• BIST 9109.34
  • Altın 2918.765
  • Dolar 34.24
  • Euro 37.5411
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 8 °C

16 yıl sonra ilk koalisyon turu

16 yıl sonra ilk  koalisyon turu
Ak Parti ve CHP arasında 63. Hükümet için ilk buluşması dün gerçekleştirildi. Türkiye’de en son 1999’da 1. parti çıkan DSP, MHP ve ANAP ile koalisyon görüşmelerinde bulunmuştu

7 Haziran genel seçimlerinin ardından 63. Hükümet’in kurulmasına ilişkin ilk resmi görüşme dün Ak Parti ile CHP arasında gerçekleşti. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kapısını çaldı. 1 saat 40 dakika süren görüşmede iki lider, “geniş tabanlı” ve “yüksek profilli” bir hükümet kurulması yönündeki temennilerini iletti. Davutoğlu’nun Ak Parti Genel Merkezi’nden CHP Genel Merkezi’ne gelirken, CHP komisyonunun koordinatörü olarak atanan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’i makam aracına alması dikkati çekti.  

Hediyelerle geldiler

Beşi makam aracı toplam sekiz araçlık bir konvoyla gelen Davutoğlu, görüşmenin yapılacağı Kılıçdaroğlu’nun 12. kattaki makamına çıktı. Görüşme, 15 dakika gecikmeli olarak 14.15’te başladı.

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nu makam katındaki asansörün kapısında karşıladı. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu makam odasına birlikte geçti. Fotoğraf çektirirken Davutoğlu, “Yüz ifadesinden anlamlar çıkartıyorlar” esprisini yaptı. Davutoğlu, 12. katın Ankara manzarasına atıfla, “Daha önce geldiğimde ufka bakmamıştım, çok açıkmış ufuk” dedi.

1 saat 40 dakika sürdü

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren gönüşmede Davutoğlu, hafta sonu Bosna Hersek’te olduğunu anımsatarak, “Muhalefet partilerinden milletvekilleri de vardı. Bundan ayrıca memnun oldum” değerlendirmesini iletti.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu görüşmede 7 Haziran seçimlerinin verdiği “uzlaşı” mesajını aldıkları tespitini birbirlerine iletti. Her iki taraf da, “geniş tabanlı”, “yüksek profilli” ve “uzun soluklu”, “kısa süreliğine değil 4 yıl için” bir hükümetin kurulması konusunda görüşlerini iletti. Olası bir Ak Parti ve CHP hükümetinin bu noktaları karşıladığına vurgu yapıldı. Davutoğlu’nun, “Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak geliyor. Millet bizlerden hükümet bekliyor” dediği, Kılıçdaroğlu’nun da çözümsüzlüğün adresi olmayacaklarını vurguladığı belirtildi. CHP’nin müzakerelerin şeffaf yürütülmesi isteği de kabul gördü.

Davutoğlu’nun, “Koalisyon kurulması için karşılıklı güvene ihtiyaç vardır. 13 yıldır biz iktidardayız, siz muhalefettesiniz.

Güven konusunda sorun olmasını normal karşılıyorum. Bu güven sorununu aşabilmek için şöyle bir usul izlememiz doğru olabilir. Diplomaside iştikşafi tarzda görüşmeler vardır. Müzakere için ön görüşme heyeti oluşturalım. Birbirimizi tanıyalım. Beraber nerede ortaklaşıyoruz. Nerede farklılıklar var, heyetler bunu değerlendirsin. Arkadaşlar, görüşsünler, oluşacak pürüzleri aşmada biz genel başkanlara danışılır. Aşılırsa, görüşme devam eder. Aşılmazsa sona erer” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bu öneriyi “Hay hay” diyerek kabul ettiği belirtildi.

Davutoğlu’nun “Aynı usulü MHP ile de yürüteceğiz. Belki HDP ile de benzer bir usul izleyebiliriz. Ancak, sadece bir partiyle müzakereye başlayacağız ve sürdüreceğiz. Olmazsa, görevi iade ederim” dediği belirtildi.

Davutoğlu, CHP liderine açıkladıkları 14 ilkeyi analiz ettiklerini mesajını verdikten sonra 1 yıl kadar önce genel başkan seçildiği kongredeki “Yeni Türkiye” ve “restorasyon” vurgusunu yaptığı konuşmadaki 9 ilkeyi ve seçim öncesi açıkladığı 10 maddeyi anımsattı.

Parlamenter vurgusu

CNN Türk’ün haberine göre, cumhurbaşkanlığı konusu görüşmede gündeme getirilmedi ancak Kılıçdaroğlu’nun parlamenter sisteme vurgu yaparken kullandığı, “Parlamenter sistemde her kurum ve kişinin sistem içindeki yeri belli” sözleriyle cumhurbaşkanının anayasal sınırlar içinde kalması gerektiği mesajını verdiği belirtildi.

Heyetler son anda 5 kişilik oldu

Görüşmelere her iki partinin genel başkanlar dışında dört kişilik bir kurmay kadrosu ile katılacağı belirtilmişti. Ak Parti heyeti, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’dan oluşurken; CHP heyeti, Genel Başkan yardımcıları Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Haluk Koç ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’den oluşan bir kadro ile görüşmelere katılacağını duyurdu. Her iki heyetin de ekonomi ağırlıklı olması dikkati çekti.

Görüşme heyeti, son anda bir kişi artırıldı. CHP yönetimi Ak Parti heyetine “Heyete bir yazman üye ekliyoruz. Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Rasim Bölücek de görüşmeye girecek” mesajını iletti. Bunun üzerine Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Ankara Milletvekili Mücahit Arslan, heyete eklendi.

 






Etiketler: Cumhurbaşkanlığı , Bosna , İstanbul , Ankara , Haluk Koç , Bosna Hersek , Ömer Çelik , Video , CNN Türk , ANAP , DSP , Ak Parti

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çanakcı:Yolsuzluk göstergelerinde durum 2003’ten beter!09 Aralık 2020 Çarşamba 11:13
  • "Milliyetçilik askıya ekmek koymak değildir"05 Kasım 2020 Perşembe 14:10
  • İmamoğlu'ndan davet tepkisi!23 Ekim 2020 Cuma 12:46
  • Beni susturmak istiyorlar!05 Ekim 2019 Cumartesi 15:05
  • Erdoğan'dan yüzde 50+1 açıklaması!01 Ekim 2019 Salı 17:12
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklama02 Ekim 2018 Salı 16:55
  • Yerel Seçimlere Odaklanıyor!02 Temmuz 2018 Pazartesi 11:57
  • Meclis’i Deniz Baykal açacak!27 Haziran 2018 Çarşamba 14:46
  • Tarihi Zaferi hazmedemedi!25 Haziran 2018 Pazartesi 11:39
  • Oy kullanma oranı yükseldi!20 Haziran 2018 Çarşamba 11:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78