• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 14 °C

10 soruda ihtiyaç kredisi

10 soruda ihtiyaç kredisi
İhtiyaç kredisi çekerken nelere dikkat etmeli?...

Nakit ihtiyacı olanların aklına ilk gelen seçenek ihtiyaç kredileri oluyor. İhtiyaç kredilerinin faiz oranları ise kişinin gelirine, kredi notuna göre farklılık gösterebiliyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com, ihtiyaç kredisiyle ilgili merak edilenlerle ilgili soruları yanıtladı. İşte ihtiyaç kredisi hakkında bilinmesi gerekenler:

İhtiyaç kredisi nedir?

İhtiyaç kredisi, tüketicilerin alışveriş, tatil, ev tadilatı gibi genel ihtiyaçları için kullandıkları ve çoğunlukla ipoteksiz olarak kullanılan bir kredi türüdür ve en çok tercih edilen finansman sağlama yöntemidir.

Nasıl başvurulur?

İhtiyaç kredisine banka şubelerinden, bankaların dijital mecralarından veya anlaşmalı web sitelerden başvuru yapılabilir. Şubeye gitmek istemeyenler online olarak ya da mobil uygulamadan dijital bankacılık aracılığıyla uzaktan başvuruda bulunabilirler. Online bankacılık, bankaların çağrı merkezleri, bazı bankalarda SMS ile, banka şubeleri, banka ATM’leri ve kredi vermeye yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Kimler başvurabilir?

İhtiyaç kredisi, aktif olarak çalışan ya da belgelenebilir geliri bulunan kişiler tarafından talep edilebilir. Emekliler başvuruda bulunabilir. Çalışan kişilerin ise sigorta girişi en az üç ay önce yapılmış olması gerekir. Gelirini belgeleyebilen, banka tarafından talep edilen belgeleri eksiksiz tamamlayan kişiler, kredi notlarının da yeterli olması durumunda ihtiyaç kredisi alabilir.

Hangi belgeler istenir?
 
Bireysel ihtiyaç kredisi başvurusu için gerekli belgeler nüfus cüzdanı, ikametgâh belgesi, varsa ek gelir belgesidir. Bunlara ek olarak özel sektör çalışanlarından SGK dökümü, maaş bordrosu, çalışılan şirkete ait imza sirküleri istenebilir. Kamu çalışanları için sadece maaş bordrosu, emekliler için ise emekli aylığı dökümü gereklidir.

İhtiyaç kredisi vade ve limitleri nedir?
 
BDDK’ya göre 50.000 TL’ye kadar olan krediler için uygulanabilecek en yüksek vade 36 ay, 50.000 TL üstü krediler için en yüksek vade 24 aydır. İhtiyaç kredisi sorgulama, başvuru yapılan bankanın dijital bankacılık kanallarından yapılabilir.

Faiz oranları başvuru sonrası değişiyor mu?

İhtiyaç kredisi faiz oranları günden güne ve bankadan bankaya değişiklik gösterir. Kredi notuna, yaşa, gelir düzeyine, risk skoruna göre farklılık gösterir. Kısacası faiz oranları kişiye göre değişkenlik gösterdiği için herkese aynı oranda faiz ve kredi çıkmayabilir. Kredi çekmek istediğinizde kredi notunuzu öğrenmekte ve faiz oranını hesaplatmakta yarar var.

İhtiyaç kredisi alternatifi var mıdır?
 
İhtiyaç kredisi, harcama ve ihtiyaçları finanse etmek amacıyla sunulan bir bireysel kredidir. Nakit avans, ihtiyaç kredisine alternatif olarak sunulur. Kredi kartından ya da kredili mevduat hesabından nakit avans kullanılabilir. Kredili mevduat hesabı ya da kredi kartı limitleri dahilinde sunulan nakit avans, nakit ihtiyacını anında karşılaması sebebiyle avantajlı kabul edilir. Nakit ihtiyacını faizsiz karşılamak isteyen bireyler ise ihtiyaç kredisi yerine ihtiyaç finansmanı başvurusu yapabilir.

İhtiyaç kredisi ile ihtiyaç finansmanı arasındaki fark nedir?

İhtiyaç kredisi, bireysel ihtiyaçları finanse eder ve belirli faiz oranları üzerinden sunulur. İhtiyaç finansmanı ise katılım bankaları tarafından sunulur ve faizsizlik prensibine dayanır. İhtiyaç finansmanı koşulsuz olarak kullanılamaz. Katılım bankalarından ihtiyaç finansmanı kullanabilmek için bankaların çeşitli ihtiyaçlara yönelik sundukları finansman desteklerini detaylı araştırmak gerekir.

Üç ay ertelemeli kredi, kredi kampanyaları var mı?

Her bankanın farklı kredi kampanyaları olabiliyor. Örneğin, bazı bankalar yeni müşterilerine faizsiz kredi verebiliyor. Bazıları üç ay erteleme gibi kampanyalar sunabiliyorlar. Bunun için bankaların duyurularını takip etmekte yarar var.

Nakit avans ile farkı nedir?

Nakit avansa kıyasla ihtiyaç kredisinin ödeme planı daha uzun vadeye yayılabilir. Krediyi 36 aya kadar vadelendirme imkânı bulunuyor ancak nakit avansta eğer taksitli nakit avans değilse bir sonraki ekstrede çektiğiniz tutarı ödemeniz gerekiyor. Nakit avansın taksitli ödeme planı ise ihtiyaç kredisi kadar uzun olmayabiliyor. Bir diğer fark faiz oranları. Nakit avansın faiz oranları, kredi kullanımına göre daha yüksektir. Nakit avansın avantajı ise belge uğraşının olmaması. İhtiyaç kredisi çekmek istediğinizde bankaya sunmanız gereken belgeler mevcuttur. Nakit avansta ise kredi kartınızın olması yeterli. Nakit avans tutarı kredi kartı limitine bağlı olarak değişkenlik gösterirken ihtiyaç kredisi tutarı kredi notuna göre daha yüksek olabilir. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Altın düşüşe geçti08 Kasım 2024 Cuma 08:36
  • En çok taze sebzeler pahalandı04 Kasım 2024 Pazartesi 12:05
  • Şimşek'ten enflasyon vurgusu04 Kasım 2024 Pazartesi 11:55
  • ihracatçılar Çin seferine çıkıyor04 Kasım 2024 Pazartesi 10:31
  • Ticaret Bakanı: “AB ile görüşmelere hazırız”01 Kasım 2024 Cuma 11:53
  • Türk müteahhitler Suudi Arabistan'da31 Ekim 2024 Perşembe 18:48
  • Makarnada hedef 1 milyar dolar26 Ekim 2024 Cumartesi 18:31
  • BRICS zirvesi sürüyor23 Ekim 2024 Çarşamba 19:03
  • Altın yine rekor tazeledi21 Ekim 2024 Pazartesi 10:47
  • Sarsılmaz üç ürünü o fuarda sergileyecek20 Ekim 2024 Pazar 13:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43