Firmaların aradığı elemanı, iş arayanların ise aradığı işi bulduğu Türkiye’nin istihdam kaynağı Eleman.net, 2021 yılında en çok aranan pozisyonları, eleman bulmakta sıkıntı çeken sektörleri, istihdam artışında patlama yaşayan iş alanlarını ve sektörleri açıkladı. 2021’de en çok aranan pozisyonlar satış temsilcisi/danışmanı, kurye, depo elemanı, üretim elemanı, güvenlik görevlisi ve muhasebe elemanı olurken, motorlu kurye ihtiyacında ise patlama yaşandı.
İş ilanı sayılarında artış yaşandı
Eleman.net’in 2021 yılı verilerine göre ilan sayıları önceki yıla oranla %30 artarken, başvuru sayılarında ise yaklaşık %20’lik bir düşüş bulunuyor. Pandemi nedeni ile iş gücüne katılımda bir azalma söz konusu olmasına rağmen, yılın son çeyreğinde ekonomide yaşanan gelişmeler ve pandeminin etkilerinin azalması, iş gücüne katılımda ve iş başvurularında artış yaşandı. 2022’de iş başvurularındaki artışın devam edeceği tahmin ediliyor.
Lojistik alanındaki pozisyonlarda önemli ihtiyaç oluştu
2021 yılı verilerine göre en çok aranan pozisyonlar satış temsilcisi/danışmanı, kurye, motorlu kurye, depo elemanı, üretim elemanı, güvenlik görevlisi ve muhasebe elemanı oldu. Pandemi koşullarının sonucu olarak lojistik alanındaki pozisyonlarda önemli bir ihtiyaç oluştu. Kurye, depo elemanı, şoför, forklift operatörü gibi pozisyonlar için verilen ilan sayılarında önemli bir artış olurken, e-ticaret, online yemek ve market siparişi alanındaki talebin ve girişimlerin de artması ile motorlu kurye ihtiyacında patlama yaşandı.
Şirketler hangi pozisyonlar için eleman bulmakta sıkıntı yaşanıyor?
Firmaların eleman bulmakta sıkıntı yaşadığı pozisyonlardan bazıları şu şekilde:
Kurye/Motorlu Kurye
CNC Operatörü
Makine Operatörü
Yazılım Uzmanı
Grafiker-Web Tasarım Uzmanı
Yabancı Dil Çağrı Merkezi Elemanı
Depo Personeli
Şoför
Argon Kaynakçısı
“Lojistik ve tedarik zincirinde yaşanan istihdam artışı 2022’de de devam edecek”
Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, Eleman.net’in iş dünyasına, çalışanlara ve iş arayanlara özel açıkladığı verilere ek olarak şu bilgileri de sundu: “Pandemi ile birlikte lojistik ve tedarik zinciri sektöründe yaşanan istihdam artışının 2022’de de devam edeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl ayrıca üretim, gıda, restoran, e-ticaret, sağlık, bilişim ve enerji sektörlerindeki ilan sayıları dolayısıyla işe alımlarda bir artış bekliyoruz. Pandemi döneminde ilan sayılarında düşüş görülen ve önceki yıllarda en fazla istihdam sağlayan sektörlerden olan hizmet sektöründe ise pandeminin etkilerinin azalmasıyla işe alımlarda artış bekliyoruz”.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.