yeterli önlemleri alma zorunluluğu engellendi. Bu nedenle mevcut koşullar katliamlara davetiye çıkarıyor.”
“2016 YILINDA TÜRKİYE TARİHİNİN EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ”
İstatistiklere göre; 2016 yılında 1970 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini ve Türkiye tarihinde en çok işçi ölümünün geçen yıl gerçekleştiğine dikkat çeken Aydın,“Yaşamını yitirenlerin 1682’si işçi ve memur, 288’i ise çiftçi ve esnaf. Yine en güvencesiz işçi bileşenleri olarak 56 çocuk, 99 kadın ve 96 göçmen işçinin can verdiğini görüyoruz.En çok ölümlerin gerçekleştiği işkolları da sendikalaşmanın en az olduğu, güvencesizliğin hakim olduğu işkolları: 442 inşaat, 389 tarım, 265 taşımacılık, 124 ticaret/büro, 109 belediye ve 96 metal işçisi aramızdan ayrıldı” diye konuştu.
OHAL SONRASI İŞ CİNAYETLERİNDE ARTIŞ
OHAL sorası iş cinayetlerindeki artışa vurgu yapan Aydın şunları söyledi:
“Zaten kötü olan çalışma koşulları daha da kötüleşti. OHAL ilanı ile beraber iş cinayetleri yüzde 9 artış gösterdi. İktidar ekonomideki sıkışma dolayısıyla, sermayenin emek üzerine daha fazla yük bindirmesini, yani maliyetleri düşürmek için emeğin daha uzun sürelerde daha ucuza çalıştırılmasını içeren bir politika izliyor. Dolayısıyla da iş cinayetlerine temel neden olan koşullar yaratılmış oluyor.
Artık sadece belli işkollarında değil hemen her işkolunda çok yaygın bir şekilde iş cinayetleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlara da seri iş cinayetleri diyebiliriz. Bunda da çok temel olan elbette güvencesiz olmak. İşçiler, emekçiler giderek güvencesizleştikçe çalışma koşulları ağırlaşıyor. Buna karşı işlerini kaybetmemek için ses çıkartamıyorlar. Bu tablo iş kazalarının büyük bir artış olduğunu göstermektedir. İş kazalarının azaltılması, gerekli önlemlerin alınması, yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.