Hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan alternatif uyuşmazlık çözümü 'Arabuluculuk' ülkemizde de 1 Ocak tarihinden itibaren ticari davalarda zorunlu hale geliyor. Yeni yıl ile birlikte ülke genelinde görev yapan 9 bin 410 arabulucu, yılda yaklaşık 200 bin'den fazla alacak ve tazminata ilişkin ticari uyuşmazlığı, dava açılmadan çözüme kavuşturacak. Yargının iş gücünün azalacağına dikkat çeken Arabulucu Av.Sevda Şahin İhsanoğlu, "Paranın ödenmesi ve tazminata ilişkin davalar 8 hafta içinde sonlandırılacak" dedi.
Yıllardır farklı toplum ve kültürlerde uygulanan arabulucuk sistemi yeni yıl ile beraber ülkemizde de zorunlu hale geliyor. Herkesin kafasında bir soru işareti olan arabuluculuk, aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.
Arabuluculuk Birçok Avantajı Beraberinde Getiriyor
Türkiye'de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunlarının olabileceği arabuluculuk için Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı Bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından teorik ve pratik en az kırk sekiz saat eğitim alınması gerekiyor. Ülkemizde daha fazla arabulucuya ihtiyaç olduğunu dile getiren Arabulucu Av.Sevda Şahin İhsanoğlu, "Bu sistem hukuki anlamada hem devlete hem de halka kolaylık sağlayacak. Arabulucuk birçok avantajı beraberinde getiriyor. Sağladığı faydaların birkaçını söyle sıralayabiliriz; insanlar arasındaki ilişkiyi korur, çabuk çözüm sağlar daha ekonomik ve gizli olarak yürütülür" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.